TEKSMER ve BUDİN geri dönüşüm çarkını döndürüyor

EKONOMİ 08.12.2020 - 11:27, Güncelleme: 29.09.2023 - 04:46 1514+ kez okundu.
 

TEKSMER ve BUDİN geri dönüşüm çarkını döndürüyor

Sıfır atık projesi ile “geri dönüştürülmüş ve fonksiyonel” bikomponent lifler

Teknik tekstilciler atıkları ekonomiye kazandırıyor     Dünyayı yıllık 10,5 milyar ton karbondioksit salınımıyla en çok kirleten Çin başta olmak üzere, ABD ve Avrupa Birliği ülkelerinin radikal dekarbonizasyon vaatleri, iklim kriziyle mücadeleye ticareti de etkileyecek geniş çaplı bir boyut kazandırdı.   Dünya ticareti artık her ülkenin istediği gibi sanayi üretemeyeceği, ekolojik standartlara bağlı bir sürece girmek üzere. Küresel emisyonların yüzde 7’sine sahip tekstil, dünyanın en büyük ikinci kirleticisi olarak en fazla öne çıkan sektörlerden biri.   Teknik Tekstiller Araştırma ve Uygulama Merkezi (TEKSMER) – BUDİN Kimyevi Maddeler Sanayii ve Ticaret Limited Şirketi iş birliğinde geri dönüştürülmüş polimerlerin kullanımı ile UV dayanımlı Bikomponent tekstil lifleri geliştirildi.   Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, Türkiye’nin tekstilde dünyanın önde gelen üreticileri arasında yer aldığını, ülkedeki sanayiye, hatta direkt olmasa bile tarıma ve de endüstriye büyük oranda etkisi olduğunu söyledi.   “Özellikle son dönemde hızla büyüyen 107 milyar dolarlık ihracat pazarına sahip teknik tekstil sektörünü, Ar-Ge ve inovasyona yatırım yaparak yeni, düşük karbonlu bir sisteme dönüştürmenin yollarını aradık. 2014’te Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği, Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği ve Dokuz Eylül Üniversitesi’nin ortaklığında İzmir Kalkınma Ajansı’nın güdümlü projesi olarak kurulan Türkiye'nin ilk teknik tekstil merkezi TEKSMER, yıllardır sürdürülebilir sanayi alanında birçok projeye imza atıyor. Teknik tekstilin temel hammaddesi olan yeni nesil elyaf ve lifleri geliştirmek amacıyla son dönemde çalışmalarını hızlandırdı ve başarılarına bir yenisine daha ekledi. TEKSMER- BUDİN Kimyevi Maddeler Sanayii ve Ticaret Limited Şirketi iş birliğinde üretim sonrası çıkan atıklar geri dönüştürülerek fonksiyonel bikomponent tekstil lifleri geliştirildi. Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası tarafından desteklenen projemizi daha da ilerleterek geliştirdiğimiz geri dönüşüm liflerinden üretilen kumaşımızla dünya pazarına açılacağız.”  
Sıfır atık projesi ile “geri dönüştürülmüş ve fonksiyonel” bikomponent lifler

Teknik tekstilciler atıkları ekonomiye kazandırıyor

 

 

Dünyayı yıllık 10,5 milyar ton karbondioksit salınımıyla en çok kirleten Çin başta olmak üzere, ABD ve Avrupa Birliği ülkelerinin radikal dekarbonizasyon vaatleri, iklim kriziyle mücadeleye ticareti de etkileyecek geniş çaplı bir boyut kazandırdı.

 

Dünya ticareti artık her ülkenin istediği gibi sanayi üretemeyeceği, ekolojik standartlara bağlı bir sürece girmek üzere. Küresel emisyonların yüzde 7’sine sahip tekstil, dünyanın en büyük ikinci kirleticisi olarak en fazla öne çıkan sektörlerden biri.

 

Teknik Tekstiller Araştırma ve Uygulama Merkezi (TEKSMER) – BUDİN Kimyevi Maddeler Sanayii ve Ticaret Limited Şirketi iş birliğinde geri dönüştürülmüş polimerlerin kullanımı ile UV dayanımlı Bikomponent tekstil lifleri geliştirildi.

 

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, Türkiye’nin tekstilde dünyanın önde gelen üreticileri arasında yer aldığını, ülkedeki sanayiye, hatta direkt olmasa bile tarıma ve de endüstriye büyük oranda etkisi olduğunu söyledi.

 

“Özellikle son dönemde hızla büyüyen 107 milyar dolarlık ihracat pazarına sahip teknik tekstil sektörünü, Ar-Ge ve inovasyona yatırım yaparak yeni, düşük karbonlu bir sisteme dönüştürmenin yollarını aradık. 2014’te Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği, Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği ve Dokuz Eylül Üniversitesi’nin ortaklığında İzmir Kalkınma Ajansı’nın güdümlü projesi olarak kurulan Türkiye'nin ilk teknik tekstil merkezi TEKSMER, yıllardır sürdürülebilir sanayi alanında birçok projeye imza atıyor. Teknik tekstilin temel hammaddesi olan yeni nesil elyaf ve lifleri geliştirmek amacıyla son dönemde çalışmalarını hızlandırdı ve başarılarına bir yenisine daha ekledi. TEKSMER- BUDİN Kimyevi Maddeler Sanayii ve Ticaret Limited Şirketi iş birliğinde üretim sonrası çıkan atıklar geri dönüştürülerek fonksiyonel bikomponent tekstil lifleri geliştirildi. Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası tarafından desteklenen projemizi daha da ilerleterek geliştirdiğimiz geri dönüşüm liflerinden üretilen kumaşımızla dünya pazarına açılacağız.”

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve adanayerelhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.