ZİRAİ DON, ARPADA BÜYÜK ZARARA YOL AÇTI

GÜNDEM 06.05.2025 - 08:53, Güncelleme: 06.05.2025 - 08:53 713 kez okundu.
 

ZİRAİ DON, ARPADA BÜYÜK ZARARA YOL AÇTI

Gürer: “Çiftçiler dertli, çözüm bekliyor”

  CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Nisan ayında 65 ilde bahçe bitkilerine büyük zarar veren don olayının tarla çiçekleri üzerinde de rekolte kaybı yol açacağını söyledi. Gürer, Bakanlığın bahçe çiçeklerinde hasar oluşmasına karşılık tarla bitkilerinde yeterli desteğin sağlanmamasını eksiklik olarak nitelendirdi. "Don, iç Anadolu'da Niğde, Aksaray ve Konya'da arpayı da şikayet etti ve ürüne önemli ölçüde zarar verdi. Erken ekilen pancar ve lahana gibi ürünlerde Dondan zarar gördü" dedi. Konya'da Çiftçi Muammer Üstündağ ise dondan kaynaklanan zararları şu sözlerle dile getirdi: "Don tarlada ürün kârı ilk aşamada fark yoktu. Ürün gelişmesiyle sonuçlandık. Tespitte yaptırdığımız için zararımızı yeni tespit edebildik. Nisan ayındaki zamansız don nedeniyle arpalarınızın bazılarında sarardı ve erken başaklanma başladı. Genellikle bu arpanın göbeğimize, hatta kasıklarımıza kadar gelmesi lazımdı. Ancak don nedeniyle bu sene hasar ve verim kaybı var" dedi.   TMO'NUN POLİTİKALARI ELEŞTİRİLDİ Çiftçi Üstündağ, "Geçen sene ürünümüzü 7 liradan sattık ve Toprak Mahsulleri Ofisi 45 gün sonra parasını verdi. TMO, hayvancılık yapan köylülere destek olarak 9,5 liradan satış yapıyor ancak piyasada fiyatı 11,5 lira. CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TMO'nun alım fiyatlarını eleştirerek, "Geçen yıl arpa 2024 için alım fiyatı bir önceki yıla göre sadece %3 artırıldı. Ancak bu oran enflasyonun karşısında üreticiyi korumadı" dedi.İktidarın arpa ithalatını da eleştirdi.
Gürer: “Çiftçiler dertli, çözüm bekliyor”

 

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Nisan ayında 65 ilde bahçe bitkilerine büyük zarar veren don olayının tarla çiçekleri üzerinde de rekolte kaybı yol açacağını söyledi. Gürer, Bakanlığın bahçe çiçeklerinde hasar oluşmasına karşılık tarla bitkilerinde yeterli desteğin sağlanmamasını eksiklik olarak nitelendirdi. "Don, iç Anadolu'da Niğde, Aksaray ve Konya'da arpayı da şikayet etti ve ürüne önemli ölçüde zarar verdi. Erken ekilen pancar ve lahana gibi ürünlerde Dondan zarar gördü" dedi.

Konya'da Çiftçi Muammer Üstündağ ise dondan kaynaklanan zararları şu sözlerle dile getirdi:

"Don tarlada ürün kârı ilk aşamada fark yoktu. Ürün gelişmesiyle sonuçlandık. Tespitte yaptırdığımız için zararımızı yeni tespit edebildik. Nisan ayındaki zamansız don nedeniyle arpalarınızın bazılarında sarardı ve erken başaklanma başladı. Genellikle bu arpanın göbeğimize, hatta kasıklarımıza kadar gelmesi lazımdı. Ancak don nedeniyle bu sene hasar ve verim kaybı var" dedi.

 

TMO'NUN POLİTİKALARI ELEŞTİRİLDİ

Çiftçi Üstündağ, "Geçen sene ürünümüzü 7 liradan sattık ve Toprak Mahsulleri Ofisi 45 gün sonra parasını verdi. TMO, hayvancılık yapan köylülere destek olarak 9,5 liradan satış yapıyor ancak piyasada fiyatı 11,5 lira.

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TMO'nun alım fiyatlarını eleştirerek, "Geçen yıl arpa 2024 için alım fiyatı bir önceki yıla göre sadece %3 artırıldı. Ancak bu oran enflasyonun karşısında üreticiyi korumadı" dedi.İktidarın arpa ithalatını da eleştirdi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve adanayerelhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.