"Down sendromlular da hepimiz gibi duyguları ve yetenekleri olan bireylerdir"

YAŞAM (AA) - Anadolu Ajansı | 20.03.2025 - 13:42, Güncelleme: 20.03.2025 - 20:07 990+ kez okundu.
 

"Down sendromlular da hepimiz gibi duyguları ve yetenekleri olan bireylerdir"

Down sendromu nedir, belirtileri nelerdir? Down sendromu olan bireylerin özellikleri, erken eğitim döneminin faydaları ve bireylere nasıl davranılması gerekiyor? sorularını yanıtlayan uzmanlar önemli açıklamalarda bulundu.

21 Mart Dünya Down Sendromu Günü münasebetiyle açıklamalarda bulunan Psikolog Merve Akbal ve Özel Eğitimci Mehmet Tunç, down sendromu bireylerin, gelişim ve fiziksel özellikleri hakkında İLKHA'ya konuştu.   Down sendromlu bireylerin toplumun her yerinde karşımıza çıktığını belirten Psikolog Merve Akbal, eğitim süreçleri hakkında bilgiler sunarak, bu özel bireylerin topluma kazandırılmasına katkıda bulunmayı amaçladıklarını söyledi. Down Sendromlu bireylerin ayrımcılığa ve olumsuz tutumlara maruz kalmasını önlemek için farkındalık oluşturduklarını belirten Akbal, "Tabiri uygun ise toplumumuzun en kıymetlileri demek daha doğru olur. Down sendromu, genetik bir farklılıktır ve yaklaşık her 700 doğumda bir görülür. Bu farklılık, bireylerin öğrenme, gelişim ve bazı fiziksel özelliklerinde farklılıklara yol açabilir. Kurumumuzda, down sendromlu bireylerin ve ailelerinin yaşamlarını kolaylaştırmak ve onlara destek olmak için çeşitli çalışmalar yürütüyoruz. Özellikle hafta sonları rehabilitasyon merkezimizde sunduğumuz hizmetlerle down sendromlu öğrencilerimizin günlük yaşam becerilerini geliştirmelerine, sosyal etkileşimlerini artırmalarına ve potansiyellerini en üst düzeye çıkarmalarına yardımcı oluyoruz." ifadelerini kullandı. "Down sendromlu bireylerin yaşamlarının şekillenmesi alacağı eğitimlere dayanır" Down sendromlu bireylere yönelik hedeflerini sıralayan Akbal, "Her bir öğrencinin bireysel ihtiyaçlarını belirleyerek onlara özel destek programları oluşturmak, ailelere down sendromu hakkında bilgi vermek, çocuklarının gelişim süreçlerinde rehberlik etmek ve karşılaştıkları zorluklarla başa çıkmalarına yardımcı olmak; toplumda down sendromu farkındalığını artırmak için eğitim, seminer ve etkinlikler düzenlemek, öğrencilerimizin sosyal becerilerini geliştirmek, duygusal zorluklarla başa çıkmalarına yardımcı olmak ve özgüvenlerini artırmaktır." dedi. "Down sendromlu bireylerin yanında olmak, hepimizin sorumluluğudur" Akbal, son olarak down sendromlu bireylere destek olurken dikkat edilmesi gereken önemli noktaları şöyle sıraladı; "Unutmayalım ki, down sendromlu bireylerin hayatlarına dokunmak, sadece onların değil, tüm toplumun yaşam kalitesini artırır. Onlara destek olmak, anlamak ve yanlarında olmak hepimizin sorumluluğudur. Bu farkındalık gününde ve her zaman, down sendromlu bireylerin yanında olalım, seslerini duyuralım ve birlikte daha kapsayıcı bir toplum inşa edelim." değerlendirmesinde bulundu. Down sendromlu çocuklar için erken müdahale ve sürekli eğitimin çok önemli olduğunu belirten Özel Eğitimci Mehmet Tunç ise down sendromlu bireylerin eğitiminin önemine dikkat çekti.  (İLKHA)
Down sendromu nedir, belirtileri nelerdir? Down sendromu olan bireylerin özellikleri, erken eğitim döneminin faydaları ve bireylere nasıl davranılması gerekiyor? sorularını yanıtlayan uzmanlar önemli açıklamalarda bulundu.

21 Mart Dünya Down Sendromu Günü münasebetiyle açıklamalarda bulunan Psikolog Merve Akbal ve Özel Eğitimci Mehmet Tunç, down sendromu bireylerin, gelişim ve fiziksel özellikleri hakkında İLKHA'ya konuştu.

 

Down sendromlu bireylerin toplumun her yerinde karşımıza çıktığını belirten Psikolog Merve Akbal, eğitim süreçleri hakkında bilgiler sunarak, bu özel bireylerin topluma kazandırılmasına katkıda bulunmayı amaçladıklarını söyledi.

Down Sendromlu bireylerin ayrımcılığa ve olumsuz tutumlara maruz kalmasını önlemek için farkındalık oluşturduklarını belirten Akbal, "Tabiri uygun ise toplumumuzun en kıymetlileri demek daha doğru olur. Down sendromu, genetik bir farklılıktır ve yaklaşık her 700 doğumda bir görülür. Bu farklılık, bireylerin öğrenme, gelişim ve bazı fiziksel özelliklerinde farklılıklara yol açabilir. Kurumumuzda, down sendromlu bireylerin ve ailelerinin yaşamlarını kolaylaştırmak ve onlara destek olmak için çeşitli çalışmalar yürütüyoruz. Özellikle hafta sonları rehabilitasyon merkezimizde sunduğumuz hizmetlerle down sendromlu öğrencilerimizin günlük yaşam becerilerini geliştirmelerine, sosyal etkileşimlerini artırmalarına ve potansiyellerini en üst düzeye çıkarmalarına yardımcı oluyoruz." ifadelerini kullandı.

"Down sendromlu bireylerin yaşamlarının şekillenmesi alacağı eğitimlere dayanır"

Down sendromlu bireylere yönelik hedeflerini sıralayan Akbal, "Her bir öğrencinin bireysel ihtiyaçlarını belirleyerek onlara özel destek programları oluşturmak, ailelere down sendromu hakkında bilgi vermek, çocuklarının gelişim süreçlerinde rehberlik etmek ve karşılaştıkları zorluklarla başa çıkmalarına yardımcı olmak; toplumda down sendromu farkındalığını artırmak için eğitim, seminer ve etkinlikler düzenlemek, öğrencilerimizin sosyal becerilerini geliştirmek, duygusal zorluklarla başa çıkmalarına yardımcı olmak ve özgüvenlerini artırmaktır." dedi.

"Down sendromlu bireylerin yanında olmak, hepimizin sorumluluğudur"

Akbal, son olarak down sendromlu bireylere destek olurken dikkat edilmesi gereken önemli noktaları şöyle sıraladı; "Unutmayalım ki, down sendromlu bireylerin hayatlarına dokunmak, sadece onların değil, tüm toplumun yaşam kalitesini artırır. Onlara destek olmak, anlamak ve yanlarında olmak hepimizin sorumluluğudur. Bu farkındalık gününde ve her zaman, down sendromlu bireylerin yanında olalım, seslerini duyuralım ve birlikte daha kapsayıcı bir toplum inşa edelim." değerlendirmesinde bulundu.

Down sendromlu çocuklar için erken müdahale ve sürekli eğitimin çok önemli olduğunu belirten Özel Eğitimci Mehmet Tunç ise down sendromlu bireylerin eğitiminin önemine dikkat çekti.

 (İLKHA)

Habere ifade bırak !
Administrator Administrator
Administrator Administrator
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve adanayerelhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.