Bilgiç, “Doğal afetler tarım sektörünün kırılganlığını ortaya koydu”
Bilgiç, “Doğal afetler tarım sektörünün kırılganlığını ortaya koydu”
GELECEK VİZYONUMUZ: ÇUKUROVA TARIMINI KORUMAK VE GÜÇLENDİRMEK
GELECEK VİZYONUMUZ: ÇUKUROVA TARIMINI KORUMAK VE GÜÇLENDİRMEK
Adana Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Şahin Bilgiç, Son dönemde Çukurova bölgesinde etkisini hissettiren kuraklık, soğuk hava dalgaları ve özellikle son yaşanan zirai don olaylarının tarımsal üretimi ciddi şekilde zor durumda bıraktığını, üst üste bu tür doğal afetlerle karşı karşıya kalındığında, tarım sektörünün ne denli kırılgan olduğunu bir kez daha ortaya koyduğunu söyledi.
YENİLİKÇİ ÇÖZÜMLER UYGULAMALIYIZ
Kuraklığa dayanıklı üretim modelleri geliştirilmesinin elzem olduğunuda ifade eden ATB Başkanı Bilgiç, “Tarımda suyun verimli kullanımı artık bir zorunluluk hâline gelmiştir. Modern sulama tekniklerinin yaygınlaştırılması, damlama sulama sistemlerinin teşvik edilmesi ve su tasarrufu sağlayan yenilikçi çözümlerin uygulanması gerekiyor. Ayrıca, kuraklığa dayanıklı ürünlere yönelerek tarımsal üretimi iklim değişikliğine uygun hale getirmeliyiz. Bölgemizde yetiştirilen ürün deseninin değişen iklim koşullarına uygun şekilde yeniden planlanması gerekiyor.”
İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNE KARŞI HEP BİRLİKTE MÜCADELE ETMELİYİZ
Başkan Bilgiç, “Özellikle narenciye ve seracılıkla uğraşan üreticilerimizin don olaylarından daha az etkilenmesi için erken uyarı sistemleri kurulmalı, üreticilerimiz iklim değişikliğinin etkileri konusunda bilinçlendirilmelidir. Don riskini azaltacak yeni teknolojiler ve sera içi ısı düzenleme sistemleri teşvik edilmelidir. Topraklarımızın kimyasal gübreler nedeniyle verim kaybına uğramasının önüne geçmek için organik ve biyoteknolojik gübre kullanımı desteklenmelidir. Tarımsal üretimde sürdürülebilirliği sağlamak adına, bilinçsiz ilaçlama ve gübreleme uygulamalarının yerine, toprak analizine dayalı doğru gübreleme yöntemleri teşvik edilmelidir. Zirai don, kuraklık ve doğal afetler nedeniyle zarar gören üreticilerimiz için devlet desteklerinin artırılması büyük önem taşıyor. Tarımsal sigorta sistemlerinin de daha kapsamlı hale getirilmesi, üreticilerin bu tür afetler karşısında mağduriyet yaşanmaması adına büyük bir gerekliliktir.”
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.