MAG’A ÖZEL İLİŞKİLER VE SAĞLIKLI İLETİŞİM ÜZERİNE ÖNERİLER

GÜNDEM 25.02.2024 - 08:06, Güncelleme: 25.02.2024 - 08:06 715+ kez okundu.
 

MAG’A ÖZEL İLİŞKİLER VE SAĞLIKLI İLETİŞİM ÜZERİNE ÖNERİLER

Kadın ve erkeğin davranış kalıpları konusunda beynin farklı çalışma sistemine dikkat çeken Prof. Dr. Sinan Canan, sağlıklı iletişimin yollarını ve ilişkiler üzerinden değerlendirmesini MAG'da anlattı.

   İnsanın neden yalnız kalamayacağının açıklamasını da yapan Prof. Dr. Sinan Canan " Birkaç yıl önce kaleme alıp yayımladığım “İnsanın Fabrika Ayarları” kitabımda, insan hayatının daha verimli ve sağlıklı bir şekilde yaşanabilmesi için nöro evrimsel bakış açısından çıkarttığım beş önemli maddeyi paylaşmıştım. Onlardan üçüncü madde “insanın gerçek ilişkilere olan ihtiyacı” ile alakalıydı. Bizler evrimsel olarak, tek başına bireysel anlamda hayatta kalabilen canlılar değiliz. Vücudumuz çok zayıf ve çıplak. Bu yüzden, bizim gibi, akıllı, zeki ve iş birliği yapabileceğimiz diğer bireylere ihtiyacımız son derece yaşamsal. Bu nedenle sistem milyonlarca yıldır öyle ince ayarlanmış ki biz etrafımızda güvenebileceğimiz, yardımlarını alabileceğimiz ve sıkıştığımızda başvurabileceğimiz kişileri bulamayacağımız zorunlu bir yalnızlık durumunda uzun süre zaman geçirdiğimiz vakit; vücudumuz, beynimiz, zihnimiz ve duygularımız buna çok olumsuz tepki veriyor" dedi. Her şeyde olduğu gibi ilişkilerde de alma ve verme dengesinin çok önemli olduğunu kaydeden Prof. Dr. Sinan Canan "Biz sıklıkla erken yaşam dönemlerimizde; örneğin, sevilme eksikliği nedeniyle daha çok sevilebileceğini düşündüğü için çok fazla verici olan, kendi ihtiyaçlarını geri plana atıp karşı taraftakinin ihtiyaçlarını önceleyen bir karakter yapısında olabiliyoruz. Bu, uzun vadede bizi mutlu eden bir sürece dönüşmüyor, çünkü burada önemli olan, kişinin önce kendi beden, duygu ve ruh dünyasını derli toplu tutması, oraya hizmet edecek görevlerini yapabilmesi, ardından bir başka insana ona ihtiyacı olanı vermeye çalışmasıyla daha organik ve daha doğal bir sürece doğru yürüyebilir. Ben bunu uçaklarda gaz maskesini kişinin önce kendisine, sonra çocuğuna takması uyarısına benzetiyorum. Gerçekten de kendimizi önceleyemezsek, kendimizi birinci plana koyamazsak, kendisine bir şeyler vermek ve katkı yapmak istediğimiz insanlara da yeterli performansta ulaşamayabiliyoruz. Dolayısıyla bu alma verme dengesini, böyle bir öncelik sıralamasıyla düşünüp herkesin hayrına olacak şekilde değerlendirmekte fayda var" açıklamasında bulundu.
Kadın ve erkeğin davranış kalıpları konusunda beynin farklı çalışma sistemine dikkat çeken Prof. Dr. Sinan Canan, sağlıklı iletişimin yollarını ve ilişkiler üzerinden değerlendirmesini MAG'da anlattı.

 

 İnsanın neden yalnız kalamayacağının açıklamasını da yapan Prof. Dr. Sinan Canan " Birkaç yıl önce kaleme alıp yayımladığım “İnsanın Fabrika Ayarları” kitabımda, insan hayatının daha verimli ve sağlıklı bir şekilde yaşanabilmesi için nöro evrimsel bakış açısından çıkarttığım beş önemli maddeyi paylaşmıştım. Onlardan üçüncü madde “insanın gerçek ilişkilere olan ihtiyacı” ile alakalıydı. Bizler evrimsel olarak, tek başına bireysel anlamda hayatta kalabilen canlılar değiliz. Vücudumuz çok zayıf ve çıplak. Bu yüzden, bizim gibi, akıllı, zeki ve iş birliği yapabileceğimiz diğer bireylere ihtiyacımız son derece yaşamsal. Bu nedenle sistem milyonlarca yıldır öyle ince ayarlanmış ki biz etrafımızda güvenebileceğimiz, yardımlarını alabileceğimiz ve sıkıştığımızda başvurabileceğimiz kişileri bulamayacağımız zorunlu bir yalnızlık durumunda uzun süre zaman geçirdiğimiz vakit; vücudumuz, beynimiz, zihnimiz ve duygularımız buna çok olumsuz tepki veriyor" dedi.

Her şeyde olduğu gibi ilişkilerde de alma ve verme dengesinin çok önemli olduğunu kaydeden Prof. Dr. Sinan Canan "Biz sıklıkla erken yaşam dönemlerimizde; örneğin, sevilme eksikliği nedeniyle daha çok sevilebileceğini düşündüğü için çok fazla verici olan, kendi ihtiyaçlarını geri plana atıp karşı taraftakinin ihtiyaçlarını önceleyen bir karakter yapısında olabiliyoruz. Bu, uzun vadede bizi mutlu eden bir sürece dönüşmüyor, çünkü burada önemli olan, kişinin önce kendi beden, duygu ve ruh dünyasını derli toplu tutması, oraya hizmet edecek görevlerini yapabilmesi, ardından bir başka insana ona ihtiyacı olanı vermeye çalışmasıyla daha organik ve daha doğal bir sürece doğru yürüyebilir. Ben bunu uçaklarda gaz maskesini kişinin önce kendisine, sonra çocuğuna takması uyarısına benzetiyorum. Gerçekten de kendimizi önceleyemezsek, kendimizi birinci plana koyamazsak, kendisine bir şeyler vermek ve katkı yapmak istediğimiz insanlara da yeterli performansta ulaşamayabiliyoruz. Dolayısıyla bu alma verme dengesini, böyle bir öncelik sıralamasıyla düşünüp herkesin hayrına olacak şekilde değerlendirmekte fayda var" açıklamasında bulundu.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve adanayerelhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.