Artut, "Türkiye'de kültürel etkinliklere ilgi az”

KÜLTÜR 21.12.2023 - 08:51, Güncelleme: 21.12.2023 - 08:52 491+ kez okundu.
 

Artut, "Türkiye'de kültürel etkinliklere ilgi az”

Öğretim Görevlisi Kazım Artut, "Ülkemizde, devletin sanatçıyı desteklemek adına aldığı önlemler çok yetersiz. Bazı Avrupa ülkelerinde olduğu gibi, sanatçılara düşük kiralık konut sağlanması, banka kredileri verilmesi gibi destekler uygulanmıyor” dedi.

 Çukurova Üniversitesi Türkoloji Araştırmaları Merkezi (ÇÜTAM) ‘da Öğr. Gör. Kazım Artut “Türkiye ve Avrupa Birliği Ülkelerinde Sanat ve Sanat Eğitimine Genel Bir Bakış” konulu verdiği konferansta, Türkiye'de kültüre ayrılan bütçenin son yıllarda artmış olmasına karşılık Avrupa ülkeleriyle kıyaslanamayacak ölçüde düşük olduğunu söyledi. Çütam Merkez Müdürü Prof. Dr. Deniz Abik tarafından tanıtılarak kürsüye davet edilen Artut, "Türkiye'de kültürel etkinliklere ilgi az. Maddi yetersizlik büyük sorun. Kültürel etkinliklere toplam nüfusun yüzde 89'u katılım göstermiyor. Canlı gösteriye gitmeyenlerin yüzde 10,4'ü sebebin maddi yetersizlik olduğunu söylerken, yüzde 21,9'u sosyal anksiyeteden kaynaklı olduğunu söyledi. Kültürel alanları ziyaret edemeyenlerin yüzde 10,3’ü maddi yetersizlik olduğunu öne sürdü. TÜİK, bütün sosyal ve kültürel etkinliklere katılmama nedeni olarak gelir durumundan bağımsız, katılım sağlanamamasının en büyük nedeninin ’ilginin olmaması' olduğunu ifade etti’ dedi. Artut, "Avrupa'da sanatı korumanın geleneği çok köklüdür ve bu ülkelerdeki koruyuculuklar süreklilik arz eder. Mc Meillen'e göre "Sanatın özgür gücünü destekleyen bir sanat politikası gereklidir. Bu politika devlet Yöneticilerini tarafından değil uzmanlar tarafından belirlenmelidir.' Bu açıdan, Kültür Bakanlığı yönlendirici değil, destekleyici olmalıdır" diye konuştu. Artut şunları kaydetti: "Ülkemizde, devletin sanatçıyı desteklemek adına aldığı önlemler çok yetersiz. Bazı Avrupa ülkelerinde olduğu gibi, sanatçılara düşük kiralık konut sağlanması, banka kredileri verilmesi gibi destekler uygulanmıyor. Bu uygulamaların görüldüğü Fransa'da sanatçıya aynı zamanda doğrudan mali destek de sağlanıyor. Örneğin yılda elli kez sahneye çıkan bir tiyatro sanatçısına, ertesi yıl boyunca, oyunlardan elde ettiği kazanç oranında maaş bağlanıyor." Kazım Artut’un konferansının bitiminden sonra soru cevaplara geçildi. Öğretim Görevlisi Kazım Artut’a daha sonra Çütam Müdürü Prof.Dr. Deniz Abik tarafından bir teşekkür belgesi verildi. Toplantı hatıra fotoğrafı çekimi ile son buldu.
Öğretim Görevlisi Kazım Artut, "Ülkemizde, devletin sanatçıyı desteklemek adına aldığı önlemler çok yetersiz. Bazı Avrupa ülkelerinde olduğu gibi, sanatçılara düşük kiralık konut sağlanması, banka kredileri verilmesi gibi destekler uygulanmıyor” dedi.

 Çukurova Üniversitesi Türkoloji Araştırmaları Merkezi (ÇÜTAM) ‘da Öğr. Gör. Kazım Artut “Türkiye ve Avrupa Birliği Ülkelerinde Sanat ve Sanat Eğitimine Genel Bir Bakış” konulu verdiği konferansta, Türkiye'de kültüre ayrılan bütçenin son yıllarda artmış olmasına karşılık Avrupa ülkeleriyle kıyaslanamayacak ölçüde düşük olduğunu söyledi.

Çütam Merkez Müdürü Prof. Dr. Deniz Abik tarafından tanıtılarak kürsüye davet edilen Artut, "Türkiye'de kültürel etkinliklere ilgi az. Maddi yetersizlik büyük sorun. Kültürel etkinliklere toplam nüfusun yüzde 89'u katılım göstermiyor. Canlı gösteriye gitmeyenlerin yüzde 10,4'ü sebebin maddi yetersizlik olduğunu söylerken, yüzde 21,9'u sosyal anksiyeteden kaynaklı olduğunu söyledi. Kültürel alanları ziyaret edemeyenlerin yüzde 10,3’ü maddi yetersizlik olduğunu öne sürdü. TÜİK, bütün sosyal ve kültürel etkinliklere katılmama nedeni olarak gelir durumundan bağımsız, katılım sağlanamamasının en büyük nedeninin ’ilginin olmaması' olduğunu ifade etti’ dedi.

Artut, "Avrupa'da sanatı korumanın geleneği çok köklüdür ve bu ülkelerdeki koruyuculuklar süreklilik arz eder. Mc Meillen'e göre "Sanatın özgür gücünü destekleyen bir sanat politikası gereklidir. Bu politika devlet Yöneticilerini tarafından değil uzmanlar tarafından belirlenmelidir.' Bu açıdan, Kültür Bakanlığı yönlendirici değil, destekleyici olmalıdır" diye konuştu.

Artut şunları kaydetti:

"Ülkemizde, devletin sanatçıyı desteklemek adına aldığı önlemler çok yetersiz. Bazı Avrupa ülkelerinde olduğu gibi, sanatçılara düşük kiralık konut sağlanması, banka kredileri verilmesi gibi destekler uygulanmıyor. Bu uygulamaların görüldüğü Fransa'da sanatçıya aynı zamanda doğrudan mali destek de sağlanıyor. Örneğin yılda elli kez sahneye çıkan bir tiyatro sanatçısına, ertesi yıl boyunca, oyunlardan elde ettiği kazanç oranında maaş bağlanıyor."

Kazım Artut’un konferansının bitiminden sonra soru cevaplara geçildi. Öğretim Görevlisi Kazım Artut’a daha sonra Çütam Müdürü Prof.Dr. Deniz Abik tarafından bir teşekkür belgesi verildi. Toplantı hatıra fotoğrafı çekimi ile son buldu.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve adanayerelhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.