Kuyumcu: “Düğünlerde sahte bir gram altın takılıyor”

GÜNDEM 23.07.2023 - 08:51, Güncelleme: 29.09.2023 - 04:46 3114+ kez okundu.
 

Kuyumcu: “Düğünlerde sahte bir gram altın takılıyor”

  CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, sürekli artan altın fiyatlarının, düğünlerde takı geleneğini de sekteye uğrattığını söyledi.  Geçen yıl 1700 lira olan çeyrek altının, bugün 2 bin 830 liraya kadar yükseldiğini belirten Gürer, “Çeyrek altın fiyatı, yeni asgari ücretin 4’te 1’ine eşitlendi. Vatandaş düğünde nasıl çeyrek altın taksın?” diye sordu.  PETROL VE DOĞALGAZA NE OLDU? Kuyumcu dükkanına gelen bir müşteri ise seçimden önce ekonomide çizilen pembe tablonun, seçimden hemen sonra yerini karamsarlığa bıraktığını belirterek. “Seçimden 1 hafta önce her şey güllük gülistanlık gösteriliyordu. Gabar Dağında petrol, Karadeniz’de doğalgaz bulunmuştu. Doğalgaz bedava dediler. Ancak ne hikmetse seçimler biter bitmez ekonomi çöktü ne petrol kaldı ne de gaz. Ticaret durma noktasına geldi. Ben oto sektöründe ticaretle uğraşıyorum. Emlak işi de yapıyorum. Bir lira kredi alamıyorum. Ne oldu da her şey güllük gülistanlık iken ekonomimiz çöktü? Vatandaş da kredi alamadığı için bizim müşteri sayımız büyük oranda düştü. Şu anda hiçbir iş yapamıyoruz. Müşteri kredi alamayınca işimiz durdu. Biz de ticaret yapamıyoruz ve ödemelerimiz var gecikiyor” diyerek, yaşanan ekonomik krizi özetledi.  Esnaf İzzet,” Kuyumcudan geçmişte çeyrek altın borçla alabiliyorduk. Şimdi çeyrek altın veresiye alamıyoruz. Kuyumcuda verse zorlanıyor” dedi.    Önceki yıllarda, düğünde takı için çeyrek altın alacak müşteriye, hasat zamanına kadar borca çeyrek altın verdiklerini söyleyen kuyumcu esnafı, ancak yeni dönemde böyle bir şanslarının olmadığını da ifade etti. Kuyumcu “eskiden veresiye çeyrek altın verebiliyorduk. Tanıdık arkadaş. Telefon açıyor. Ver diyordu. Çeyrek fiyatı uygundu, dokunmuyordu. Şimdi on kişiye çeyrek altın versen 28 bin lira. Nasıl vereceğiz.? Sonra hasat zamanına kadar çiftçi borçlanıyordu. Şimdi ürünü satıyor. Hasat zamanı eline para mı geçiyor ki adamın” diye konuştu.  5’Lİ YARISINA MEMUR MAAŞI YETMİYOR    CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer kuyumcu tezgahında 5 Li yarısı diye tanımlanan altın fiyatını da sordu. Kuyumcu 28 bin lira olduğunu söyledi. Gürer, en düşük memur maaşı 22 bin lira, bir memur maaşın 5’li yarısı almaya da yetmiyor” dedi.    KİRAZI DALINDA BIRAKTIK  Kuyumculuğun yanı sıra çiftçilik de yaptığını anlatan Nadir Emiroğlu, “Bu yıl kiraz para etmedi. İşçi yevmiyesi 450 lirayı geçti. Kirazın bir kısmını topladık, kar etmediğimiz gibi üstüne bir de işçi parası ödedik. Kalan kirazları toplamayacağım, dalında kalacak. Sattığı kiraz ile işçi parasını karşılamayıp cebinden veren var. Nasıl gelip altın alacak” diye konuştu.    EKONOMİ RAYDAN ÇIKMAK ÜZERE  Ö.Fethi Gürer, döviz ve altın fiyatlarındaki artışın, diğer ürünlere yansıdığına da dikkat çekerek, “Böyle giderse, vatandaş bırakın düğünlerde çeyrek altın takmayı, evine ekmek götürme konusunda bile sıkıntı yaşayabilir” diye konuştu.   

 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, sürekli artan altın fiyatlarının, düğünlerde takı geleneğini de sekteye uğrattığını söyledi. 

Geçen yıl 1700 lira olan çeyrek altının, bugün 2 bin 830 liraya kadar yükseldiğini belirten Gürer, “Çeyrek altın fiyatı, yeni asgari ücretin 4’te 1’ine eşitlendi. Vatandaş düğünde nasıl çeyrek altın taksın?” diye sordu. 

PETROL VE DOĞALGAZA NE OLDU?

Kuyumcu dükkanına gelen bir müşteri ise seçimden önce ekonomide çizilen pembe tablonun, seçimden hemen sonra yerini karamsarlığa bıraktığını belirterek. “Seçimden 1 hafta önce her şey güllük gülistanlık gösteriliyordu. Gabar Dağında petrol, Karadeniz’de doğalgaz bulunmuştu. Doğalgaz bedava dediler. Ancak ne hikmetse seçimler biter bitmez ekonomi çöktü ne petrol kaldı ne de gaz. Ticaret durma noktasına geldi. Ben oto sektöründe ticaretle uğraşıyorum. Emlak işi de yapıyorum. Bir lira kredi alamıyorum. Ne oldu da her şey güllük gülistanlık iken ekonomimiz çöktü? Vatandaş da kredi alamadığı için bizim müşteri sayımız büyük oranda düştü. Şu anda hiçbir iş yapamıyoruz. Müşteri kredi alamayınca işimiz durdu. Biz de ticaret yapamıyoruz ve ödemelerimiz var gecikiyor” diyerek, yaşanan ekonomik krizi özetledi.  Esnaf İzzet,” Kuyumcudan geçmişte çeyrek altın borçla alabiliyorduk. Şimdi çeyrek altın veresiye alamıyoruz. Kuyumcuda verse zorlanıyor” dedi. 

 

Önceki yıllarda, düğünde takı için çeyrek altın alacak müşteriye, hasat zamanına kadar borca çeyrek altın verdiklerini söyleyen kuyumcu esnafı, ancak yeni dönemde böyle bir şanslarının olmadığını da ifade etti. Kuyumcu “eskiden veresiye çeyrek altın verebiliyorduk. Tanıdık arkadaş. Telefon açıyor. Ver diyordu. Çeyrek fiyatı uygundu, dokunmuyordu. Şimdi on kişiye çeyrek altın versen 28 bin lira. Nasıl vereceğiz.? Sonra hasat zamanına kadar çiftçi borçlanıyordu. Şimdi ürünü satıyor. Hasat zamanı eline para mı geçiyor ki adamın” diye konuştu.

 5’Lİ YARISINA MEMUR MAAŞI YETMİYOR 

 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer kuyumcu tezgahında 5 Li yarısı diye tanımlanan altın fiyatını da sordu. Kuyumcu 28 bin lira olduğunu söyledi. Gürer, en düşük memur maaşı 22 bin lira, bir memur maaşın 5’li yarısı almaya da yetmiyor” dedi.

 

 KİRAZI DALINDA BIRAKTIK 

Kuyumculuğun yanı sıra çiftçilik de yaptığını anlatan Nadir Emiroğlu, “Bu yıl kiraz para etmedi. İşçi yevmiyesi 450 lirayı geçti. Kirazın bir kısmını topladık, kar etmediğimiz gibi üstüne bir de işçi parası ödedik. Kalan kirazları toplamayacağım, dalında kalacak. Sattığı kiraz ile işçi parasını karşılamayıp cebinden veren var. Nasıl gelip altın alacak” diye konuştu. 

 

EKONOMİ RAYDAN ÇIKMAK ÜZERE 

Ö.Fethi Gürer, döviz ve altın fiyatlarındaki artışın, diğer ürünlere yansıdığına da dikkat çekerek, “Böyle giderse, vatandaş bırakın düğünlerde çeyrek altın takmayı, evine ekmek götürme konusunda bile sıkıntı yaşayabilir” diye konuştu. 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve adanayerelhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.