Amerika’dan Atina'ya: Sizde S-300 Olması Bizim İçin Mesele Değil

03.09.2022 - 09:40, Güncelleme: 29.09.2023 - 04:46 2273+ kez okundu.
 

Amerika’dan Atina'ya: Sizde S-300 Olması Bizim İçin Mesele Değil

Türkiye’ye Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi satın aldığı için sert tepki gösteren Washington yönetimi, Rus S-300 füze sistemlerinin Yunanistan’da olması mesele etmiyor.

Amerikalı yetkili, “S-300’ler, Amerika’nın Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Yasası (CAATSA) kapsamında mı” sorusuna, “Yunanistan S-300’leri, CAATSA yasasından uzun yıllar önce 1990'lı yıllarında aldı.   CAATSA yasasının 231. maddesi, 2 Ağustos 2017 yılından sonra gerçekleştirilen önemli satın alımları kapsıyor.” Aynı yetkili, Girit’teki S-300 füze sistemi radarlarından, Türk savaş uçaklarına kilit atılması ile alakalı olarak, “Bu konudaki yayınları biliyoruz.   NATO’daki müttefiklerimiz olan Yunanistan ve Türkiye’yi bölgede barış ve güvenliği korumak için birlikte çalışmaya ve anlaşmazlıklarını diplomatik yollarla çözmeye davet etmeyi sürdürüyoruz. Tüm tarafları, tansiyonu daha da çok arttıracak söylemlerden ve eylemlerden kaçınmaya bir kez daha davet ediyoruz.”   Amerikalı yetkilinin sözleri Yunan medyasında “Ankara’ya sert mesaj”, “S-300’ler için yaptırım tehlikesi yok”, “S-300’ler Amerika için sorun değil.”   Rum kesimi 1997 yılında Rusya’dan S-300 sistemi alıp, Kıbrıs’ta konuşlandırması Türkiye’nin kararlı tavrı sonucu gerçekleşmemiş, bu füzeler Yunanistan’ın Girit adasına götürülmüştü.   Yunanistan, bu sistemleri 2013 yılında aktif hale getirmişti. Türkiye ise Rusya ile Nisan 2017 yılında S-400 füze savunma sistemi anlaşması yapmış, sistem Temmuz 2019 yılında Türkiye’ye getirilmişti.
Türkiye’ye Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi satın aldığı için sert tepki gösteren Washington yönetimi, Rus S-300 füze sistemlerinin Yunanistan’da olması mesele etmiyor.

Amerikalı yetkili, “S-300’ler, Amerika’nın Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Yasası (CAATSA) kapsamında mı” sorusuna, “Yunanistan S-300’leri, CAATSA yasasından uzun yıllar önce 1990'lı yıllarında aldı.

 

CAATSA yasasının 231. maddesi, 2 Ağustos 2017 yılından sonra gerçekleştirilen önemli satın alımları kapsıyor.” Aynı yetkili, Girit’teki S-300 füze sistemi radarlarından, Türk savaş uçaklarına kilit atılması ile alakalı olarak, “Bu konudaki yayınları biliyoruz.

 

NATO’daki müttefiklerimiz olan Yunanistan ve Türkiye’yi bölgede barış ve güvenliği korumak için birlikte çalışmaya ve anlaşmazlıklarını diplomatik yollarla çözmeye davet etmeyi sürdürüyoruz. Tüm tarafları, tansiyonu daha da çok arttıracak söylemlerden ve eylemlerden kaçınmaya bir kez daha davet ediyoruz.”

 

Amerikalı yetkilinin sözleri Yunan medyasında “Ankara’ya sert mesaj”, “S-300’ler için yaptırım tehlikesi yok”, “S-300’ler Amerika için sorun değil.”

 

Rum kesimi 1997 yılında Rusya’dan S-300 sistemi alıp, Kıbrıs’ta konuşlandırması Türkiye’nin kararlı tavrı sonucu gerçekleşmemiş, bu füzeler Yunanistan’ın Girit adasına götürülmüştü.

 

Yunanistan, bu sistemleri 2013 yılında aktif hale getirmişti. Türkiye ise Rusya ile Nisan 2017 yılında S-400 füze savunma sistemi anlaşması yapmış, sistem Temmuz 2019 yılında Türkiye’ye getirilmişti.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve adanayerelhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.