Sağırlar ve işitenler Türkiye’de İlk Kez Birlikte Şiir Yazdı!

16.08.2022 - 07:04, Güncelleme: 29.09.2023 - 04:46 2613+ kez okundu.
 

Sağırlar ve işitenler Türkiye’de İlk Kez Birlikte Şiir Yazdı!

Türkiye’nin işaret dili çeviri atölyesi Poesi: Şiir ve İşaret, 6-8 Ağustos günlerinde İstanbul Üniversitesi rektörlük binasında gerçekleştirildi. 7 sağır ve 14 işiteni bir araya getiren Poesi ile Türkiye’de ilk kez işaret dili ile şiirler yazıldı. Etkinliğin Ramin Matin tarafından çekilen belgeseli festivalleri dolaşacak İstanbul Üniversitesi Latin Dili ve Edebiyatı kürsüsünden Dr. Ekin Öyken’in ve Fransa’da yaşayan sessiz, tiyatro yönetmeni, oyuncu ve şair Levent Beşkardeş’in girişimi, farklı disiplinlerden akademisyenlerin, sanatçıların katılımı ile Kültür Bakanlığı’nın desteğiyle oluşturuldu bir proje Poesi: Şiir ve İşaret. İsmini İngilizce ve Türkçe poem ile şiirin birleşiminden alıyor. Etkinlik geçen hafta İstanbul Üniversitesi Beyazıt Kampüsü’nde gerçekleşti. Etkinliğin ana eğitmeni Levent Başkardeş’ti. Onun atölyelerini çok değerli akademisyenlerin bu konu için oluşturduğu sunumlar ve atölyeler destekledi. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü’nden Doç. Dr. Seda Yavuz, işaretin ve imgelerin sanattaki yerini sanat eserleri üzerinden anlattı hem sağırlara hem de işitenlere. Hacettepe Üniversitesi Mütercim Tercümanlık Bölümü, Fransızca Mütercim Tercümanlık Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. A. Zeynep Oral, “sağır şiiri çevirisi” ile ilgili bilgilendirdi katılımcıları.  2019 yılından bu yana Magdeburg-Stendal Uygulamalı Bilimler Üniversitesinde İşaret Dili Çevirisi Bölümü’nde çalışan Prof. Dr. Okan Kubus, “işaret dili çevirisi” dersini bu kez katılımcılara verdi. İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Latin Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı’nda yüksek lisans öğrencisi Buse Güven Günay’ın atölyesi ise “kavramsal metaforlar” üzerineydi.

Türkiye’nin işaret dili çeviri atölyesi Poesi: Şiir ve İşaret, 6-8 Ağustos günlerinde İstanbul Üniversitesi rektörlük binasında gerçekleştirildi. 7 sağır ve 14 işiteni bir araya getiren Poesi ile Türkiye’de ilk kez işaret dili ile şiirler yazıldı. Etkinliğin Ramin Matin tarafından çekilen belgeseli festivalleri dolaşacak


İstanbul Üniversitesi Latin Dili ve Edebiyatı kürsüsünden Dr. Ekin Öyken’in ve Fransa’da yaşayan sessiz, tiyatro yönetmeni, oyuncu ve şair Levent Beşkardeş’in girişimi, farklı disiplinlerden akademisyenlerin, sanatçıların katılımı ile Kültür Bakanlığı’nın desteğiyle oluşturuldu bir proje Poesi: Şiir ve İşaret. İsmini İngilizce ve Türkçe poem ile şiirin birleşiminden alıyor. Etkinlik geçen hafta İstanbul Üniversitesi Beyazıt Kampüsü’nde gerçekleşti.

Etkinliğin ana eğitmeni Levent Başkardeş’ti. Onun atölyelerini çok değerli akademisyenlerin bu konu için oluşturduğu sunumlar ve atölyeler destekledi. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü’nden Doç. Dr. Seda Yavuz, işaretin ve imgelerin sanattaki yerini sanat eserleri üzerinden anlattı hem sağırlara hem de işitenlere. Hacettepe Üniversitesi Mütercim Tercümanlık Bölümü, Fransızca Mütercim Tercümanlık Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. A. Zeynep Oral, “sağır şiiri çevirisi” ile ilgili bilgilendirdi katılımcıları.  2019 yılından bu yana Magdeburg-Stendal Uygulamalı Bilimler Üniversitesinde İşaret Dili Çevirisi Bölümü’nde çalışan Prof. Dr. Okan Kubus, “işaret dili çevirisi” dersini bu kez katılımcılara verdi. İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Latin Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı’nda yüksek lisans öğrencisi Buse Güven Günay’ın atölyesi ise “kavramsal metaforlar” üzerineydi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve adanayerelhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.