ÜRETİCİDEN TÜKETİCİYE SÜTÜN FİYATI ÜÇ KATINA ÇIKIYOR

EKONOMİ 03.06.2022 - 06:56, Güncelleme: 29.09.2023 - 04:46 1938+ kez okundu.
 

ÜRETİCİDEN TÜKETİCİYE SÜTÜN FİYATI ÜÇ KATINA ÇIKIYOR

 TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Adana Şube Başkanı Feyzullah Korkut, 1 Haziran Dünya Süt Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, Çiftçinin elinden çıkan sütün fiyatının neredeyse üç katına çıkarak tüketiciye ulaştığını söyledi. Sütün, içerdiği besin öğeleriyle insanlar için vazgeçilmez bir gıda maddesi olduğuna değinen Şube Başkanı Korkut, yeterli ve dengeli beslenme için gerekli olan hayvansal protein, karbonhidrat, yağ ile mineraller ve vitaminlerin önemli bir kısmını tek başına karşıladığını belirtti. Korkut şöyle konuştu: “Süt ve süt ürünleri yüksek kalitede protein, kalsiyum, fosfor, çinko, B1 (tiamin), B2 (riboflavin), B6, B12 ve niasin olmak üzere birçok besin ögesi kaynağıdır. Ayrıca süt yağında A, D, E ve K vitaminleri bulunur. Sütün faydalarını saymakla bitmez ama bu kadar faydalı bir ürünü üreten süt çiftçilerinin dertleri de bitmiyor. Özellikle çocuklarına süt içirmek isteyen tüketicilerin ise dertleri hiç bitmiyor. Bugün ülkemizde Çiftçi emeğinin karşılığını almak istiyor. Bin bir emekle ürettiği sütü iyi bir fiyattan satmak istiyor. Olmuyor! Tüketici uygun fiyata süt içmek istiyor. Olmuyor! Ne çiftçi istediği fiyattan sütünü satabiliyor ne de tüketici istediği fiyattan süt içebiliyor. Çiftçinin elinden çıkan sütün fiyatı neredeyse 3 katına çıkarak tüketiciye ulaşıyor.” DOĞURGAN HAYVANLARIMIZ KESİME GİDİYOR Ana olmazsa dana olmaz ilkesi ile hareket etmek gerekirken doğurgan hayvanlarımızı kesime göndermeye başladığımıza dikkat çeken Korkut: “Süt Endüstrisi Kurumunu (SEK), Et ve Balık Kurumunu (EBK) ve daha nice Kamu İktisadi Teşebbüsünü özelleştirenler bugün içinde bulunduğumuz durumun sorumlusudurlar. Hem üreticiyi hem de tüketiciyi piyasanın insafını terk edenlerin ülkeyi getirdiği nokta ortadadır. Yurtdışından hayvan ithal edilmeden ülkemizde et üretilemez oldu. Çiftçiler maliyetlere dayanamayıp ineklerini bile kesime gönderdiler. Yeterli sayıda ve kalitede hayvana sahip olunamayan yerde sütte olmaz” diye konuştu. 

 TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Adana Şube Başkanı Feyzullah Korkut, 1 Haziran Dünya Süt Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, Çiftçinin elinden çıkan sütün fiyatının neredeyse üç katına çıkarak tüketiciye ulaştığını söyledi.

Sütün, içerdiği besin öğeleriyle insanlar için vazgeçilmez bir gıda maddesi olduğuna değinen Şube Başkanı Korkut, yeterli ve dengeli beslenme için gerekli olan hayvansal protein, karbonhidrat, yağ ile mineraller ve vitaminlerin önemli bir kısmını tek başına karşıladığını belirtti. Korkut şöyle konuştu:

“Süt ve süt ürünleri yüksek kalitede protein, kalsiyum, fosfor, çinko, B1 (tiamin), B2 (riboflavin), B6, B12 ve niasin olmak üzere birçok besin ögesi kaynağıdır. Ayrıca süt yağında A, D, E ve K vitaminleri bulunur. Sütün faydalarını saymakla bitmez ama bu kadar faydalı bir ürünü üreten süt çiftçilerinin dertleri de bitmiyor. Özellikle çocuklarına süt içirmek isteyen tüketicilerin ise dertleri hiç bitmiyor. Bugün ülkemizde Çiftçi emeğinin karşılığını almak istiyor. Bin bir emekle ürettiği sütü iyi bir fiyattan satmak istiyor. Olmuyor! Tüketici uygun fiyata süt içmek istiyor. Olmuyor! Ne çiftçi istediği fiyattan sütünü satabiliyor ne de tüketici istediği fiyattan süt içebiliyor. Çiftçinin elinden çıkan sütün fiyatı neredeyse 3 katına çıkarak tüketiciye ulaşıyor.”

DOĞURGAN HAYVANLARIMIZ KESİME GİDİYOR

Ana olmazsa dana olmaz ilkesi ile hareket etmek gerekirken doğurgan hayvanlarımızı kesime göndermeye başladığımıza dikkat çeken Korkut: “Süt Endüstrisi Kurumunu (SEK), Et ve Balık Kurumunu (EBK) ve daha nice Kamu İktisadi Teşebbüsünü özelleştirenler bugün içinde bulunduğumuz durumun sorumlusudurlar. Hem üreticiyi hem de tüketiciyi piyasanın insafını terk edenlerin ülkeyi getirdiği nokta ortadadır. Yurtdışından hayvan ithal edilmeden ülkemizde et üretilemez oldu. Çiftçiler maliyetlere dayanamayıp ineklerini bile kesime gönderdiler. Yeterli sayıda ve kalitede hayvana sahip olunamayan yerde sütte olmaz” diye konuştu. 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve adanayerelhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.