Finlandiya Parlamentosu'na NATO Onayı

17.05.2022 - 22:34, Güncelleme: 29.09.2023 - 04:46 1804+ kez okundu.
 

Finlandiya Parlamentosu'na NATO Onayı

Finlandiya Parlamentosu, NATO üyeliği için başvuru yapılmasını 8’e karşı 188 oyla onayladı. Parlamentodaki oylamada 200 milletvekilinden 188'i kararı destekledi ve 8'i karşı oy kullandı.

Söz konusu oylama sonucuyla, Baltık ülkesinin NATO'ya resmen başvurusu yapmasının yolu açılmış oldu. Ülkenin kararı Batı medyasında '75 yıldır devam eden bağlantısızlık politikasından çarpıcı bir dönüş' olarak yorumlandı. Ülkenin başvurusunu önümüzdeki günlerde yapması bekleniyor Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, Amerikan Başkanı Joe Biden'ın Finlandiya ve İsveç liderlerini ağırlayacağı duyuruldu.   PEŞ PEŞE FLAŞ AÇIKLAMALAR Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö, kritik açıklama yaparak ülkesinin NATO üyeliğiyle alakalı olarak Türkiye ile yaşanan sorunun çözüleceğine inandığını söyledi. İsveç Parlamentosu’na hitaben yaptığı konuşmada Türkiye’nin bu iki ülkenin NATO üyeliğine karşı çıkışına değinen Niinisto şu sözleri sarf etti: “Türkiye tarafından yapılan açıklamalar son birkaç gündür farklı şekillerde karşımıza çıkıyor. Tüm bu karışıklık ve anlaşmazlığın yapıcı görüşmeler sayesinde mutlaka çözüleceğine inanıyorum.” Türkiye, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyelik başvurusu ve bu konuda yaşanacak süreçle alakalı kaygılarını dile getirmişti.   SCHOLZ'DAN TÜRKİYE AÇIKLAMASI Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Türkiye'nin Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya katılmasına destek vereceğine güvendiğini söyledi. "Türkiye'nin Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliğini destekleyeceğinden eminim."Almanya'nın İsveç ve Finlandiya ile askeri çalışmalarını yoğunlaştıracağını söyledi. Almanya Savunma Bakanı Christine Lambrecht de Türkiye'yi iki ülkenin üyeliği konusunda ikna edebileceklerine inandığını belirterek "NATO üyeliğine dair tüm kararlar oybirliği ile alınmalı. Bu da Türkiye'nin argümanlarının ciddiye alınmasını çok önemli bir hale getirdi."
Finlandiya Parlamentosu, NATO üyeliği için başvuru yapılmasını 8’e karşı 188 oyla onayladı. Parlamentodaki oylamada 200 milletvekilinden 188'i kararı destekledi ve 8'i karşı oy kullandı.

Söz konusu oylama sonucuyla, Baltık ülkesinin NATO'ya resmen başvurusu yapmasının yolu açılmış oldu. Ülkenin kararı Batı medyasında '75 yıldır devam eden bağlantısızlık politikasından çarpıcı bir dönüş' olarak yorumlandı. Ülkenin başvurusunu önümüzdeki günlerde yapması bekleniyor Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, Amerikan Başkanı Joe Biden'ın Finlandiya ve İsveç liderlerini ağırlayacağı duyuruldu.

 

PEŞ PEŞE FLAŞ AÇIKLAMALAR

Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö, kritik açıklama yaparak ülkesinin NATO üyeliğiyle alakalı olarak Türkiye ile yaşanan sorunun çözüleceğine inandığını söyledi. İsveç Parlamentosu’na hitaben yaptığı konuşmada Türkiye’nin bu iki ülkenin NATO üyeliğine karşı çıkışına değinen Niinisto şu sözleri sarf etti: “Türkiye tarafından yapılan açıklamalar son birkaç gündür farklı şekillerde karşımıza çıkıyor. Tüm bu karışıklık ve anlaşmazlığın yapıcı görüşmeler sayesinde mutlaka çözüleceğine inanıyorum.” Türkiye, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyelik başvurusu ve bu konuda yaşanacak süreçle alakalı kaygılarını dile getirmişti.

 

SCHOLZ'DAN TÜRKİYE AÇIKLAMASI

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Türkiye'nin Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya katılmasına destek vereceğine güvendiğini söyledi. "Türkiye'nin Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliğini destekleyeceğinden eminim."Almanya'nın İsveç ve Finlandiya ile askeri çalışmalarını yoğunlaştıracağını söyledi. Almanya Savunma Bakanı Christine Lambrecht de Türkiye'yi iki ülkenin üyeliği konusunda ikna edebileceklerine inandığını belirterek "NATO üyeliğine dair tüm kararlar oybirliği ile alınmalı. Bu da Türkiye'nin argümanlarının ciddiye alınmasını çok önemli bir hale getirdi."

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve adanayerelhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.