DEV PROJELER NEDEN YARIM KALIYOR?

EKONOMİ 20.04.2022 - 07:29, Güncelleme: 29.09.2023 - 04:46 2242+ kez okundu.
 

DEV PROJELER NEDEN YARIM KALIYOR?

Türkiye’deki birçok inşaat projesi, dış ve iç etkenlerden dolayı tamamlanamayıp vatandaşların mağdur olmasına neden oluyor. İstanbul’da yatırım değeri 50 milyon Türk Lirası ile 3,1 milyar Türk Lirası arasında değişiklik gösteren ve bir dönem inşaat sektörünün sembolü olan yapılar kaderine terk ediliyor. Projeler, Neden Başladığı Gibi Devam Etmiyor? Hangi Hatalar Yapılıyor? Formec Mekanik A.Ş Genel Koordinatörü Makine Yüksek Mühendisi Alperen Turan, etkin proje yönetiminde odaklanılması gereken temel unsurlar hakkında açıklamalarda bulundu.

Teknik Analizler Doğru Yapılmalı  İnşaat projelerinde teknik analizlerin yerinde ve doğru planlamalarla yapılması gerektiğinin altını çizen Formec Mekanik A.Ş Genel Koordinatörü ve Makine Yüksek Mühendisi Alperen Turan, şunları söyledi:  “Doğru projelendirme süreçlerinde teknik, şartname, idari şartname, marka listelerinin oluşturulması gibi tüm süreçler detaylıca ele alınmalıdır. Proje aşamasında doğru fiyat performansının yakalanabilmesi açısından tüm analizlerin alanında uzman kişiler tarafından yapılması oldukça önemlidir.   Her bir detayın üzerinde durulmalı ve tüm hesaplamalar yapıldıktan sonra gerekli planlamalar çerçevesinde hareket edilmelidir. Genel gider hesaplarının en ince ayrıntısına kadar hesaplanması, vergisel boyutların da bu hesabın içerisinde yer alması iş süreçlerinin sağlıklı ilerlemesi için gereklidir. Yatay düşey taşıma olarak da isimlendirdiğimiz şantiye giderleri, ilgili firmadaki yetkin kişiler aracılığıyla hesaplanmalıdır.  İhale edilen projelerin devamlılığı ve zamanında sorunsuz bir şekilde teslim edilmesi; alanında yetkin bir ekibin organizasyonu öncülüğünde tüm hesaplamaların doğru yapılmasına bağlıdır.” dedi.  Değer Mühendisliği İhale Sürecinde Başlıyor   İnşaat sektörünün maliyet, kalite ve zamanı optimize ederek verimli projeler üretmeyi amaçlaması gerektiğini dile getiren, Formec Mekanik A.Ş Genel Koordinatörü Alperen Turan, “Maliyet, kalite ve zaman üçlüsünü optimize etmek çok kolay olmayabilir. Böyle bir durumda projeler zamanında tamamlanamamakta, yarım kalabilmektedir. Projelerde bütçeler aşılabilmekte ve kaliteli ürün kullanımından tavizler verilebilmektedir.  Olası sorunların önüne geçmek için projelerin ihale sürecinden başlayıp, iş teslim tarihine kadar olan zaman aralığında, her aşamanın doğru bir şekilde irdelenmesi ve bütün alternatiflerin planlanması, optimum maliyet, zaman ve kalitenin elde edilmesi bakımından değerlidir.  Değer mühendisliği (value engineering), iş süreçlerinde değer oluşturmak için işletme yöneticilerinin yararlandığı stratejik araçlardan birisidir. Değer mühendisliği sayesinde performans, kalite, maliyetler doğru bir şekilde birleştirilerek, etkin bir proje yönetimi gerçekleştirilebilir. Değer mühendisliğinden, kullanılan ürünün maliyetini düşürmek, değerini  ve işlevselliğini artırmak adına faydalanılmalıdır” diye konuştu. 
Türkiye’deki birçok inşaat projesi, dış ve iç etkenlerden dolayı tamamlanamayıp vatandaşların mağdur olmasına neden oluyor. İstanbul’da yatırım değeri 50 milyon Türk Lirası ile 3,1 milyar Türk Lirası arasında değişiklik gösteren ve bir dönem inşaat sektörünün sembolü olan yapılar kaderine terk ediliyor. Projeler, Neden Başladığı Gibi Devam Etmiyor? Hangi Hatalar Yapılıyor? Formec Mekanik A.Ş Genel Koordinatörü Makine Yüksek Mühendisi Alperen Turan, etkin proje yönetiminde odaklanılması gereken temel unsurlar hakkında açıklamalarda bulundu.

Teknik Analizler Doğru Yapılmalı 

İnşaat projelerinde teknik analizlerin yerinde ve doğru planlamalarla yapılması gerektiğinin altını çizen Formec Mekanik A.Ş Genel Koordinatörü ve Makine Yüksek Mühendisi Alperen Turan, şunları söyledi: 

“Doğru projelendirme süreçlerinde teknik, şartname, idari şartname, marka listelerinin oluşturulması gibi tüm süreçler detaylıca ele alınmalıdır. Proje aşamasında doğru fiyat performansının yakalanabilmesi açısından tüm analizlerin alanında uzman kişiler tarafından yapılması oldukça önemlidir.  

Her bir detayın üzerinde durulmalı ve tüm hesaplamalar yapıldıktan sonra gerekli planlamalar çerçevesinde hareket edilmelidir. Genel gider hesaplarının en ince ayrıntısına kadar hesaplanması, vergisel boyutların da bu hesabın içerisinde yer alması iş süreçlerinin sağlıklı ilerlemesi için gereklidir. Yatay düşey taşıma olarak da isimlendirdiğimiz şantiye giderleri, ilgili firmadaki yetkin kişiler aracılığıyla hesaplanmalıdır. 

İhale edilen projelerin devamlılığı ve zamanında sorunsuz bir şekilde teslim edilmesi; alanında yetkin bir ekibin organizasyonu öncülüğünde tüm hesaplamaların doğru yapılmasına bağlıdır.” dedi. 

Değer Mühendisliği İhale Sürecinde Başlıyor  

İnşaat sektörünün maliyet, kalite ve zamanı optimize ederek verimli projeler üretmeyi amaçlaması gerektiğini dile getiren, Formec Mekanik A.Ş Genel Koordinatörü Alperen Turan, “Maliyet, kalite ve zaman üçlüsünü optimize etmek çok kolay olmayabilir. Böyle bir durumda projeler zamanında tamamlanamamakta, yarım kalabilmektedir. Projelerde bütçeler aşılabilmekte ve kaliteli ürün kullanımından tavizler verilebilmektedir. 

Olası sorunların önüne geçmek için projelerin ihale sürecinden başlayıp, iş teslim tarihine kadar olan zaman aralığında, her aşamanın doğru bir şekilde irdelenmesi ve bütün alternatiflerin planlanması, optimum maliyet, zaman ve kalitenin elde edilmesi bakımından değerlidir. 

Değer mühendisliği (value engineering), iş süreçlerinde değer oluşturmak için işletme yöneticilerinin yararlandığı stratejik araçlardan birisidir. Değer mühendisliği sayesinde performans, kalite, maliyetler doğru bir şekilde birleştirilerek, etkin bir proje yönetimi gerçekleştirilebilir. Değer mühendisliğinden, kullanılan ürünün maliyetini düşürmek, değerini  ve işlevselliğini artırmak adına faydalanılmalıdır” diye konuştu. 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve adanayerelhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.