Kaspersky uyarıyor

TEKNOLOJİ 18.04.2022 - 07:26, Güncelleme: 29.09.2023 - 04:46 2393+ kez okundu.
 

Kaspersky uyarıyor

Kaspersky uyarıyor: Tehlikeli botnet ağı Emotet'in etkinliği bir ayda üç kat arttı

Europol'e göre "dünyanın en tehlikeli kötü amaçlı yazılımı" olan botnet ağı Emotet, Kaspersky telemetrisine göre Mart 2022'de dünya çapında, yüzde 200'ün üzerinde büyüme gösterdi. Bu büyüme, botnet'in arkasındaki tehdit aktörlerinin, Kasım 2021'deki geri dönüşlerinden bu yana ilk kez kötü niyetli etkinliklerini önemli ölçüde artırmak için adımlar attıklarını gösteriyor. Bulgular, Emotet'in modüllerini ve son etkinliklerini inceleyen Kaspersky araştırmasında yer alıyor. Hem diğer cihazlara saldırılar için kullanılan virüslü cihazlardan oluşan kontrollü bir ağ olan botnet, hem de virüslü cihazlardan genellikle finansla ilgili farklı türde verileri çalabilen kötü amaçlı bir yazılım olan Emotet, deneyimli tehdit aktörleri tarafından işletilerek siber suç dünyasının en büyük oyuncularından biri haline geldi. Emotet, Ocak 2021'de farklı ülkelerden katılan kolluk kuvvetlerinin ortak çabaları sonucunda kapatıldı. Ancak Kasım 2021'de botnet geri döndü ve o zamandan beri etkinliğini kademeli olarak artırıyor. Önce farklı bir bot ağı olan Trickbot üzerinden iletilen botnet ağı, şimdi ise kötü niyetli spam kampanyaları aracılığıyla kendi kendine yayılıyor. Kaspersky telemetrisi, Şubat 2022'de 2 bin 843 olan kurban sayısının Mart ayında 9 bin 086'ya yükseldiğini ve üç katından fazla sayıda kullanıcının saldırıya uğradığını gösteriyor. Kaspersky çözümlerinin tespit ettiği saldırı sayısı Şubat 2022'de 16 bin 897 iken Mart'ta 48 bin 597'ye yükseldi. Tipik bir Emotet bulaşması, kötü amaçlı bir makro içeren Microsoft Office eklerinin istenmeyen e-postalarla gönderilmesiyle başlıyor. Saldırganlar bu makroyu kullanarak bir modül yükleyiciyi bırakmak ve çalıştırmak için kötü niyetli bir PowerShell komutu başlatabiliyor. Bu komut daha sonra modülleri indirmek ve başlatmak için bir komuta ve kontrol sunucusuyla iletişim kurabiliyor. Bu modüller, virüslü cihazda çeşitli farklı görevler gerçekleştirebiliyor. 
Kaspersky uyarıyor: Tehlikeli botnet ağı Emotet'in etkinliği bir ayda üç kat arttı

Europol'e göre "dünyanın en tehlikeli kötü amaçlı yazılımı" olan botnet ağı Emotet, Kaspersky telemetrisine göre Mart 2022'de dünya çapında, yüzde 200'ün üzerinde büyüme gösterdi. Bu büyüme, botnet'in arkasındaki tehdit aktörlerinin, Kasım 2021'deki geri dönüşlerinden bu yana ilk kez kötü niyetli etkinliklerini önemli ölçüde artırmak için adımlar attıklarını gösteriyor. Bulgular, Emotet'in modüllerini ve son etkinliklerini inceleyen Kaspersky araştırmasında yer alıyor.

Hem diğer cihazlara saldırılar için kullanılan virüslü cihazlardan oluşan kontrollü bir ağ olan botnet, hem de virüslü cihazlardan genellikle finansla ilgili farklı türde verileri çalabilen kötü amaçlı bir yazılım olan Emotet, deneyimli tehdit aktörleri tarafından işletilerek siber suç dünyasının en büyük oyuncularından biri haline geldi. Emotet, Ocak 2021'de farklı ülkelerden katılan kolluk kuvvetlerinin ortak çabaları sonucunda kapatıldı. Ancak Kasım 2021'de botnet geri döndü ve o zamandan beri etkinliğini kademeli olarak artırıyor. Önce farklı bir bot ağı olan Trickbot üzerinden iletilen botnet ağı, şimdi ise kötü niyetli spam kampanyaları aracılığıyla kendi kendine yayılıyor.

Kaspersky telemetrisi, Şubat 2022'de 2 bin 843 olan kurban sayısının Mart ayında 9 bin 086'ya yükseldiğini ve üç katından fazla sayıda kullanıcının saldırıya uğradığını gösteriyor. Kaspersky çözümlerinin tespit ettiği saldırı sayısı Şubat 2022'de 16 bin 897 iken Mart'ta 48 bin 597'ye yükseldi.

Tipik bir Emotet bulaşması, kötü amaçlı bir makro içeren Microsoft Office eklerinin istenmeyen e-postalarla gönderilmesiyle başlıyor. Saldırganlar bu makroyu kullanarak bir modül yükleyiciyi bırakmak ve çalıştırmak için kötü niyetli bir PowerShell komutu başlatabiliyor. Bu komut daha sonra modülleri indirmek ve başlatmak için bir komuta ve kontrol sunucusuyla iletişim kurabiliyor. Bu modüller, virüslü cihazda çeşitli farklı görevler gerçekleştirebiliyor. 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve adanayerelhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.