Enerji Bakanlığı, kalıcı saat uygulamasında lafı dolandırıyor!

EKONOMİ 22.03.2022 - 07:08, Güncelleme: 29.09.2023 - 04:46 2227+ kez okundu.
 

Enerji Bakanlığı, kalıcı saat uygulamasında lafı dolandırıyor!

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Üyesi Dr. Müzeyyen Şevkin, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın “kalıcı yaz saati” ısrarının Türkiye’ye büyük kayıplar yaşattığını kaydetti.

“LAFI DOLANDIRIYORLAR” CHP’li Dr. Şevkin’in konuyla ilgili meclise sunduğu soru önergesine yanıt veren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Avrupa Birliği Komisyonu tarafından üye ülkelere 28 Mart 2021’den itibaren tek saat uygulamasına geçilmesi yönünde tavsiye kararı iletildiğini, üye devletlerin bu yönde kararlarını kendilerinin alacağını kaydetti. Bakan Dönmez’in ayrıca “AB içerisinde de yaz saati uygulamasının insanların biyoritmini bozduğu ve zaman kargaşasına neden olduğu yönünde değerlendirmeler yapılmaktadır” dediğini ancak hangi AB ülkesinin tek saat uygulamasına geçtiğini, enerjiden ne kadar tasarruf ettiğine dair bir açıklama yapmadığına işaret eden Dr. Şevkin, “Bakanlık, her zamanki gibi lafı dolandırıyor” dedi. “MÜHENDİSLERİN VE BİLİM İNSANLARININ İTİRAZI VAR” Bakan Dönmez’in aynı yanıtta, “Nüfusun büyük bölümünün gün ışığından daha uzun süre faydalanmasına ve enerji verimliliğine kayda değer katkı sağladığı, saat değişimlerinin getirdiği kaygı, stres, depresyon gibi olumsuzlukların sabit saat uygulamasında daha az yaşanacağı ortaya konulmuş ve bu bilimsel analiz sonuçları doğrultusunda sabit saat uygulaması hayata geçirilmiştir. Uygulamanın başlamasından bu yana elde edilen tasarruf yaklaşık 6.82 milyar kWh olup bu tasarrufun parasal karşılığı tek zamanlı tarifeye göre 3,97 milyar TL, üç zamanlı tarifeye göre ise 5,94 milyar TL’dir” açıklamasında bulunmasını da değerlendiren Dr. Şevkin, “kalıcı yaz saati” uygulamasına karşı çıkan mühendislerin ve bilim insanlarının itirazlarını hatırlattı. “VATANDAŞ NE İÇİN DEPRESYONA GİRİYOR?” 2016 yılı sonunda geçilen “kalıcı yaz saati” uygulamasının elektrik tüketimini artırdığına dikkat çeken ve uygulamanın toplumun hiç bir kesiminden destek bulmadığını ifade eden Dr. Şevkin, “Sayın Bakanın lafı dolandırmasına gerek yok. Türkiye, 6 yıldan bu yana enerjide büyük kayıp yaşıyor. Ayrıca vatandaşlarımız saat değişimi ile değil hükümetin enerjideki yanlış politikaları ve beraberinde gelen önü alınamayan zamlar nedeniyle biyoritm bozukluğu, kaygı, stres yaşıyor, depresyona giriyor” diye konuştu.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Üyesi Dr. Müzeyyen Şevkin, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın “kalıcı yaz saati” ısrarının Türkiye’ye büyük kayıplar yaşattığını kaydetti.

“LAFI DOLANDIRIYORLAR”
CHP’li Dr. Şevkin’in konuyla ilgili meclise sunduğu soru önergesine yanıt veren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Avrupa Birliği Komisyonu tarafından üye ülkelere 28 Mart 2021’den itibaren tek saat uygulamasına geçilmesi yönünde tavsiye kararı iletildiğini, üye devletlerin bu yönde kararlarını kendilerinin alacağını kaydetti.
Bakan Dönmez’in ayrıca “AB içerisinde de yaz saati uygulamasının insanların biyoritmini bozduğu ve zaman kargaşasına neden olduğu yönünde değerlendirmeler yapılmaktadır” dediğini ancak hangi AB ülkesinin tek saat uygulamasına geçtiğini, enerjiden ne kadar tasarruf ettiğine dair bir açıklama yapmadığına işaret eden Dr. Şevkin, “Bakanlık, her zamanki gibi lafı dolandırıyor” dedi.
“MÜHENDİSLERİN VE BİLİM İNSANLARININ İTİRAZI VAR”
Bakan Dönmez’in aynı yanıtta, “Nüfusun büyük bölümünün gün ışığından daha uzun süre faydalanmasına ve enerji verimliliğine kayda değer katkı sağladığı, saat değişimlerinin getirdiği kaygı, stres, depresyon gibi olumsuzlukların sabit saat uygulamasında daha az yaşanacağı ortaya konulmuş ve bu bilimsel analiz sonuçları doğrultusunda sabit saat uygulaması hayata geçirilmiştir. Uygulamanın başlamasından bu yana elde edilen tasarruf yaklaşık 6.82 milyar kWh olup bu tasarrufun parasal karşılığı tek zamanlı tarifeye göre 3,97 milyar TL, üç zamanlı tarifeye göre ise 5,94 milyar TL’dir” açıklamasında bulunmasını da değerlendiren Dr. Şevkin, “kalıcı yaz saati” uygulamasına karşı çıkan mühendislerin ve bilim insanlarının itirazlarını hatırlattı.
“VATANDAŞ NE İÇİN DEPRESYONA GİRİYOR?”
2016 yılı sonunda geçilen “kalıcı yaz saati” uygulamasının elektrik tüketimini artırdığına dikkat çeken ve uygulamanın toplumun hiç bir kesiminden destek bulmadığını ifade eden Dr. Şevkin, “Sayın Bakanın lafı dolandırmasına gerek yok. Türkiye, 6 yıldan bu yana enerjide büyük kayıp yaşıyor. Ayrıca vatandaşlarımız saat değişimi ile değil hükümetin enerjideki yanlış politikaları ve beraberinde gelen önü alınamayan zamlar nedeniyle biyoritm bozukluğu, kaygı, stres yaşıyor, depresyona giriyor” diye konuştu.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve adanayerelhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.