Doğalgaz kaçağı nasıl anlaşılır?

GÜNDEM 10.02.2022 - 07:29, Güncelleme: 29.09.2023 - 04:46 1623+ kez okundu.
 

Doğalgaz kaçağı nasıl anlaşılır?

Üsküdar Üniversitesi İş Sağlığı Bölüm Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Rüştü Uçan, İstanbul Üsküdar’da bir apartmanda meydana gelen doğalgaz patlaması sonrası alınması gereken önlemleri hatırlattı.

Çürük yumurta kokusuna dikkat!   Doğalgazın havadan hafif bir gaz olduğunu hatırlatarak sözlerine başlayan Dr. Öğretim Üyesi Rüştü Uçan, “O yüzden yukarılarda birikiyor. Kullanırken çok sessiz ve masum görünüyor, çok büyük faydaları var. Fakat ortamda yüzde 4’ün üzerine çıktığı an patlamaya müsait bir gaz haline geliyor. Aslında kokusu yok fakat tehlikeli olduğu için içerisine kükürtlü bir malzeme konularak algılanabilmesi için çürük yumurta kokusu veriliyor. Evlerde ve doğalgaz kullanılan yerlerde çürük yumurta kokusu hissedildiği an ilk yapılması gereken hemen bulunan yerdeki doğalgaz vanasını kapatmak, sonra da evde elektrikli hiçbir alete dokunmamaktır. Yani lamba yanıyorsa açık kalacak, kapalı ise kapalı olacak, buzdolabı kapalı ise kapalı kalacak. Elektrikli aletleri açık – kapalı durumunu değiştirecek herhangi bir müdahalede bulunulmamalı.” dedi.   Elektrikli aletlere müdahale edilmemeli   Ortamdaki doğalgaz vanası kapatıldıktan sonra mümkünse pencerelerin açılıp dışarı çıkılması gerektiğini belirten Dr. Öğretim Üyesi Rüştü Uçan, “Bu şekilde bir yol izlenmeli. Sonra ana vana kapatılıp hemen 187’yi aramak gerekiyor. İlgili ekipler doğalgaz için gerekli önlemleri hemen alacaklardır. Bunu yapmadan önce herhangi bir şekilde elektrik düğmesini açıp, buzdolabını açıp veya başka bir şey yapıldığında patlama meydana geliyor. Ufacık bir kıvılcım bile patlama için yeterli oluyor.” ifadelerini kullandı.
Üsküdar Üniversitesi İş Sağlığı Bölüm Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Rüştü Uçan, İstanbul Üsküdar’da bir apartmanda meydana gelen doğalgaz patlaması sonrası alınması gereken önlemleri hatırlattı.

Çürük yumurta kokusuna dikkat!

 

Doğalgazın havadan hafif bir gaz olduğunu hatırlatarak sözlerine başlayan Dr. Öğretim Üyesi Rüştü Uçan, “O yüzden yukarılarda birikiyor. Kullanırken çok sessiz ve masum görünüyor, çok büyük faydaları var. Fakat ortamda yüzde 4’ün üzerine çıktığı an patlamaya müsait bir gaz haline geliyor. Aslında kokusu yok fakat tehlikeli olduğu için içerisine kükürtlü bir malzeme konularak algılanabilmesi için çürük yumurta kokusu veriliyor. Evlerde ve doğalgaz kullanılan yerlerde çürük yumurta kokusu hissedildiği an ilk yapılması gereken hemen bulunan yerdeki doğalgaz vanasını kapatmak, sonra da evde elektrikli hiçbir alete dokunmamaktır. Yani lamba yanıyorsa açık kalacak, kapalı ise kapalı olacak, buzdolabı kapalı ise kapalı kalacak. Elektrikli aletleri açık – kapalı durumunu değiştirecek herhangi bir müdahalede bulunulmamalı.” dedi.

 

Elektrikli aletlere müdahale edilmemeli

 

Ortamdaki doğalgaz vanası kapatıldıktan sonra mümkünse pencerelerin açılıp dışarı çıkılması gerektiğini belirten Dr. Öğretim Üyesi Rüştü Uçan, “Bu şekilde bir yol izlenmeli. Sonra ana vana kapatılıp hemen 187’yi aramak gerekiyor. İlgili ekipler doğalgaz için gerekli önlemleri hemen alacaklardır. Bunu yapmadan önce herhangi bir şekilde elektrik düğmesini açıp, buzdolabını açıp veya başka bir şey yapıldığında patlama meydana geliyor. Ufacık bir kıvılcım bile patlama için yeterli oluyor.” ifadelerini kullandı.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve adanayerelhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.