Kovid-19'dan Sonra HIV Virüsünün de Yeni Varyantı Çıktı

04.02.2022 - 22:17, Güncelleme: 29.09.2023 - 04:46 1728+ kez okundu.
 

Kovid-19'dan Sonra HIV Virüsünün de Yeni Varyantı Çıktı

Bilim adamları, Hollanda'da AIDS hastalığına yol açan HIV-1 virüsü 3,5 ila 5,5 kat daha hızlı yayılabilen ve daha çok zararlı olan yeni bir varyantını tespit etti.

İngiltere'de Oxford Üniversitesi Büyük Veri Enstitüsü ile Hollanda HIV İzleme Vakfının ortak çalışması sonucu araştırmacılar, yeni "VB" adlı varyantla enfekte kişilerin daha hızlı şekilde AIDS geliştirebileceğini ve varyantın bağışıklık sistemini daha hızlı zayıflatabildiğini ortaya koydu. Bu varyantla enfekte bireyler, diğer varyantlarla enfekte olanlardan 3,5 ila 5,5 kat daha çok viral yüke sahip. Bu da enfekte olmuş kişilerin virüsü başkalarına bulaştırma olasılığının daha yüksek olduğu anlamına geliyor.   Araştırmacılar, yeni varyantın halk sağlığı için bir tehdit oluşturmadığını HIV'li kişilerin tedavisinde rutin kullanılan antiretroviral tedavinin, yeni varyanta karşı da etkili olduğunu ve bağışıklık sisteminin benzer iyileşme gösterdiğini söyledi.Yeni varyant 1990'yıllarında Hollanda'da görüldü.Araştırmanın sonuçlarına göre, yeni varyant ilk olarak, 2018 yılında Avrupa ve Uganda'dan HIV örneklerini tespit eden BEEHIVE projesindeki 17 HIV pozitif bireyde tespit edildi.   Bilim adamları bu bireylerin 15'inin Hollanda'dan gelmesi sebebiyle daha sonra bu ülkedeki 6 bin 700'den daha çok HIV pozitif bireyden oluşan bir gruptan elde edilen verileri analiz yaparak ülke genelinde 92 kişi VB varyantı daha belirledi. Bu yeni varyantın, ilk olarak 1980 yıllarında ve 1990 yıllarında Hollanda'da çıkmış olabileceği ve 2000 yıllarında ise diğer varyantlardan daha hızlı şekilde yayıldığı tahmin ediliyor.   Buna karşılık, araştırma sonuçları, VB varyantı 2010 yılından beri inişte olduğu ortaya çıktı.Geçmişte araştırmacılar, dünya çapında 38 milyon insanı etkileyen ve şimdiye kadar 33 milyon ölüme neden olan HIV-1 virüsünün, virüsün bulaşıcılığı üzerinde önemli etkileri olabilecek yeni mutasyonlar geliştirebileceğine dair endişeleri dile getirmişti.
Bilim adamları, Hollanda'da AIDS hastalığına yol açan HIV-1 virüsü 3,5 ila 5,5 kat daha hızlı yayılabilen ve daha çok zararlı olan yeni bir varyantını tespit etti.

İngiltere'de Oxford Üniversitesi Büyük Veri Enstitüsü ile Hollanda HIV İzleme Vakfının ortak çalışması sonucu araştırmacılar, yeni "VB" adlı varyantla enfekte kişilerin daha hızlı şekilde AIDS geliştirebileceğini ve varyantın bağışıklık sistemini daha hızlı zayıflatabildiğini ortaya koydu. Bu varyantla enfekte bireyler, diğer varyantlarla enfekte olanlardan 3,5 ila 5,5 kat daha çok viral yüke sahip. Bu da enfekte olmuş kişilerin virüsü başkalarına bulaştırma olasılığının daha yüksek olduğu anlamına geliyor.

 

Araştırmacılar, yeni varyantın halk sağlığı için bir tehdit oluşturmadığını HIV'li kişilerin tedavisinde rutin kullanılan antiretroviral tedavinin, yeni varyanta karşı da etkili olduğunu ve bağışıklık sisteminin benzer iyileşme gösterdiğini söyledi.Yeni varyant 1990'yıllarında Hollanda'da görüldü.Araştırmanın sonuçlarına göre, yeni varyant ilk olarak, 2018 yılında Avrupa ve Uganda'dan HIV örneklerini tespit eden BEEHIVE projesindeki 17 HIV pozitif bireyde tespit edildi.

 

Bilim adamları bu bireylerin 15'inin Hollanda'dan gelmesi sebebiyle daha sonra bu ülkedeki 6 bin 700'den daha çok HIV pozitif bireyden oluşan bir gruptan elde edilen verileri analiz yaparak ülke genelinde 92 kişi VB varyantı daha belirledi. Bu yeni varyantın, ilk olarak 1980 yıllarında ve 1990 yıllarında Hollanda'da çıkmış olabileceği ve 2000 yıllarında ise diğer varyantlardan daha hızlı şekilde yayıldığı tahmin ediliyor.

 

Buna karşılık, araştırma sonuçları, VB varyantı 2010 yılından beri inişte olduğu ortaya çıktı.Geçmişte araştırmacılar, dünya çapında 38 milyon insanı etkileyen ve şimdiye kadar 33 milyon ölüme neden olan HIV-1 virüsünün, virüsün bulaşıcılığı üzerinde önemli etkileri olabilecek yeni mutasyonlar geliştirebileceğine dair endişeleri dile getirmişti.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve adanayerelhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.