Saadettin Ökten değerler olgusunu masaya yatırdı.

GÜNDEM 24.12.2021 - 07:18, Güncelleme: 29.09.2023 - 04:46 1858+ kez okundu.
 

Saadettin Ökten değerler olgusunu masaya yatırdı.

PROF. DR. SADETTİN ÖKTEN: “İSLAM TOPLUMLARI SANAYİ DEVRİMİNİ YAPAMAMIŞKEN, BUGÜN TÜRKİYE TEKNOLOJİDE HAYAL BİLE EDEMEDİĞİMİZ BİR NOKTAYA GELDİ”

Meltem Karateke moderatörlüğünde gerçekleşen Değerleri Fark Et oturumunda Psikolog-Yazar Prof. Dr. Kemal Sayar ve Mimar-Yazar Prof. Dr. Saadettin Ökten değerler olgusunu masaya yatırdı.   Psikiyatrist Prof. Dr Kemal Sayar: “farklı yerlerdeki farklı değerlerden kaçınmalıyız” Psikiyatrist Prof. Dr Kemal Sayar, yaşantımızın değerlerine atıfta bulunarak değerlerimizin hayatın anlamını tayin ettiğine dikkat çekti. Sayar, “Değerler birazda ne için yaşadığımızdır. Hayatımızı ne uğruna yaşanabilir bulduğumuzdur. Değerler gayeleri, gayeler de hayatımızın anlamını tayin ediyor. Modern dünyanın insanında şöyle bir problem de var: Farklı yerlerde farklı değerler… İş hayatında farklı, ev hayatında farklı değerler, aile hayatında farklı değerler, sokakta farklı değerler… Bir tutarsızlık zaman zaman bir riyakarlık da gözleyebiliyoruz. Değerlerin bölük pörçük olması iş hayatında zalim acımasız olmak en büyük sorunlar arasında yer alıyor. Ancak ev hayatına müşfik bir baba olmak da başlı başına sorundur.. Bazen iş hayatının değerleri aile hayatının değerlerini tamamen etkisi altına alıyor. Ve orada da acımasızlık başlayabiliyor “şeklinde konuştu.   Prof. Dr Sadettin Ökten: “İnsan hayatının manasını ve gayesini sorgulamalı” İslam medeniyetindeki çalışmalarıyla kendinden övgüyle söz ettiren Prof. Dr Sadettin Ökten MÜSİAD Vizyoner 21’de katılımcılara islam dünyasıyla ilgili önemli bilgiler verdi. Ökten, “İnsan hayatının manasını ve gayesini sorguluyor. Zira insanın tabiatında sorgulamak var. Böyle bir varlıktır insan. Hayatına bir mana, bir ehemmiyet ve bir gaye tanımlamak istiyor. Değerler buradan ortaya çıkmakta. Dolayısıyla insan hayatına ve kendisine baktığı zaman hayatın manasını sorguluyor ve gayesini sorgulayarak “niçin buradayım” diyor. İnsanların tarih boyunca yaşadığı temel problem kader ve ölümdür.   İşte değerler bize bir çerçeve içine bir sistematik içinde bu soruların cevabını veriyor. Biz buna medeniyet tasavvuru diyoruz. Her tasavvurun değerleri birbirinden ayrışmaktadır. İslam tasavvurundan örnek vermek gerekirse, islamiyette “Sen Allah’a ibadet etmek için yaratıldın. İnsanları ve cinleri ben bana ibadet etsinler diye yarattım” diyor. Böyle bir söylem modernitede geçerli olamayabilir. Öte yandan bu söyleme inanan insanlar da var. Bunların da belli bir sayısı var. Bunlar bu inanç istikametinde davranıyorlar. İnsanoğlunun her biri ayrı bir değer. Niye yaratıldığımızı da ifade ediyor. Bir başka medeniyet tasavvuru da “hayat budur. Ölümden sonrası da beni ilgilendirmiyor. O halde sizler de bu hayat sürecinde bu hayattan istifade edin.” Bu da bir medeniyet tasavvurudur. ” Dedi.
PROF. DR. SADETTİN ÖKTEN: “İSLAM TOPLUMLARI SANAYİ DEVRİMİNİ YAPAMAMIŞKEN, BUGÜN TÜRKİYE TEKNOLOJİDE HAYAL BİLE EDEMEDİĞİMİZ BİR NOKTAYA GELDİ”

Meltem Karateke moderatörlüğünde gerçekleşen Değerleri Fark Et oturumunda Psikolog-Yazar Prof. Dr. Kemal Sayar ve Mimar-Yazar Prof. Dr. Saadettin Ökten değerler olgusunu masaya yatırdı.

 

Psikiyatrist Prof. Dr Kemal Sayar: “farklı yerlerdeki farklı değerlerden kaçınmalıyız”

Psikiyatrist Prof. Dr Kemal Sayar, yaşantımızın değerlerine atıfta bulunarak değerlerimizin hayatın anlamını tayin ettiğine dikkat çekti. Sayar, “Değerler birazda ne için yaşadığımızdır. Hayatımızı ne uğruna yaşanabilir bulduğumuzdur. Değerler gayeleri, gayeler de hayatımızın anlamını tayin ediyor. Modern dünyanın insanında şöyle bir problem de var: Farklı yerlerde farklı değerler… İş hayatında farklı, ev hayatında farklı değerler, aile hayatında farklı değerler, sokakta farklı değerler… Bir tutarsızlık zaman zaman bir riyakarlık da gözleyebiliyoruz. Değerlerin bölük pörçük olması iş hayatında zalim acımasız olmak en büyük sorunlar arasında yer alıyor. Ancak ev hayatına müşfik bir baba olmak da başlı başına sorundur.. Bazen iş hayatının değerleri aile hayatının değerlerini tamamen etkisi altına alıyor. Ve orada da acımasızlık başlayabiliyor “şeklinde konuştu.

 

Prof. Dr Sadettin Ökten: “İnsan hayatının manasını ve gayesini sorgulamalı”

İslam medeniyetindeki çalışmalarıyla kendinden övgüyle söz ettiren Prof. Dr Sadettin Ökten MÜSİAD Vizyoner 21’de katılımcılara islam dünyasıyla ilgili önemli bilgiler verdi. Ökten, “İnsan hayatının manasını ve gayesini sorguluyor. Zira insanın tabiatında sorgulamak var. Böyle bir varlıktır insan. Hayatına bir mana, bir ehemmiyet ve bir gaye tanımlamak istiyor. Değerler buradan ortaya çıkmakta. Dolayısıyla insan hayatına ve kendisine baktığı zaman hayatın manasını sorguluyor ve gayesini sorgulayarak “niçin buradayım” diyor. İnsanların tarih boyunca yaşadığı temel problem kader ve ölümdür.   İşte değerler bize bir çerçeve içine bir sistematik içinde bu soruların cevabını veriyor. Biz buna medeniyet tasavvuru diyoruz. Her tasavvurun değerleri birbirinden ayrışmaktadır. İslam tasavvurundan örnek vermek gerekirse, islamiyette “Sen Allah’a ibadet etmek için yaratıldın. İnsanları ve cinleri ben bana ibadet etsinler diye yarattım” diyor. Böyle bir söylem modernitede geçerli olamayabilir. Öte yandan bu söyleme inanan insanlar da var. Bunların da belli bir sayısı var. Bunlar bu inanç istikametinde davranıyorlar. İnsanoğlunun her biri ayrı bir değer. Niye yaratıldığımızı da ifade ediyor. Bir başka medeniyet tasavvuru da “hayat budur. Ölümden sonrası da beni ilgilendirmiyor. O halde sizler de bu hayat sürecinde bu hayattan istifade edin.” Bu da bir medeniyet tasavvurudur. ” Dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve adanayerelhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.