Yeni asgari ücret 2022 kararı açıklandı mı?

EKONOMİ 02.12.2021 - 06:41, Güncelleme: 29.09.2023 - 04:46 1046+ kez okundu.
 

Yeni asgari ücret 2022 kararı açıklandı mı?

ASGARİ ÜCRET MASASINDA İŞÇİDEN ÇOK, PATRONUN ALACAKLARI KONUŞULUYOR

PATRONLARIN ENSESİNDEYİZ AĞI:   2022 yılı Asgari ücretinin belirleneceği şu günlerde işçi, patron ve hükümet adına temsilcilerin olduğu ilk toplantı bugün yapılıyor.  Fatura, kira, gıda gibi yaşamsal ihtiyaçlara yapılan zamların her gün değiştiği, enflasyon oranının hızla yükseldiği bir dönemde tartışma yine rakamlar üzerinden yapılmaya başlamıştı. Alınan ücretler gün gün erirken işçi sendikaları ve siyasi partiler yoksulluk sınırının yarısı seviyesinde rakamları peşi sıra açıkladılar.  Tartışma böyle yürüyünce patronlar tarafından da, kriz var asgari ücretteki vergi kaldırılsın, devlet bu zor dönemde inisiyatif alsın, verilen teşvikler devam etsin gibi talepler dile geldi. Bu taleplerin bazıları işçi tarafından da destek bularak, asgari ücret vergiden muaf olsun, patrona da yük binmesin gibi söylemlerle pazarlıkta kantarın topuzu iyice patrondan yana bastı.  İşçinin alacağı önemli değil patron ne verecek: Gelsin teşvikler! Patronların Ensesindeyiz Ağı, 2022 yılı Asgari Ücretinin belirleneceği şu günlerde dönen tartışmaların işçinin alacağından çok patronun vereceği üzerinden yapılmasına karşı patronlara verilen teşvikleri yeniden tartışmaya açarak geçtiğimiz sene asgari ücret tartışmaları sırasında derlediği “Patronlara Verilen Teşvikler” raporunu güncelleyerek tekrar paylaştı.  PE’nin hazırladığı raporda pandemi ile birlikte işsizlik, ücretsiz izin gibi uygulamalarla karşı karşıya kalan işçilerin güvencesiz çalışma koşulları normalleştirilirken öte taraftan her geçen gün patronlara verilen teşviklerin de aynı şekilde normalleştirilmeye ve hatta asgari ücret tartışmalarının ekseninin artık emekçiye yapılacak zam oranının değil de patronlara verilecek teşviklerin belirlemesinin bir norm halini aldığı görülüyor.  Türk lirasındaki değer kaybı nedeniyle her gün daha da yoksullaşan emekçilere karşın 2021 yılının ilk 9 ayında toplam 223.6 milyar TL ile rekor düzeyde kar elde eden Koç Holding ve diğer patronların yaşam koşullarının önemsendiği ve bu tartışmalardan emekçiye bir müjde değil, kara haber çıkacağı görülüyor.
ASGARİ ÜCRET MASASINDA İŞÇİDEN ÇOK, PATRONUN ALACAKLARI KONUŞULUYOR

PATRONLARIN ENSESİNDEYİZ AĞI:
 

2022 yılı Asgari ücretinin belirleneceği şu günlerde işçi, patron ve hükümet adına temsilcilerin olduğu ilk toplantı bugün yapılıyor. 


Fatura, kira, gıda gibi yaşamsal ihtiyaçlara yapılan zamların her gün değiştiği, enflasyon oranının hızla yükseldiği bir dönemde tartışma yine rakamlar üzerinden yapılmaya başlamıştı. Alınan ücretler gün gün erirken işçi sendikaları ve siyasi partiler yoksulluk sınırının yarısı seviyesinde rakamları peşi sıra açıkladılar. 

Tartışma böyle yürüyünce patronlar tarafından da, kriz var asgari ücretteki vergi kaldırılsın, devlet bu zor dönemde inisiyatif alsın, verilen teşvikler devam etsin gibi talepler dile geldi. Bu taleplerin bazıları işçi tarafından da destek bularak, asgari ücret vergiden muaf olsun, patrona da yük binmesin gibi söylemlerle pazarlıkta kantarın topuzu iyice patrondan yana bastı. 

İşçinin alacağı önemli değil patron ne verecek: Gelsin teşvikler!

Patronların Ensesindeyiz Ağı, 2022 yılı Asgari Ücretinin belirleneceği şu günlerde dönen tartışmaların işçinin alacağından çok patronun vereceği üzerinden yapılmasına karşı patronlara verilen teşvikleri yeniden tartışmaya açarak geçtiğimiz sene asgari ücret tartışmaları sırasında derlediği “Patronlara Verilen Teşvikler” raporunu güncelleyerek tekrar paylaştı. 

PE’nin hazırladığı raporda pandemi ile birlikte işsizlik, ücretsiz izin gibi uygulamalarla karşı karşıya kalan işçilerin güvencesiz çalışma koşulları normalleştirilirken öte taraftan her geçen gün patronlara verilen teşviklerin de aynı şekilde normalleştirilmeye ve hatta asgari ücret tartışmalarının ekseninin artık emekçiye yapılacak zam oranının değil de patronlara verilecek teşviklerin belirlemesinin bir norm halini aldığı görülüyor. 

Türk lirasındaki değer kaybı nedeniyle her gün daha da yoksullaşan emekçilere karşın 2021 yılının ilk 9 ayında toplam 223.6 milyar TL ile rekor düzeyde kar elde eden Koç Holding ve diğer patronların yaşam koşullarının önemsendiği ve bu tartışmalardan emekçiye bir müjde değil, kara haber çıkacağı görülüyor.
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve adanayerelhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.