Türk tekstili yeni başarı hikayelerini tasarımla yazacak

EKONOMİ 27.11.2021 - 22:48, Güncelleme: 29.09.2023 - 04:46 1841+ kez okundu.
 

Türk tekstili yeni başarı hikayelerini tasarımla yazacak

Ticaret Bakanlığı himayelerinde Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin destekleriyle İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) tarafından düzenlenen 15. İstanbul İTHİB Uluslararası Kumaş Tasarım Yarışması’nın kazananları belli oldu.  İTHİB Başkanı Ahmet Öksüz, katma değerli ihracatın yolunun tasarımdan geçtiğini vurguladı. Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay, tasarım yarışmalarından çıkanların bugün kendilerini dünya arenasında kanıtlamaya başladığını belirtirken, tekstil ve konfeksiyonun Türkiye ihracatının temel taşı olduğuna değindi. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle ise tasarımın, beraberinde getirdiği know-how ile rekabette her zaman bir adım önde olduğunu vurguladı. Genç yetenekleri desteklemek ve sektöre kazandırmak amacıyla 15 yıldır İTHİB tarafından düzenlenen İstanbul Uluslararası Kumaş Tasarım Yarışması’nda yüzlerce yarışmacı arasından 11’e kalan finalistler ödül gecesinde tasarımlarını sergiledi. Yarışmanın koçluğunu ünlü modacı Tuvana Büyükçınar yaparken, yerli ve yabancı tasarımcılar, akademisyenler, tekstil sektörünün duayen isimleri ve İTHİB yönetim kurulu üyelerinden oluşan jüride moda ve cemiyet dünyasının ünlü isimleri yer aldı. Jürinin değerlendirmeleri sonrası Özlem Akgül birincilik, Özlem Daylan Bozoğlan ikincilik, Pelin Su Karasu ise üçüncülük ödülü almaya hak kazandı. Yarışmanın final gecesinde konuşan Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay, “Bu yarışmalarla Türkiye ihracatının geleceğini tasarlıyoruz. Tasarım kültürünü sadece tekstil ve konfeksiyon için değil tüm sektörlerimize yerleştirmeliyiz. Bu nedenle tam 15 tane tasarım yarışması düzenliyoruz. Kazananları ise yurt dışında eğitim görecek. Bugüne kadar bu yarışmalarda başarılı olan 228 tane öğrencimizi yurt dışına eğitime gönderdik. Şu anda 14 öğrencimiz yurt dışında eğitim görüyor. Bazı tasarım yarışmalarından çıkan arkadaşlarımız ise bugün kendilerini dünya arenasında kanıtlamaya başladı. Artık tüm modacılarımız, tasarımcılarımız ileri çıkıyor. Bu ihracatımızda birim değerini artıracak. Biz tekstil ve konfeksiyonda yola ilk çıktığımızda 1984’lerde bu işler başladığı zaman Türkiye’nin toplam ihracatı 2,9 milyar dolardı. Bugün 11,5 milyar dolarlık tekstil ve hammaddeleri ihracatımız var. Toplam 30 milyar dolarlık tekstil ve konfeksiyon ihracatmız var. Bu büyük bir başarı. Dünya ihracatından aldığımız payda tekstil ve konfeksiyonda yüzde 3’ten fazla. Bizim Türkiye’nin toplam ihracatında payı yüzde 1. Dolayısıyla tekstil ve konfeksiyon hala bizim göz bebeğimiz, hala ihracatımızın temel taşı.” dedi.  

Ticaret Bakanlığı himayelerinde Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin destekleriyle İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) tarafından düzenlenen 15. İstanbul İTHİB Uluslararası Kumaş Tasarım Yarışması’nın kazananları belli oldu.  İTHİB Başkanı Ahmet Öksüz, katma değerli ihracatın yolunun tasarımdan geçtiğini vurguladı. Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay, tasarım yarışmalarından çıkanların bugün kendilerini dünya arenasında kanıtlamaya başladığını belirtirken, tekstil ve konfeksiyonun Türkiye ihracatının temel taşı olduğuna değindi. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle ise tasarımın, beraberinde getirdiği know-how ile rekabette her zaman bir adım önde olduğunu vurguladı.

Genç yetenekleri desteklemek ve sektöre kazandırmak amacıyla 15 yıldır İTHİB tarafından düzenlenen İstanbul Uluslararası Kumaş Tasarım Yarışması’nda yüzlerce yarışmacı arasından 11’e kalan finalistler ödül gecesinde tasarımlarını sergiledi. Yarışmanın koçluğunu ünlü modacı Tuvana Büyükçınar yaparken, yerli ve yabancı tasarımcılar, akademisyenler, tekstil sektörünün duayen isimleri ve İTHİB yönetim kurulu üyelerinden oluşan jüride moda ve cemiyet dünyasının ünlü isimleri yer aldı. Jürinin değerlendirmeleri sonrası Özlem Akgül birincilik, Özlem Daylan Bozoğlan ikincilik, Pelin Su Karasu ise üçüncülük ödülü almaya hak kazandı.

Yarışmanın final gecesinde konuşan Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay, “Bu yarışmalarla Türkiye ihracatının geleceğini tasarlıyoruz. Tasarım kültürünü sadece tekstil ve konfeksiyon için değil tüm sektörlerimize yerleştirmeliyiz. Bu nedenle tam 15 tane tasarım yarışması düzenliyoruz. Kazananları ise yurt dışında eğitim görecek. Bugüne kadar bu yarışmalarda başarılı olan 228 tane öğrencimizi yurt dışına eğitime gönderdik. Şu anda 14 öğrencimiz yurt dışında eğitim görüyor. Bazı tasarım yarışmalarından çıkan arkadaşlarımız ise bugün kendilerini dünya arenasında kanıtlamaya başladı. Artık tüm modacılarımız, tasarımcılarımız ileri çıkıyor. Bu ihracatımızda birim değerini artıracak.

Biz tekstil ve konfeksiyonda yola ilk çıktığımızda 1984’lerde bu işler başladığı zaman Türkiye’nin toplam ihracatı 2,9 milyar dolardı. Bugün 11,5 milyar dolarlık tekstil ve hammaddeleri ihracatımız var. Toplam 30 milyar dolarlık tekstil ve konfeksiyon ihracatmız var. Bu büyük bir başarı. Dünya ihracatından aldığımız payda tekstil ve konfeksiyonda yüzde 3’ten fazla. Bizim Türkiye’nin toplam ihracatında payı yüzde 1. Dolayısıyla tekstil ve konfeksiyon hala bizim göz bebeğimiz, hala ihracatımızın temel taşı.” dedi.

 
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve adanayerelhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.