ŞİRKETLERDE VERİ KAYBI NEDENİ İNSAN HATALARI

TEKNOLOJİ 17.01.2022 - 09:14, Güncelleme: 29.09.2023 - 04:46 2550+ kez okundu.
 

ŞİRKETLERDE VERİ KAYBI NEDENİ İNSAN HATALARI

VERİ İHLALİ MALİYETİ 2021’DE 4,24 MİLYON DOLARA YÜKSELEREK REKOR KIRDI!

Teknolojik cihazlarla yapılan her işlem bir veri oluşturuyor ve bu da her geçen gün korunması gereken verilerin büyük bir hızla artması anlamına geliyor. Öyle ki 2021’de şirketlerin ortalama veri ihlali maliyeti 4,24 milyon dolara yükselerek rekor kırdı. Veri kayıplarının kaynağında birçok neden olduğunu belirten Veri Kurtarma Hizmetleri Genel Müdürü Serap Günal, bu nedenler arasında 50 ile insan hatalarının başı çektiğini söylüyor.   Teknolojik cihazlar her gün milyonlarca veri oluşturuyor, topluyor ve saklıyor. Öyle ki, artık dünyada 40 zettabayttan fazla veri bulunuyor ki bu da 40 trilyon gigabayta denk geliyor. Durum böyle olunca, olası veri kayıpları özellikle hassas bilgilere sahip olan kuruluşların en önemli gündem konusu oluyor. 2021’de ortalama veri ihlali maliyetleri son 17 yılın rekorunu kırarak 4,24 milyon dolara yükseldi. Veri kayıplarının en büyük nedeninin 50 ile insan hataları olduğuna dikkat çeken Veri Kurtarma Hizmetleri Genel Müdürü Serap Günal, olası veri kayıplarına karşı şirketleri uyarıyor.   Kurumların Veri Kaybı Yaşamasının En Büyük Nedeni İnsan Hataları   Konu veri kaybı olunca sadece teknolojik nedenlerden dolayı yaşanacağı düşünülebilir ancak kuruluşların veri kaybı yaşamasının en büyük nedenlerinin başında 50 oranla insan hataları geliyor. Yanlışlıkla silinen dosyalar, cihazı düşürme, üzerine sıvı dökme veya bir yere çarpma sonucu oluşan hasarlar ve daha birçoğunun veri kaybına yol açan insan hatalarından olduğunu belirten Serap Günal, ne kadar düzgün kullanılırsa kullanılsın, cihazların da her zaman 100 güvenilir olmadığını aktarıyor. Donanımsal arızalardan kaynaklanan veri kayıplarının 35 oranında olduğunu paylaşan Günal, şirketlerin mutlaka tüm verilerinin yedeğini almaları gerektiğinin altını çiziyor.   Tespit Etmek 206 Gün, Sorunu Çözmek 73 Gün Sürüyor   Bir veri ihlalini tespit etmek ortalama 206 gün, sorunu çözmek ise 73 gün sürüyor ve her geçen gün maliyetlerin daha çok artmasına neden oluyor. Ortalama veri ihlali maliyeti 2020’de 3,86 milyon dolarken 2021’de 4,24 milyon dolara yükselerek 17 yılın en yüksek ortalama toplam maliyeti oldu. Bir veri hilalini ilk 200 gün içerisinde tespit edip kontrol altına alan şirketler ise, ortalama maliyetten 1,2 milyon dolar daha az harcıyor. Ciddi zararlara mal olabilen veri kayıplarına karşı kuruluşların yarısının hala önlem almadığını belirten Serap Günal, verisi kaybolan şirketlerin profesyonel destekler alarak zararlarını azaltabileceğini de hatırlatıyor.
VERİ İHLALİ MALİYETİ 2021’DE 4,24 MİLYON DOLARA YÜKSELEREK REKOR KIRDI!

Teknolojik cihazlarla yapılan her işlem bir veri oluşturuyor ve bu da her geçen gün korunması gereken verilerin büyük bir hızla artması anlamına geliyor. Öyle ki 2021’de şirketlerin ortalama veri ihlali maliyeti 4,24 milyon dolara yükselerek rekor kırdı. Veri kayıplarının kaynağında birçok neden olduğunu belirten Veri Kurtarma Hizmetleri Genel Müdürü Serap Günal, bu nedenler arasında 50 ile insan hatalarının başı çektiğini söylüyor.

 

Teknolojik cihazlar her gün milyonlarca veri oluşturuyor, topluyor ve saklıyor. Öyle ki, artık dünyada 40 zettabayttan fazla veri bulunuyor ki bu da 40 trilyon gigabayta denk geliyor. Durum böyle olunca, olası veri kayıpları özellikle hassas bilgilere sahip olan kuruluşların en önemli gündem konusu oluyor. 2021’de ortalama veri ihlali maliyetleri son 17 yılın rekorunu kırarak 4,24 milyon dolara yükseldi. Veri kayıplarının en büyük nedeninin 50 ile insan hataları olduğuna dikkat çeken Veri Kurtarma Hizmetleri Genel Müdürü Serap Günal, olası veri kayıplarına karşı şirketleri uyarıyor.

 

Kurumların Veri Kaybı Yaşamasının En Büyük Nedeni İnsan Hataları

 

Konu veri kaybı olunca sadece teknolojik nedenlerden dolayı yaşanacağı düşünülebilir ancak kuruluşların veri kaybı yaşamasının en büyük nedenlerinin başında 50 oranla insan hataları geliyor. Yanlışlıkla silinen dosyalar, cihazı düşürme, üzerine sıvı dökme veya bir yere çarpma sonucu oluşan hasarlar ve daha birçoğunun veri kaybına yol açan insan hatalarından olduğunu belirten Serap Günal, ne kadar düzgün kullanılırsa kullanılsın, cihazların da her zaman 100 güvenilir olmadığını aktarıyor. Donanımsal arızalardan kaynaklanan veri kayıplarının 35 oranında olduğunu paylaşan Günal, şirketlerin mutlaka tüm verilerinin yedeğini almaları gerektiğinin altını çiziyor.

 

Tespit Etmek 206 Gün, Sorunu Çözmek 73 Gün Sürüyor

 

Bir veri ihlalini tespit etmek ortalama 206 gün, sorunu çözmek ise 73 gün sürüyor ve her geçen gün maliyetlerin daha çok artmasına neden oluyor. Ortalama veri ihlali maliyeti 2020’de 3,86 milyon dolarken 2021’de 4,24 milyon dolara yükselerek 17 yılın en yüksek ortalama toplam maliyeti oldu. Bir veri hilalini ilk 200 gün içerisinde tespit edip kontrol altına alan şirketler ise, ortalama maliyetten 1,2 milyon dolar daha az harcıyor. Ciddi zararlara mal olabilen veri kayıplarına karşı kuruluşların yarısının hala önlem almadığını belirten Serap Günal, verisi kaybolan şirketlerin profesyonel destekler alarak zararlarını azaltabileceğini de hatırlatıyor.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve adanayerelhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.