Şirket yönetiminde CFO’nun rolü artıyor

EKONOMİ 05.12.2020 - 14:47, Güncelleme: 29.09.2023 - 04:46 2330+ kez okundu.
 

Şirket yönetiminde CFO’nun rolü artıyor

ACCA’nin, globalde IMA ve Türkiye’de KPMG ortaklığıyla gerçekleştirdiği “Geleceğin CFO’su Araştırması”açıklandı. Araştırma dijitalleşme, değişen iş modelleri, jeopolitik gelişmeler, sıkılaşan düzenleyici ortam, dönüşen iş gücü, iklim değişikliği ve son olarak da pandemi nedeniyle CFO’ların görev ve sorumluluklarının arttığını gösteriyor.   KPMG’nin küresel finans ve muhasebe meslek kuruluşu ACCA ile Türkiye’de yaptığı ‘Geleceğin CFO’su’ Araştırması açıklandı. Bin 152 üst düzey muhasebe ve finans profesyoneli ile 200 CEO’nun katıldığı araştırmada bu yıl Türkiye’den de şirketlerden 82 finans ve muhasebe yetkilisi yer aldı. Araştırmadan çıkan sonuca göre bugünkü CFO’ların rolü sadece finansal yönetimden çıkıyor daha stratejik bir konuma evriliyor. CFO’nun görev kapsamı genişliyor, dönüştürücü, dijitalleşmenin merkezinde ve CEO’nun sağ kolu olan bir pozisyon haline geliyor. Araştırmadan dikkat çeken bazı başlıklar şöyle: CFO’nun rolü artıyor. Globaldeki katılımcıların yüzde 72’si, Türkiye’deki katılımcıların yüzde 78’i kurumlarındaki CFO pozisyonunun öneminin artacağını bekliyor. Araştırmaya katılan CEO’ların yüzde 82’si de CFO rolünün daha çok önem kazanacağı görüşünde. Finans liderlerinin yüzde 72’si pandeminin CFO rolünü çeşitli ölçülerde değiştirdiğini, yüzde 7’si ise tamamen değiştirdiğini düşünüyor. Türkiye’de bu oran yüzde 68’e yüzde 1 olarak ortaya çıkıyor. CEO’larda oran farklılaşıyor. CEO’ların yüzde 25’i pandeminin CFO rolünü tamamen, yüzde 29’u ise önemli ölçüde değiştirdiğini söylüyor. CFO’nun niteliklerine verilen önem iş dünyasının paydaşları için değişiyor. Kamuoyu önceliği etik ve güvene verirken, yatırımcı topluluğu için stratejik içgörü öncelik kazanıyor. CEO’lar stratejik içgörüyle birlikte globalde liderliğe öncelik verirken Türkiye’de etik ve güven ile finansal uzmanlık öne çıkıyor. Globalde CFO’ların zorlukları dönüştürücü teknoloji, ticari değişim hızı ile yönetişim, risk ve uyum olarak sıralanıyor. Türkiye’de ise ilk üçe yönetişim, risk ve uyum ile birlikte finans ekibindeki yetenek eksikliği ve dönüştürücü teknoloji giriyor. Türkiye’de ticari dayanıklılık planlaması zorluk başlıklarında en sonda yer alıyor. Globaldeki katılımcıların yüzde 34’ü, Türkiye’deki katılımcıların sadece yüzde 16’sı işletmelerinde gelecek nesil CFO’ların yetiştirilmesine yeterince önem verildiği düşüncesinde. Globaldeki finans yöneticileri geleceğin CFO’larının finansta iş ortaklığı, dış raporlama odaklı çalışan finans/muhasebe sorumlusu ve iç raporlama odaklı çalışan kontrolör alanlarından çıkacağını öngörüyor. Türkiye’de ise bağımsız denetçi, iç raporlama odaklı çalışan kontrolör ile finansta iş ortaklığı alanlarından CFO’lar çıkacağını düşünüyor.

ACCA’nin, globalde IMA ve Türkiye’de KPMG ortaklığıyla gerçekleştirdiği “Geleceğin CFO’su Araştırması”açıklandı. Araştırma dijitalleşme, değişen iş modelleri, jeopolitik gelişmeler, sıkılaşan düzenleyici ortam, dönüşen iş gücü, iklim değişikliği ve son olarak da pandemi nedeniyle CFO’ların görev ve sorumluluklarının arttığını gösteriyor.

 

KPMG’nin küresel finans ve muhasebe meslek kuruluşu ACCA ile Türkiye’de yaptığı ‘Geleceğin CFO’su’ Araştırması açıklandı. Bin 152 üst düzey muhasebe ve finans profesyoneli ile 200 CEO’nun katıldığı araştırmada bu yıl Türkiye’den de şirketlerden 82 finans ve muhasebe yetkilisi yer aldı. Araştırmadan çıkan sonuca göre bugünkü CFO’ların rolü sadece finansal yönetimden çıkıyor daha stratejik bir konuma evriliyor. CFO’nun görev kapsamı genişliyor, dönüştürücü, dijitalleşmenin merkezinde ve CEO’nun sağ kolu olan bir pozisyon haline geliyor.

Araştırmadan dikkat çeken bazı başlıklar şöyle:

  • CFO’nun rolü artıyor. Globaldeki katılımcıların yüzde 72’si, Türkiye’deki katılımcıların yüzde 78’i kurumlarındaki CFO pozisyonunun öneminin artacağını bekliyor. Araştırmaya katılan CEO’ların yüzde 82’si de CFO rolünün daha çok önem kazanacağı görüşünde.
  • Finans liderlerinin yüzde 72’si pandeminin CFO rolünü çeşitli ölçülerde değiştirdiğini, yüzde 7’si ise tamamen değiştirdiğini düşünüyor. Türkiye’de bu oran yüzde 68’e yüzde 1 olarak ortaya çıkıyor. CEO’larda oran farklılaşıyor. CEO’ların yüzde 25’i pandeminin CFO rolünü tamamen, yüzde 29’u ise önemli ölçüde değiştirdiğini söylüyor.
  • CFO’nun niteliklerine verilen önem iş dünyasının paydaşları için değişiyor. Kamuoyu önceliği etik ve güvene verirken, yatırımcı topluluğu için stratejik içgörü öncelik kazanıyor. CEO’lar stratejik içgörüyle birlikte globalde liderliğe öncelik verirken Türkiye’de etik ve güven ile finansal uzmanlık öne çıkıyor.
  • Globalde CFO’ların zorlukları dönüştürücü teknoloji, ticari değişim hızı ile yönetişim, risk ve uyum olarak sıralanıyor. Türkiye’de ise ilk üçe yönetişim, risk ve uyum ile birlikte finans ekibindeki yetenek eksikliği ve dönüştürücü teknoloji giriyor. Türkiye’de ticari dayanıklılık planlaması zorluk başlıklarında en sonda yer alıyor.
  • Globaldeki katılımcıların yüzde 34’ü, Türkiye’deki katılımcıların sadece yüzde 16’sı işletmelerinde gelecek nesil CFO’ların yetiştirilmesine yeterince önem verildiği düşüncesinde. Globaldeki finans yöneticileri geleceğin CFO’larının finansta iş ortaklığı, dış raporlama odaklı çalışan finans/muhasebe sorumlusu ve iç raporlama odaklı çalışan kontrolör alanlarından çıkacağını öngörüyor. Türkiye’de ise bağımsız denetçi, iç raporlama odaklı çalışan kontrolör ile finansta iş ortaklığı alanlarından CFO’lar çıkacağını düşünüyor.
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve adanayerelhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.