akay 2
akay
Akif Kemal Akay
Ali Demirçalı

SİBER GÜVENLİKLERİ CAN ÇEKİŞEN KOBİ’LERE 5 İPUCU

TEKNOLOJİ 23.11.2020 - 09:20, Güncelleme: 29.09.2023 - 04:46 1288+ kez okundu.
 

SİBER GÜVENLİKLERİ CAN ÇEKİŞEN KOBİ’LERE 5 İPUCU

YARISINDAN FAZLASI GÜVENLİK DENETİMİ YAPMAYAN KOBİ’LERE İLAÇ OLACAK SİBER REÇETE! 2020 yılı KOBİ’lerin birçok acı gerçekle sert bir şekilde karşılaşmasına neden oldu. Buna rağmen KOBİ’lerin 62’sinin yılda en az 1 kez dahi güvenlik denetimi yapmadığı görülüyor. Zayıf siber güvenliğe sahip KOBİ’lerin siber dünyada günden güne kan kaybettiğine dikkat çeken Komtera Teknoloji Kanal Satış Direktörü Gürsel Tursun, geleceğini güvence altına almak isteyen KOBİ’lere dikkat etmeleri gereken 5 faktörü sıralıyor. Siber Güvenlik İçin KOBİ’lerin Dikkat Etmesi Gereken 5 Faktör Komtera Teknoloji Kanal Satış Direktörü Gürsel Tursun, KOBİ'lerin ağlarını ve verilerini uygun maliyetlerle koruyabilmeleri için dikkat etmeleri gereken noktaların olduğunu belirtiyor. İşte KOBİ’lerin bütçelerini sarsmadan siber güvenliklerini güvence altına alabilecekleri 5 önemli faktör. 1. Çalışanlarınızı siber güvenlik hakkında bilinçlendirin. Her KOBİ'nin güvenlik duvarları, antivirüs yazılımı, veri yedeklemeleri gibi konuşlandırması gereken güvenlik temelleri olsa da bu yeterli değildir. Örneğin KOBİ’lerin çalışanlarına, kimlik avı e-postasının neye benzediğini ve gerçek bir e-postadan farkını öğretmesi gerekiyor. 2. Yedekleme çözümlerinize daha fazla dikkat edin. Şirketler için verilerin yedeğinin alınması önemli bir durum teşkil ediyor. Ancak yedeklenen verilerin nerede tutulduğu ise daha önemli bir konu. Yedeklenen verilerin şirketlerin aynı sunucularında yer alması, KOBİ’lerin yedekledikleri veriler konusunda düştükleri en büyük hata. 3. Fazla yetkilendirmeleri ortadan kaldırın. KOBİ’lerin yönetim kontrollerinde çok sayıda yönetici olabiliyor. Sistemlere sağlanan çok fazla erişim, beraberinde bir hata veya güvenlik olayını da getiriyor. KOBİ güvenliğini artırmanın kolay bir diğer yolu da kimin yönetici erişimine sahip olduğunu ve bu erişimin gerekli olup olmadığını tespit etmekten oluşuyor. 4. Mevcut sistemlerinizi güncelleyin. Daha verimli olacak yeni nesil güvenlik duvarlarını kullanarak mevcut sistemlerinizin şirketinize yansıtacağı zararları ortadan kaldırabilirsiniz. Yeni nesil güvenlik duvarı; entegre saldırı tespit sistemi (IPS), uygulama farkındalığı, neyin engellendiğini ya da erişimine izin verildiğini bilmenizi sağlayan özellikleri, tehdit istihbarat sistemleri ve entegre edilebilir özellikleri ile klasik güvenlik duvarlarından ayrılırlar. 5. Şirketinizi denetlemeyi unutmayın. KOBİ’lerin siber güvenliklerini test etmeleri dahilinde potansiyel risk ve tehditlere önceden müdahale etmesi daha da kolaylaşıyor. Bunun için güvenlik duvarı kayıtlarını ve not yönlendirici anahtarlarını kontrol etmek adına çalışanların eğitilmesi gerekiyor. Şirketteki herkes, şüpheli bir şeyi belgeleme ve raporlama konusunda daha iyi olmaya teşvik edilmelidir.  

YARISINDAN FAZLASI GÜVENLİK DENETİMİ YAPMAYAN KOBİ’LERE İLAÇ OLACAK SİBER REÇETE!

2020 yılı KOBİ’lerin birçok acı gerçekle sert bir şekilde karşılaşmasına neden oldu. Buna rağmen KOBİ’lerin 62’sinin yılda en az 1 kez dahi güvenlik denetimi yapmadığı görülüyor. Zayıf siber güvenliğe sahip KOBİ’lerin siber dünyada günden güne kan kaybettiğine dikkat çeken Komtera Teknoloji Kanal Satış Direktörü Gürsel Tursun, geleceğini güvence altına almak isteyen KOBİ’lere dikkat etmeleri gereken 5 faktörü sıralıyor.

Siber Güvenlik İçin KOBİ’lerin Dikkat Etmesi Gereken 5 Faktör

Komtera Teknoloji Kanal Satış Direktörü Gürsel Tursun, KOBİ'lerin ağlarını ve verilerini uygun maliyetlerle koruyabilmeleri için dikkat etmeleri gereken noktaların olduğunu belirtiyor. İşte KOBİ’lerin bütçelerini sarsmadan siber güvenliklerini güvence altına alabilecekleri 5 önemli faktör.

1. Çalışanlarınızı siber güvenlik hakkında bilinçlendirin. Her KOBİ'nin güvenlik duvarları, antivirüs yazılımı, veri yedeklemeleri gibi konuşlandırması gereken güvenlik temelleri olsa da bu yeterli değildir. Örneğin KOBİ’lerin çalışanlarına, kimlik avı e-postasının neye benzediğini ve gerçek bir e-postadan farkını öğretmesi gerekiyor.

2. Yedekleme çözümlerinize daha fazla dikkat edin. Şirketler için verilerin yedeğinin alınması önemli bir durum teşkil ediyor. Ancak yedeklenen verilerin nerede tutulduğu ise daha önemli bir konu. Yedeklenen verilerin şirketlerin aynı sunucularında yer alması, KOBİ’lerin yedekledikleri veriler konusunda düştükleri en büyük hata.

3. Fazla yetkilendirmeleri ortadan kaldırın. KOBİ’lerin yönetim kontrollerinde çok sayıda yönetici olabiliyor. Sistemlere sağlanan çok fazla erişim, beraberinde bir hata veya güvenlik olayını da getiriyor. KOBİ güvenliğini artırmanın kolay bir diğer yolu da kimin yönetici erişimine sahip olduğunu ve bu erişimin gerekli olup olmadığını tespit etmekten oluşuyor.

4. Mevcut sistemlerinizi güncelleyin. Daha verimli olacak yeni nesil güvenlik duvarlarını kullanarak mevcut sistemlerinizin şirketinize yansıtacağı zararları ortadan kaldırabilirsiniz. Yeni nesil güvenlik duvarı; entegre saldırı tespit sistemi (IPS), uygulama farkındalığı, neyin engellendiğini ya da erişimine izin verildiğini bilmenizi sağlayan özellikleri, tehdit istihbarat sistemleri ve entegre edilebilir özellikleri ile klasik güvenlik duvarlarından ayrılırlar.

5. Şirketinizi denetlemeyi unutmayın. KOBİ’lerin siber güvenliklerini test etmeleri dahilinde potansiyel risk ve tehditlere önceden müdahale etmesi daha da kolaylaşıyor. Bunun için güvenlik duvarı kayıtlarını ve not yönlendirici anahtarlarını kontrol etmek adına çalışanların eğitilmesi gerekiyor. Şirketteki herkes, şüpheli bir şeyi belgeleme ve raporlama konusunda daha iyi olmaya teşvik edilmelidir.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve adanayerelhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.