akay 2
akay
Akif Kemal Akay
Ali Demirçalı

Popit, sabırlı olmayı öğretebilir

ÇOCUK 22.10.2021 - 13:00, Güncelleme: 29.09.2023 - 04:46 1203+ kez okundu.
 

Popit, sabırlı olmayı öğretebilir

Son günlerde çocukların ilgi gösterdiği popit oyuncağı, yetişkinler için de stres atmak amacıyla oynanabiliyor. Uzmanlar, bu oyunların iki ya da üç kişiyle oynanmasının yararlı olabileceğine dikkat çekiyor. Uzmanlara göre popitin iki ya da üç kişiyle oynanması halinde çocuk sıra bekleme, sabretme ve hızlı tepkide bulunabilme gibi kazanımlar elde edebiliyor.

Gruplar halinde oynanan oyunlar çocuğun gelişimine katkı sağlıyor     Üsküdar Üniversitesi NP Feneryolu Tıp Merkezi’nden Uzman Klinik Psikolog Seda Aydoğdu, son günlerde çocukların severek oynadığı popit isimli oyuncaklara ilişkin değerlendirmede bulundu.   Grup oyunları çocuğun gelişimini destekliyor   Popitin son zamanların en popüler oyuncaklarından biri haline geldiğini belirten Uzman Klinik Psikolog Seda Aydoğdu, “Bu tarz popüler oyuncaklara sahip olmak çocukların akran ilişkilerine dahil olabilmesi ve aynı dili konuşabilmelerine vesile olmaktadır. Böylelikle çocuk dahil olduğu ortamdaki diğer çocuklarla grup oyununun içine de dahil olabilmektedir. Bir diğer katkısı ise; grup aktiviteleri, grup oyunları çocukların gelişimini her zaman desteklemektedir. Çocuk grup içerisinde uygun tepkiyi geliştirebilmeyi, kendisini dahil edebilmeyi, sırasını bekleyebilmeyi ve rekabet duygusunu, bu rekabet duygusunun sonunda kazandığı zaman veya yenildiği zamanda duruma uygun tepkiyi geliştirmeyi öğrenecektir.”dedi.   İki ya da üç kişiyle oynanırsa kazanım elde edilebilir   Popit oyununun özellikle iki ya da üç kişi ile birlikte oynanınca daha keyifli ve daha yararlı bir oyun haline dönüşebildiğini kaydeden Uzman Klinik Psikolog Seda Aydoğdu, “Çocuklar bu oyunu oynarken hem çok keyif alıyor hem de katılımcı sayısı arttıkça sıralarını bekleme, sabretme ve hızlı tepkide bulunabilme gibi kazanımları öğrenmiş oluyorlar. Bu sebeple popit gibi birçok oyunu oynarken sert ve katı olmayan, çocuğun düzeyine uygun kurallar koyabilmek onların gelişimine katkı sağlayacaktır.” diye konuştu.   Stres giderici olabilir mi?   Bu tip oyunların bazıları için stresi giderici olsa da bazılarında stres oluşturabileceğini kaydeden Seda Aydoğdu, “Yetişkinler için özellikle bu ve bu gibi oyunların stres atma özelliği olduğu söylense de bazı kişiler için daha çok stres de yarattığı söylenebilmektedir. Aslında birçok şeyin stres atma veya stres yükünü arttırma arasındaki ilişki kişinin yaşam koşulları ya da rekabet durumunda nasıl tepki verdiği ile ilişkilidir. Bu sebeple; grup oyunu içerisinde belki her zaman olmayabilir ancak  bireysel kullanımda stres giderme özelliği olduğunu söyleyebiliriz.”dedi.   Sabretmeyi öğretebilir   Bu tip oyunların sabretmeyi öğretme açısından etkili olabileceğini kaydeden Uzman Klinik Psikolog Seda Aydoğdu, “Popit gibi grup içerisinde oynanan birçok oyun çocuğa sırasını beklemeyi öğretmektedir. Çocuğun yalnız kalma kapasitesi, kendi kendine oyun kurabilme ve oynayabilme becerilerinin önemli olduğu kadar grup içerisindeki tutum ve davranışları da önemli olduğu için popit ve grupla oynanan diğer birçok oyunun çocuklara sabretmeyi öğrettiğini söyleyebilliriz.”dedi.
Son günlerde çocukların ilgi gösterdiği popit oyuncağı, yetişkinler için de stres atmak amacıyla oynanabiliyor. Uzmanlar, bu oyunların iki ya da üç kişiyle oynanmasının yararlı olabileceğine dikkat çekiyor. Uzmanlara göre popitin iki ya da üç kişiyle oynanması halinde çocuk sıra bekleme, sabretme ve hızlı tepkide bulunabilme gibi kazanımlar elde edebiliyor.

Gruplar halinde oynanan oyunlar çocuğun gelişimine katkı sağlıyor

 

 

Üsküdar Üniversitesi NP Feneryolu Tıp Merkezi’nden Uzman Klinik Psikolog Seda Aydoğdu, son günlerde çocukların severek oynadığı popit isimli oyuncaklara ilişkin değerlendirmede bulundu.

 

Grup oyunları çocuğun gelişimini destekliyor

 

Popitin son zamanların en popüler oyuncaklarından biri haline geldiğini belirten Uzman Klinik Psikolog Seda Aydoğdu, “Bu tarz popüler oyuncaklara sahip olmak çocukların akran ilişkilerine dahil olabilmesi ve aynı dili konuşabilmelerine vesile olmaktadır. Böylelikle çocuk dahil olduğu ortamdaki diğer çocuklarla grup oyununun içine de dahil olabilmektedir. Bir diğer katkısı ise; grup aktiviteleri, grup oyunları çocukların gelişimini her zaman desteklemektedir. Çocuk grup içerisinde uygun tepkiyi geliştirebilmeyi, kendisini dahil edebilmeyi, sırasını bekleyebilmeyi ve rekabet duygusunu, bu rekabet duygusunun sonunda kazandığı zaman veya yenildiği zamanda duruma uygun tepkiyi geliştirmeyi öğrenecektir.”dedi.

 

İki ya da üç kişiyle oynanırsa kazanım elde edilebilir

 

Popit oyununun özellikle iki ya da üç kişi ile birlikte oynanınca daha keyifli ve daha yararlı bir oyun haline dönüşebildiğini kaydeden Uzman Klinik Psikolog Seda Aydoğdu, “Çocuklar bu oyunu oynarken hem çok keyif alıyor hem de katılımcı sayısı arttıkça sıralarını bekleme, sabretme ve hızlı tepkide bulunabilme gibi kazanımları öğrenmiş oluyorlar. Bu sebeple popit gibi birçok oyunu oynarken sert ve katı olmayan, çocuğun düzeyine uygun kurallar koyabilmek onların gelişimine katkı sağlayacaktır.” diye konuştu.

 

Stres giderici olabilir mi?

 

Bu tip oyunların bazıları için stresi giderici olsa da bazılarında stres oluşturabileceğini kaydeden Seda Aydoğdu, “Yetişkinler için özellikle bu ve bu gibi oyunların stres atma özelliği olduğu söylense de bazı kişiler için daha çok stres de yarattığı söylenebilmektedir. Aslında birçok şeyin stres atma veya stres yükünü arttırma arasındaki ilişki kişinin yaşam koşulları ya da rekabet durumunda nasıl tepki verdiği ile ilişkilidir. Bu sebeple; grup oyunu içerisinde belki her zaman olmayabilir ancak  bireysel kullanımda stres giderme özelliği olduğunu söyleyebiliriz.”dedi.

 

Sabretmeyi öğretebilir

 

Bu tip oyunların sabretmeyi öğretme açısından etkili olabileceğini kaydeden Uzman Klinik Psikolog Seda Aydoğdu, “Popit gibi grup içerisinde oynanan birçok oyun çocuğa sırasını beklemeyi öğretmektedir. Çocuğun yalnız kalma kapasitesi, kendi kendine oyun kurabilme ve oynayabilme becerilerinin önemli olduğu kadar grup içerisindeki tutum ve davranışları da önemli olduğu için popit ve grupla oynanan diğer birçok oyunun çocuklara sabretmeyi öğrettiğini söyleyebilliriz.”dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve adanayerelhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.