akay 2
akay
Akif Kemal Akay
Ali Demirçalı

Milyonlarca Emeklinin Gözü Kulağı 4 Temmuz'da Enflasyon Rakamlarında

EKONOMİ 23.06.2022 - 20:52, Güncelleme: 29.09.2023 - 04:46 2108+ kez okundu.
 

Milyonlarca Emeklinin Gözü Kulağı 4 Temmuz'da Enflasyon Rakamlarında

Zamların netleşeceği veriyle emekliler temmuz ayında çifte ödeme almış olacak. Kurban Bayramı, bu yıl 9 Temmuz tarihinde başlayacak.

Hükümet, 30 Nisan 2018 yılında emeklilere, dul ve yetimlerine her yıl iki dini bayram öncesi 1.000’er lira ikramiye verilmesini sağlamıştı. İkramiye ödemesi son 4 yıldır aralıksız şekilde devam ediyor. Bu ödemeden 13.5 milyon kişi yararlanıyor. 1.000 lira olarak başlayan ikramiye geçen yıl güncellenerek 1.100 liraya çıkarılmıştı. Asgari ücretliye ara zam, memur ve emekliye ek iyileştirme açıklamalarından sonra ikramiyenin artabileceğiyle beklenti artmış durumda. Temmuz ayında emeklilere yüzde 40-45 civarı zam yansıtılması bekleniyor. Memur emeklileri 1-5 Temmuz’da maaşlarını alacak, SSK ve Bağkur emeklileri 17-28 Temmuz arasında maaş alacak.   İKRAMİYEYİ KİMLER ALIYOR? SGK’dan aylık alan SSK, Bağkur, Emekli Sandığı emeklileri, şehit yakını ve gaziler, vazife ve harp malullüğü aylığı alan er ve erbaşlar, geçici köy korucuları, şeref aylığı sahipleri, şampiyon sporcular, Kore, Kıbrıs ve İstiklal Savaşı gazileri, terörden zarar görmesi nedeniyle aylık bağlanan siviller ile bunlardan yaşamını yitirenlerin hak sahipleri.   HERKESE AYNI TUTAR MI VERİLİYOR? Hayatta olan hak sahipleri ödemeyi tam alıyor. Yaşamını yitiren sigortalılardan dolayı aylık alan hak sahiplerine (dul, yetim) bayram ikramiyesi ödemesi, hak sahiplerinin hisseleri oranında yapılıyor. Örneğin; eşinin yaşamını yitirmesi nedeniyle yüzde 50 hisse oranı ile eşe, yüzde 25 hisse oranı ile yetim çocuğa maaş ödeniyorsa, ikramiye o oranda paylaştırılıyor.   BİRDEN FAZLA AYLIK ALANDA DURUM NE? Birden fazla dosyadan gelir ve/veya aylık alan emekli ve hak sahiplerine en çok maaşa imkan veren dosya üzerinden ödeme yapılacak. Düzenleme yapılmadığı için bu bayram da banka ve sigorta gibi özel sandıklardan emekli aylığı alanlara bayram ikramiyesi ödenmeyecek.   YENİ EMEKLİ OLANLAR DA YARARLANABİLECEK Mİ? Ödemenin yapıldığı tarihte değil, bayramın olduğu ayda SGK’dan gelir ve aylık alma hakkı olan kişiler ikramiyelerini alacak. Bu kapsamda temmuza kadar emeklilik dilekçesi veren SSK’lı ve Bağkur’lular ile memurlar, bayram ikramiyesi alabilecek. Yeni emeklinin ikramiyesi ilk maaşıyla birlikte yatacak.   İKRAMİYEYE BORÇ NEDENİYLE BLOKE KOYULABİLİR Mİ? Emeklilere yılda iki defa bayram ikramiyesi verilmesine dair 5510 sayılı Kanun’un ek 18’nci maddesinde, ‘bu madde kapsamında yapılan ödemelerden kesinti yapılamaz ve bu ödemeler haczedilemez’ hükmü yer alıyor.
Zamların netleşeceği veriyle emekliler temmuz ayında çifte ödeme almış olacak. Kurban Bayramı, bu yıl 9 Temmuz tarihinde başlayacak.

Hükümet, 30 Nisan 2018 yılında emeklilere, dul ve yetimlerine her yıl iki dini bayram öncesi 1.000’er lira ikramiye verilmesini sağlamıştı. İkramiye ödemesi son 4 yıldır aralıksız şekilde devam ediyor. Bu ödemeden 13.5 milyon kişi yararlanıyor. 1.000 lira olarak başlayan ikramiye geçen yıl güncellenerek 1.100 liraya çıkarılmıştı. Asgari ücretliye ara zam, memur ve emekliye ek iyileştirme açıklamalarından sonra ikramiyenin artabileceğiyle beklenti artmış durumda.

Temmuz ayında emeklilere yüzde 40-45 civarı zam yansıtılması bekleniyor. Memur emeklileri 1-5 Temmuz’da maaşlarını alacak, SSK ve Bağkur emeklileri 17-28 Temmuz arasında maaş alacak.

 

İKRAMİYEYİ KİMLER ALIYOR?

SGK’dan aylık alan SSK, Bağkur, Emekli Sandığı emeklileri, şehit yakını ve gaziler, vazife ve harp malullüğü aylığı alan er ve erbaşlar, geçici köy korucuları, şeref aylığı sahipleri, şampiyon sporcular, Kore, Kıbrıs ve İstiklal Savaşı gazileri, terörden zarar görmesi nedeniyle aylık bağlanan siviller ile bunlardan yaşamını yitirenlerin hak sahipleri.

 

HERKESE AYNI TUTAR MI VERİLİYOR?

Hayatta olan hak sahipleri ödemeyi tam alıyor. Yaşamını yitiren sigortalılardan dolayı aylık alan hak sahiplerine (dul, yetim) bayram ikramiyesi ödemesi, hak sahiplerinin hisseleri oranında yapılıyor. Örneğin; eşinin yaşamını yitirmesi nedeniyle yüzde 50 hisse oranı ile eşe, yüzde 25 hisse oranı ile yetim çocuğa maaş ödeniyorsa, ikramiye o oranda paylaştırılıyor.

 

BİRDEN FAZLA AYLIK ALANDA DURUM NE?

Birden fazla dosyadan gelir ve/veya aylık alan emekli ve hak sahiplerine en çok maaşa imkan veren dosya üzerinden ödeme yapılacak. Düzenleme yapılmadığı için bu bayram da banka ve sigorta gibi özel sandıklardan emekli aylığı alanlara bayram ikramiyesi ödenmeyecek.

 

YENİ EMEKLİ OLANLAR DA YARARLANABİLECEK Mİ?

Ödemenin yapıldığı tarihte değil, bayramın olduğu ayda SGK’dan gelir ve aylık alma hakkı olan kişiler ikramiyelerini alacak. Bu kapsamda temmuza kadar emeklilik dilekçesi veren SSK’lı ve Bağkur’lular ile memurlar, bayram ikramiyesi alabilecek. Yeni emeklinin ikramiyesi ilk maaşıyla birlikte yatacak.

 

İKRAMİYEYE BORÇ NEDENİYLE BLOKE KOYULABİLİR Mİ?

Emeklilere yılda iki defa bayram ikramiyesi verilmesine dair 5510 sayılı Kanun’un ek 18’nci maddesinde, ‘bu madde kapsamında yapılan ödemelerden kesinti yapılamaz ve bu ödemeler haczedilemez’ hükmü yer alıyor.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve adanayerelhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.