Kamu müteahhitleri çok zor durumda

EKONOMİ 05.08.2022 - 10:23, Güncelleme: 29.09.2023 - 04:46 1646+ kez okundu.
 

Kamu müteahhitleri çok zor durumda

Son yıllarda yüzde 100’ün üzerinde artan inşaat maliyetleri inşaat sektörünün bütün paydaşlarını zorlamaya devam ediyor. Kamu Müteahhitleri ve İş İnsanları Derneği Genel Başkanı Ali Adıgüzel, kamu ihalelerinde yaşanan ile iş yapamaz duruma geldiklerini belirterek, “Kamu yatırımlarının durması demek, alt sektör ve sanayi üretimiyle birlikte milyonların işsiz kalması demektir” dedi.   Kamuya ait işlerde yapım, mal, hizmet alımı ve her türlü danışmanlık işlerini yapan yüklenici firmalar, son 2 yıl içerisinde yüzde 500’ün üzerinde artan malzeme fiyatları nedeniyle büyük sıkıntı yaşıyorlar. Kamuya taahhüt hizmeti veren bu iş insanlarını kendilerini temsil edebilmek için 27 Haziran 2022 tarihinde insanı Ali Adıgüzel’in önderliğinde Kamu Müteahhitleri ve İş İnsanları Derneği’ni (KAMİAD) kurdu. Türkiye’nin her bölgesinden kamuya iş yapan yüklenici firma sahibi 15 iş insanının birleşmesi ile kurulan KAMİAD’ın Genel Başkanı Ali Adıgüzel, derneklerini “Ülkemizin refahı ve medeniyetinin gelişimi için devam edecek tüm kamu yatırımlarının; mal ve hizmet alımlarının, kamu kaynaklarının ekonomik ve verimli bir şekilde kullanılarak devamının sağlanması” ilkesiyle kurduklarını belirterek, 22 Ocak - 15 Nisan 2022 tarihlerinde Resmi Gazete’de yayımlanan ve kamuya iş yapan yüklenici firmalara “Ek fiyat farkı ve Tasfiye hakkı” verilmesini öngören iki yasa değişikliğinin mimarı olduklarını açıkladı.   Bu sektör alt yüklenicileri ile ortalama 3 milyon kişiye istihdam sağlıyor Adıgüzel; kamuoyunda bilinen olumsuz müteahhit algısını silmeyi, bu mesleği yapan insanlara bir iş ahlakı disiplini getirmeyi ve kamuya süreli taahhüt işi yapan tüm yüklenici firmaların yaşadıkları sorunların çözümünde aktif rol alarak, üyelerinin haklarını savunmak amacıyla bir araya geldiklerinin altını çizerek, “Türkiye ekonomisinin ana lokomotifi olarak 250 alt sektörü̈ taşıyan ve ortalama 3 milyon kişiyi doğrudan istihdam eden inşaat sektörü, yarattığı katma değerle binlerce yapı malzeme üreticisine istihdam sağlayarak, ülkemizdeki üretim sürecini doğrudan etkiliyoruz. Kamuya iş yapan yüklenicilerin oluşturduğu istihdam ve üretim ise inşaat sektörünün en büyük paya sahip dinamik kısmıdır” dedi.

Son yıllarda yüzde 100’ün üzerinde artan inşaat maliyetleri inşaat sektörünün bütün paydaşlarını zorlamaya devam ediyor. Kamu Müteahhitleri ve İş İnsanları Derneği Genel Başkanı Ali Adıgüzel, kamu ihalelerinde yaşanan ile iş yapamaz duruma geldiklerini belirterek, “Kamu yatırımlarının durması demek, alt sektör ve sanayi üretimiyle birlikte milyonların işsiz kalması demektir” dedi.

 

Kamuya ait işlerde yapım, mal, hizmet alımı ve her türlü danışmanlık işlerini yapan yüklenici firmalar, son 2 yıl içerisinde yüzde 500’ün üzerinde artan malzeme fiyatları nedeniyle büyük sıkıntı yaşıyorlar. Kamuya taahhüt hizmeti veren bu iş insanlarını kendilerini temsil edebilmek için 27 Haziran 2022 tarihinde insanı Ali Adıgüzel’in önderliğinde Kamu Müteahhitleri ve İş İnsanları Derneği’ni (KAMİAD) kurdu.

Türkiye’nin her bölgesinden kamuya iş yapan yüklenici firma sahibi 15 iş insanının birleşmesi ile kurulan KAMİAD’ın Genel Başkanı Ali Adıgüzel, derneklerini “Ülkemizin refahı ve medeniyetinin gelişimi için devam edecek tüm kamu yatırımlarının; mal ve hizmet alımlarının, kamu kaynaklarının ekonomik ve verimli bir şekilde kullanılarak devamının sağlanması” ilkesiyle kurduklarını belirterek, 22 Ocak - 15 Nisan 2022 tarihlerinde Resmi Gazete’de yayımlanan ve kamuya iş yapan yüklenici firmalara “Ek fiyat farkı ve Tasfiye hakkı” verilmesini öngören iki yasa değişikliğinin mimarı olduklarını açıkladı.

 

Bu sektör alt yüklenicileri ile ortalama 3 milyon kişiye istihdam sağlıyor

Adıgüzel; kamuoyunda bilinen olumsuz müteahhit algısını silmeyi, bu mesleği yapan insanlara bir iş ahlakı disiplini getirmeyi ve kamuya süreli taahhüt işi yapan tüm yüklenici firmaların yaşadıkları sorunların çözümünde aktif rol alarak, üyelerinin haklarını savunmak amacıyla bir araya geldiklerinin altını çizerek, “Türkiye ekonomisinin ana lokomotifi olarak 250 alt sektörü̈ taşıyan ve ortalama 3 milyon kişiyi doğrudan istihdam eden inşaat sektörü, yarattığı katma değerle binlerce yapı malzeme üreticisine istihdam sağlayarak, ülkemizdeki üretim sürecini doğrudan etkiliyoruz. Kamuya iş yapan yüklenicilerin oluşturduğu istihdam ve üretim ise inşaat sektörünün en büyük paya sahip dinamik kısmıdır” dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve adanayerelhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.