Kadın her yaşta beslenmesine özen göstermeli

SAĞLIK 06.03.2022 - 09:03, Güncelleme: 29.09.2023 - 04:46 1329+ kez okundu.
 

Kadın her yaşta beslenmesine özen göstermeli

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Diyetisyen Özden Örkcü, kadın sağlığı için beslenmenin önemine işaret ederek tavsiyelerde bulundu.   Yemek saatinde verilen kararların ileri yaşlardaki sağlık için önemli bir adım olduğunu vurgulayan Diyetisyen Özden Örkcü, “Tabağınızı besin açısından zengin gıdalarla doldurmak, vücudunuzu zinde tutmanıza ve yaşa bağlı sağlık sorunları riskini azaltmanıza yardımcı olacaktır.” dedi.   Dengeli bir kahvaltı kilo vermeyi kolaylaştırıyor   Sağlıklı ve dengeli bir kahvaltının önemine dikkat çeken Diyetisyen Özden Örkcü, özellikle kilo vermede dengeli bir kahvaltının etkili olduğunu belirterek şunları söyledi:  “Araştırmalar karbonhidratlar, proteinler ve sağlıklı yağlar ile dengeli bir kahvaltı yapan kişilerin, bu öğünü atlayanlardan daha fazla kilo verdiğini doğrulamaktadır.  Açlık ve hareketsizlikle geçen bir geceden uykusu sonrasında, bireyin metabolizması yavaşlar. Kahvaltıyı vücudunuzun metabolik ateşini tutuşturan ve sizi tüm gün boyunca kalori yakmaya hazırlayan kıvılcım olarak düşünebilirsiniz. Daha da önemlisi, besin açısından yoğun, doyurucu bir kahvaltı günün ilerleyen saatlerinde aşırı yemeyi önler. Kahvaltıyı atlamanın o öğün için sıfır kaloriye eşit olduğu doğru olsa da yiyecek seçimlerinin muhtemelen en sağlıklı olmadığı gün boyunca daha fazla kalori tüketmenizi sağlar. Yani amacınız vücut yağlarından kurtulmak veya istenmeyen kilolardan kurtulmaksa, uyandıktan sonra 45 dakika içinde yemek yiyin. Kahvaltı, bir parça meyve ile az yağlı yoğurt kadar basit olabilir, bu nedenle "Kahvaltı için zamanım yok" bahanesi işe yaramaz.”    Folik asit ve B vitaminleri çok önemli   Kadınlar için gençlik yıllarının sonları ile 50'li yaşların başı arasında iyi beslenmenin çeşitli nedenlerle özellikle önemli olduğunun altını çizen Diyetisyen Özden Örkcü, folik asit (folat) ve diğer B vitaminlerinin önemine işaret etti.    Folik asit ve B vitaminlerine günlük olarak 400 mcg ihtiyaç olduğunu kaydeden Diyetisyen Özden Örkcü, “Bunlar ıspanak, fındık, fasulye, portakal suyu; ekmek, makarna ve kahvaltılık gevrek gibi besinlerde bulunur.” dedi.  

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Diyetisyen Özden Örkcü, kadın sağlığı için beslenmenin önemine işaret ederek tavsiyelerde bulundu.

 

Yemek saatinde verilen kararların ileri yaşlardaki sağlık için önemli bir adım olduğunu vurgulayan Diyetisyen Özden Örkcü, “Tabağınızı besin açısından zengin gıdalarla doldurmak, vücudunuzu zinde tutmanıza ve yaşa bağlı sağlık sorunları riskini azaltmanıza yardımcı olacaktır.” dedi.

 

Dengeli bir kahvaltı kilo vermeyi kolaylaştırıyor

 

Sağlıklı ve dengeli bir kahvaltının önemine dikkat çeken Diyetisyen Özden Örkcü, özellikle kilo vermede dengeli bir kahvaltının etkili olduğunu belirterek şunları söyledi:

 “Araştırmalar karbonhidratlar, proteinler ve sağlıklı yağlar ile dengeli bir kahvaltı yapan kişilerin, bu öğünü atlayanlardan daha fazla kilo verdiğini doğrulamaktadır.  Açlık ve hareketsizlikle geçen bir geceden uykusu sonrasında, bireyin metabolizması yavaşlar. Kahvaltıyı vücudunuzun metabolik ateşini tutuşturan ve sizi tüm gün boyunca kalori yakmaya hazırlayan kıvılcım olarak düşünebilirsiniz. Daha da önemlisi, besin açısından yoğun, doyurucu bir kahvaltı günün ilerleyen saatlerinde aşırı yemeyi önler. Kahvaltıyı atlamanın o öğün için sıfır kaloriye eşit olduğu doğru olsa da yiyecek seçimlerinin muhtemelen en sağlıklı olmadığı gün boyunca daha fazla kalori tüketmenizi sağlar. Yani amacınız vücut yağlarından kurtulmak veya istenmeyen kilolardan kurtulmaksa, uyandıktan sonra 45 dakika içinde yemek yiyin. Kahvaltı, bir parça meyve ile az yağlı yoğurt kadar basit olabilir, bu nedenle "Kahvaltı için zamanım yok" bahanesi işe yaramaz.” 

 

Folik asit ve B vitaminleri çok önemli

 

Kadınlar için gençlik yıllarının sonları ile 50'li yaşların başı arasında iyi beslenmenin çeşitli nedenlerle özellikle önemli olduğunun altını çizen Diyetisyen Özden Örkcü, folik asit (folat) ve diğer B vitaminlerinin önemine işaret etti. 

 

Folik asit ve B vitaminlerine günlük olarak 400 mcg ihtiyaç olduğunu kaydeden Diyetisyen Özden Örkcü, “Bunlar ıspanak, fındık, fasulye, portakal suyu; ekmek, makarna ve kahvaltılık gevrek gibi besinlerde bulunur.” dedi.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve adanayerelhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.