JMO’dan “Kozan Depremi” açıklaması

TEKNOLOJİ 01.06.2022 - 06:54, Güncelleme: 29.09.2023 - 04:46 1354+ kez okundu.
 

JMO’dan “Kozan Depremi” açıklaması

FAY HAREKETİNİN YAŞI, YAKLAŞIK 2 MİLYON YIL” Doç. Dr. Mustafa Akyıldız fay hakkında şu bilgileri aktardı: “Dünyanın en önemli kıta içi aktif transform faylarından biri olan Doğu Anadolu Fay Sisteminin bir parçası olan Kozan fayı, Kuzeyde Feke kesimlerine doğru uzanırken, fay Kozan ilçesinin güneyinden başlamakta ve İmamoğlu'nun kuzeyinden geçerek DKD -  BGB doğrultusunda Mersin'e doğru devam etmektedir.   Kozan fay hattı üzerinde Gel 2006 tarafından yapılan palesismoloji çalışmasında Kozan fayı üzerinde yüzey kırığı oluşturan depremlerden birinin milattan önce 150±70 yıllarında ve Ms=6.9 büyüklükte olduğuna işaret etmektedir. Yapılan hesaplamalarda Fay hareketinin, yaklaşık yaşının 2 milyon yaşında olduğu belirtilmiştir.” “FAY ÜZERİNDE YÜKSEK ENERJİ VAR” Kozan fayının Paleosismik ve tarihsel aktivitesi yanında mevcut sessizliğinin takip edilmesi gerektiğine vurgu yapan Akyıldız “Bu sessizliğin nedeni; son dönmelerde meydana gelen bir kilitlenme olabileceğini Gel( 2006)’nın  çalışmalarına dayanarak düşünüyoruz.  Bu kilitlenme, yüksek miktarda enerji depolanmasına neden olmakta ve yakın gelecekte bölgede tekrar hareket yaşanabileceğini göstermektedir.” Dedi. Akyıldız “Gel 2006 tarafından yapılan çalışmalarda fayda yaklaşık 35m sol yanal doğrultu atımlı öteleme meydana geldiğini, Kozan fayı uzunluğu 37 km olduğu dikkate alınarak yapılan hesaplamada olası maksimum deprem büyüklüğünün Ms=6,9-7,2arasında olabileceği saptanmıştır. Tarihi depremlere incelendiğinde bu veriler uyuşmaktadır. “ diye konuştu.

FAY HAREKETİNİN YAŞI, YAKLAŞIK 2 MİLYON YIL”

Doç. Dr. Mustafa Akyıldız fay hakkında şu bilgileri aktardı:

“Dünyanın en önemli kıta içi aktif transform faylarından biri olan Doğu Anadolu Fay Sisteminin bir parçası olan Kozan fayı, Kuzeyde Feke kesimlerine doğru uzanırken, fay Kozan ilçesinin güneyinden başlamakta ve İmamoğlu'nun kuzeyinden geçerek DKD -  BGB doğrultusunda Mersin'e doğru devam etmektedir.   Kozan fay hattı üzerinde Gel 2006 tarafından yapılan palesismoloji çalışmasında Kozan fayı üzerinde yüzey kırığı oluşturan depremlerden birinin milattan önce 150±70 yıllarında ve Ms=6.9 büyüklükte olduğuna işaret etmektedir. Yapılan hesaplamalarda Fay hareketinin, yaklaşık yaşının 2 milyon yaşında olduğu belirtilmiştir.

“FAY ÜZERİNDE YÜKSEK ENERJİ VAR”

Kozan fayının Paleosismik ve tarihsel aktivitesi yanında mevcut sessizliğinin takip edilmesi gerektiğine vurgu yapan Akyıldız “Bu sessizliğin nedeni; son dönmelerde meydana gelen bir kilitlenme olabileceğini Gel( 2006)’nın  çalışmalarına dayanarak düşünüyoruz.  Bu kilitlenme, yüksek miktarda enerji depolanmasına neden olmakta ve yakın gelecekte bölgede tekrar hareket yaşanabileceğini göstermektedir.” Dedi. Akyıldız “Gel 2006 tarafından yapılan çalışmalarda fayda yaklaşık 35m sol yanal doğrultu atımlı öteleme meydana geldiğini, Kozan fayı uzunluğu 37 km olduğu dikkate alınarak yapılan hesaplamada olası maksimum deprem büyüklüğünün Ms=6,9-7,2arasında olabileceği saptanmıştır. Tarihi depremlere incelendiğinde bu veriler uyuşmaktadır. “ diye konuştu.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve adanayerelhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.