akay 2
akay
Akif Kemal Akay
Ali Demirçalı

GÜRER KÜÇÜKBAŞ HAYVAN YETİŞTİRİCİLERİNİ ZİYARET ETTİ

SİYASET 04.06.2022 - 09:38, Güncelleme: 29.09.2023 - 04:46 1729+ kez okundu.
 

GÜRER KÜÇÜKBAŞ HAYVAN YETİŞTİRİCİLERİNİ ZİYARET ETTİ

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fetih Gürer, Aksaray’ın Acıpınar köyünde küçükbaş hayvan yetiştiricilerini ziyaret ederek, sorunlarını ve taleplerini dinledi. 30 yıldır hayvancılık yaptığını belirten 50 yaşındaki AydedeZengin, yem fiyatlarındaki fahiş artış ve mera alanlarının sürekli azalıyor olmasından yakındı.

“MERALAR AMAÇ DIŞI KULLANILIYOR” Mera alanlarının sürekli daraldığını ve amaç dışı kullanıldığını belirten Aydede Zengin, besicilik yapanların artık meralara çıkamadığını ifade etti. 30 yıldır hayvancılık yaptığını, son 20 yılda mera alanlarının 4’te 3 oranında azaldığını anlatan Aydede Zengin, “İnternet üzerinden ‘Parsel Sorgulama’ diye bir şey çıktı. Parsel sorgulama üzerinden girdikleri meraları kayıtdışı olarak görüyorlar ve adeta buralara çöküyorlar, bina yapıyorlar. Kayıt dışı diye diye 50 yıllık meraları işgal ettiler” dedi. MERALARDA 10 METREDEN KARINCALAR GÖRÜNÜYOR  Kalan meralarda ise karıncaların 10 metre uzaktan görülebildiğini bu durumun meralarda ot olmadığının göstergesi olduğunu anlatan Aydede Zengin, “mera diye bir şey kalmadı, yem fiyatları da aldı başını gitti, ne yapacağımızı şaşırdık” şeklinde konuştu. 170 LİRAYIK YEM 305 LİRA OLDU  Sezonun başında 170 lira olan yemin torbasının önce 275 liraya son olarak da 305 liraya çıktığını anlatan AydedenZengin, “kaba yeni kendimiz üretiyor olduğumuz halde ancak ucu ucuna yetiştirebiliyoruz. Çobanlığı da kendimiz yapıyoruz. Zor şartlar altında bu mesleği sürdürmeye çalışıyoruz” diye konuştu.  HAYVANCILIK, NE ÖLÜDE AĞLATIR NE DÜĞÜNDE OYNATIR “Hayvancılık ne ölüde ağlatır, ne düğünde oynatır” ifadelerini kullanan Aydeden Zengin, “Bu zor şartlara rağmen bizi yönetenler hayvancılığı bu hale getirdi. Meralar talan edildi, yem pahalı. Yıllardır böyle zor bir dönem görmemiştim” dedi.  BÖYLESİNİ HİÇ GÖRMEDİK  Aydede Zengin’in 76 yaşındaki babası ise kendisinin de uzun yıllardan bu yana hayvancılık yaptığını ancak hiçbir dönemde bu kadar sorun yaşamadıklarının altını çizdi.  DESTEK MİKTARI ÇOK YETERSİZ  400 koyunu olduğunu ve koyun başına 30 lira yetiştiricilik desteği verildiğini de belirten Aydede Zengin, “Toplam destek 12 bin lira. Sayın Bakan gelsin 400 koyuna baksın ben kendisine bana verdiği desteğin 3 katı olan 36 bin lira vereyim” diyerek, destek miktarının düşük olmasını eleştirdi.  BÖYLE GİDERSE HAYVANCILIK BİTECEK  CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise küçükbaş hayvan yetiştiricilerinin de tarımdaki diğer alanlarda olduğu gibi sorun yaşadıklarını aktararak, “Böyle giderse hayvancılık de bitecek. Üreticinin para kazanamadığı, tüketicinin pahalıya ürün aldığı, aracının ise çok kazandığı bir sistem asla sürdürülebilir bir sistem olamaz” diye konuştu.  MERALAR ISHAL EDİLMELİ  Meraların ıslah edilmesi gerektiğine de değinen CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Meralar ıslah edilmeli ki küçükbaş hayvancılık yapanlar meralarda otlasın. Yoksa yılın 12 ayı ahırlarda yemle hayvan beslemek ekonomik olmadığı gibi verim açısından da düşük kalır” dedi.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fetih Gürer, Aksaray’ın Acıpınar köyünde küçükbaş hayvan yetiştiricilerini ziyaret ederek, sorunlarını ve taleplerini dinledi. 30 yıldır hayvancılık yaptığını belirten 50 yaşındaki AydedeZengin, yem fiyatlarındaki fahiş artış ve mera alanlarının sürekli azalıyor olmasından yakındı.

“MERALAR AMAÇ DIŞI KULLANILIYOR”

Mera alanlarının sürekli daraldığını ve amaç dışı kullanıldığını belirten Aydede Zengin, besicilik yapanların artık meralara çıkamadığını ifade etti. 30 yıldır hayvancılık yaptığını, son 20 yılda mera alanlarının 4’te 3 oranında azaldığını anlatan Aydede Zengin, “İnternet üzerinden ‘Parsel Sorgulama’ diye bir şey çıktı. Parsel sorgulama üzerinden girdikleri meraları kayıtdışı olarak görüyorlar ve adeta buralara çöküyorlar, bina yapıyorlar. Kayıt dışı diye diye 50 yıllık meraları işgal ettiler” dedi.

MERALARDA 10 METREDEN KARINCALAR GÖRÜNÜYOR 

Kalan meralarda ise karıncaların 10 metre uzaktan görülebildiğini bu durumun meralarda ot olmadığının göstergesi olduğunu anlatan Aydede Zengin, “mera diye bir şey kalmadı, yem fiyatları da aldı başını gitti, ne yapacağımızı şaşırdık” şeklinde konuştu.

170 LİRAYIK YEM 305 LİRA OLDU 

Sezonun başında 170 lira olan yemin torbasının önce 275 liraya son olarak da 305 liraya çıktığını anlatan AydedenZengin, “kaba yeni kendimiz üretiyor olduğumuz halde ancak ucu ucuna yetiştirebiliyoruz. Çobanlığı da kendimiz yapıyoruz. Zor şartlar altında bu mesleği sürdürmeye çalışıyoruz” diye konuştu. 

HAYVANCILIK, NE ÖLÜDE AĞLATIR NE DÜĞÜNDE OYNATIR

“Hayvancılık ne ölüde ağlatır, ne düğünde oynatır” ifadelerini kullanan Aydeden Zengin, “Bu zor şartlara rağmen bizi yönetenler hayvancılığı bu hale getirdi. Meralar talan edildi, yem pahalı. Yıllardır böyle zor bir dönem görmemiştim” dedi. 

BÖYLESİNİ HİÇ GÖRMEDİK 

Aydede Zengin’in 76 yaşındaki babası ise kendisinin de uzun yıllardan bu yana hayvancılık yaptığını ancak hiçbir dönemde bu kadar sorun yaşamadıklarının altını çizdi. 

DESTEK MİKTARI ÇOK YETERSİZ 

400 koyunu olduğunu ve koyun başına 30 lira yetiştiricilik desteği verildiğini de belirten Aydede Zengin, “Toplam destek 12 bin lira. Sayın Bakan gelsin 400 koyuna baksın ben kendisine bana verdiği desteğin 3 katı olan 36 bin lira vereyim” diyerek, destek miktarının düşük olmasını eleştirdi. 

BÖYLE GİDERSE HAYVANCILIK BİTECEK 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise küçükbaş hayvan yetiştiricilerinin de tarımdaki diğer alanlarda olduğu gibi sorun yaşadıklarını aktararak, “Böyle giderse hayvancılık de bitecek. Üreticinin para kazanamadığı, tüketicinin pahalıya ürün aldığı, aracının ise çok kazandığı bir sistem asla sürdürülebilir bir sistem olamaz” diye konuştu. 

MERALAR ISHAL EDİLMELİ 

Meraların ıslah edilmesi gerektiğine de değinen CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Meralar ıslah edilmeli ki küçükbaş hayvancılık yapanlar meralarda otlasın. Yoksa yılın 12 ayı ahırlarda yemle hayvan beslemek ekonomik olmadığı gibi verim açısından da düşük kalır” dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve adanayerelhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.