akay 2
akay
Akif Kemal Akay
Ali Demirçalı

Gürer: “Çiftçi çok yönlü sorun yaşıyor

SİYASET 20.07.2022 - 11:32, Güncelleme: 29.09.2023 - 04:46 2013+ kez okundu.
 

Gürer: “Çiftçi çok yönlü sorun yaşıyor

ÇÖL SICAKLARI, DON, DOLU DERKEN… Bitkisel ürünlerin çöl sıcakları, dolu, don, bu baskını, taşkın ve sel gibi doğal afetlerin ardından şimdide canlı zararlı sürülerinin tehdidi altında olduğuna işaret eden CHP Milletvekili Gürer, ayçiçeğindeki tırtıl istilasının farklı ürünlere de geçebileceğini öngörüldüğüne dikkat çekti. BİLİNEN 619 ZARARLI ÇEŞİDİ VAR Farklı dönemlerde, Ülkemizde Güneydoğu illerinde çekirge istilası, Çukurova bölgesinde Akdeniz Sineği zararlısı, Antalya’da domates güvesi ve hububattaki süne zararlısı başta olmak üzere verim kaybına neden olan 619 zararlının bilindiğini dikkat çeken CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, bu zararlıların , ülkemizde çok ciddi oranda ürün kaybına neden olduğunu vurguladı. ETKİN VE ZAMANINDA MÜCADELE ŞARTI Uzmanların, bazı organizmaların popülasyonunun artmasına iklim şartlarının neden olduğu yönünde görüş bildirdiğini aktaran CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, bu zararlı organizmalarda mutlaka etkin ve zamanında mücadele edilmesi gerektiğini belirtti. HEM ÜRETİCİ HEM TÜKETİCİ MAĞDUR OLACAK CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, tırtıl istilasına karşı önlemlerin yetersiz kalması halinde, verim kaybının neden olacağı mağduriyetten hem üreticin de hem tüketicinin olumsuz yönde etkilenebileceğinin öngörüldüğünü söyledi. BİTKİSEL ÜRETİM RİSK ALTINDA Doğal afetler ve zararlı canlı canlı organizmaların bitkisel üretimde riski artırdığına da dikkat çeken CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, tüm bunların yanında çiftçilerin son yıllarda kuraklık nedeniyle de verim kaybı yaşadığına dikkat çekti. İKTİDAR BU SORUNU HAFİFE ALMAMALI Tüm bu olumsuzlukların üst üste toplandığında çiftçilerin çok yönde sorun yaşadığının görüldüğüne işaret eden CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, siyasi iktidarı, bu konuyu da hafife almaması konusunda uyardı. SİYASİ İKTİDAR ÇİFTÇİYİ KORUMUYOR Derhal gerekli tedbirlerin alınması gerektiğini söyleyen Gürer, siyasi iktidarın yanlış tarım politikalarının, ülkemizde çiftçi sayısının azalmasına neden olduğuna da değinerek, “Siyasi iktidar çiftçiyi korumuyor. İklim değişikli, doğal afetler ve canlı organizmalar da ürünlerde verim kaybı oluşturuyor. Böyle giderse ülkemizde bitkisel üretimde de ciddi sorun yaşanacak gibi görünüyor” ifadelerini kullandı.

ÇÖL SICAKLARI, DON, DOLU DERKEN…

Bitkisel ürünlerin çöl sıcakları, dolu, don, bu baskını, taşkın ve sel gibi doğal afetlerin ardından şimdide canlı zararlı sürülerinin tehdidi altında olduğuna işaret eden CHP Milletvekili Gürer, ayçiçeğindeki tırtıl istilasının farklı ürünlere de geçebileceğini öngörüldüğüne dikkat çekti.

BİLİNEN 619 ZARARLI ÇEŞİDİ VAR

Farklı dönemlerde, Ülkemizde Güneydoğu illerinde çekirge istilası, Çukurova bölgesinde Akdeniz Sineği zararlısı, Antalya’da domates güvesi ve hububattaki süne zararlısı başta olmak üzere verim kaybına neden olan 619 zararlının bilindiğini dikkat çeken CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, bu zararlıların , ülkemizde çok ciddi oranda ürün kaybına neden olduğunu vurguladı.

ETKİN VE ZAMANINDA MÜCADELE ŞARTI

Uzmanların, bazı organizmaların popülasyonunun artmasına iklim şartlarının neden olduğu yönünde görüş bildirdiğini aktaran CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, bu zararlı organizmalarda mutlaka etkin ve zamanında mücadele edilmesi gerektiğini belirtti.

HEM ÜRETİCİ HEM TÜKETİCİ MAĞDUR OLACAK

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, tırtıl istilasına karşı önlemlerin yetersiz kalması halinde, verim kaybının neden olacağı mağduriyetten hem üreticin de hem tüketicinin olumsuz yönde etkilenebileceğinin öngörüldüğünü söyledi.

BİTKİSEL ÜRETİM RİSK ALTINDA

Doğal afetler ve zararlı canlı canlı organizmaların bitkisel üretimde riski artırdığına da dikkat çeken CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, tüm bunların yanında çiftçilerin son yıllarda kuraklık nedeniyle de verim kaybı yaşadığına dikkat çekti.

İKTİDAR BU SORUNU HAFİFE ALMAMALI

Tüm bu olumsuzlukların üst üste toplandığında çiftçilerin çok yönde sorun yaşadığının görüldüğüne işaret eden CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, siyasi iktidarı, bu konuyu da hafife almaması konusunda uyardı.

SİYASİ İKTİDAR ÇİFTÇİYİ KORUMUYOR

Derhal gerekli tedbirlerin alınması gerektiğini söyleyen Gürer, siyasi iktidarın yanlış tarım politikalarının, ülkemizde çiftçi sayısının azalmasına neden olduğuna da değinerek, “Siyasi iktidar çiftçiyi korumuyor. İklim değişikli, doğal afetler ve canlı organizmalar da ürünlerde verim kaybı oluşturuyor. Böyle giderse ülkemizde bitkisel üretimde de ciddi sorun yaşanacak gibi görünüyor” ifadelerini kullandı.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve adanayerelhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.