akay 2
akay
Akif Kemal Akay
Ali Demirçalı

Dt. Güler, “Akademik işsizler çoğalıyor”

SAĞLIK 20.08.2021 - 16:45, Güncelleme: 29.09.2023 - 04:46 1895+ kez okundu.
 

Dt. Güler, “Akademik işsizler çoğalıyor”

Dt. Güler, “Akademik işsizler çoğalıyor”   Adana Diş Hekimleri Odası Başkanı Dt. Fatih Güler, Üniversite mezunu işsiz sayısının giderek artmasının endişe verici olduğunu söyleyerek tercih yapacak öğrencilerin tercih edecekleri üniversiteleri araştırmaları gerektiğini söyledi.   DİŞ HEKİMİ MEZUN OLDUĞUNDA DONANIMLI OLMALI 2021 yılı tercih döneminin başladığını, tercih yapacak tüm öğrencilerin diledikleri yerlere yerleşmeleri arzusuyla başarı dileğinde bulunan Adana Diş Hekimleri Odası Başkanı Dt. Fatih Güler, “Diş Hekimliğini tercih edecek öğrencilere ve ailelerine özellikle tavsiyede bulunmak istiyorum; öncelikli olarak tercih edecekleri fakültenin kaç kontenjanı olduğunu, o kontenjanı karşılayabilecek altyapısının olup olmadığını, öğretim üyesi sayısını ve öğretim üye sayısı başına düşen öğrenci sayısına bakarak tercih etmeleri önerimizdir. Bir çok fakülte de yeni açılmanın verdiği etkiyle öğretim görevlisi sayısı son derece az, yeterli fiziki alana sahip olmayan ve bu anlamda diş hekimliği eğitiminin gereklerini tam olarak yerine getirmekte zorlanan fakültelerin mevcudiyeti hepimiz tarafından bilinmektedir. Elbetteki bir meslek tercihi bir sona ulaşmak gayesiyle bu tercihler yapılıyor ama sonuçta bir diş hekimi mezun olduğunda mesleki yetilerine son derece haiz olmalı, tecrübeli olmalı, belli bir birikim ve donanımla mezun olmalıdır.”   YÖK ÖNERİMİZİ DİKKATE ALMALI Ülke de hızlı üniversite ve hızlı fakülteleşme sonucunun olumsuz yansımalarının diş hekimliğinde de olduğunun altını çizen Başkan Dt. Güler, “Bu anlamda altyapısını dolduramayan hızlı açılan fakültelerde diş hekimliği gereklerinin tam olarak yerine getirilemediği bizler tarafından görülmektedir. Arttırılan kontenjanlar ülke gerçeğiyle tam uyuşmamaktadır. Ülkemizin ihtiyaçları doğrultusunda TDB ve Diş Hekimleri Odasının önerileri dikkate alınmadan gereğinden fazla arttırılan kontenjanlar sonucunda mesleğimizde meslektaşlarımızın işsiz kalma tehlikesi giderek artmaktadır. Önümüzdeki 5 yıl içerisinde fakültelerden 30 bin diş hekimi mezun olacaktır. Şu an 40 bin diş hekimi mevcuttur. OECD ülkelerinde 1500 kişiye bir diş hekimi düşmektedir. Türkiye de bu sayı giderek artmaktadır. Bu anlamda beklentiler çok yüksek tutulmamalı, bunu söylemekten çok büyük üzüntü duyuyorum ama mezuniyet sonrası uzun bir işsizlik sürecinin var olduğunu bilinmelidir. Maalesef ülkemizin gerçeği budur. Bize göre 8.780 kontenjan gereğinden çok fazla bu sayı en az yarı yarıya düşürülmelidir. Bu kontenjan fakülteler için gereğinden çok fazla bir yüktür. YÖK’ün bu önerimizi önümüzdeki yıllarda dikkate alıp, kontenjanları düşüreceğini umut ediyoruz.” dedi.

Dt. Güler, “Akademik işsizler çoğalıyor”

 

Adana Diş Hekimleri Odası Başkanı Dt. Fatih Güler, Üniversite mezunu işsiz sayısının giderek artmasının endişe verici olduğunu söyleyerek tercih yapacak öğrencilerin tercih edecekleri üniversiteleri araştırmaları gerektiğini söyledi.

 

DİŞ HEKİMİ MEZUN OLDUĞUNDA DONANIMLI OLMALI

2021 yılı tercih döneminin başladığını, tercih yapacak tüm öğrencilerin diledikleri yerlere yerleşmeleri arzusuyla başarı dileğinde bulunan Adana Diş Hekimleri Odası Başkanı Dt. Fatih Güler, “Diş Hekimliğini tercih edecek öğrencilere ve ailelerine özellikle tavsiyede bulunmak istiyorum; öncelikli olarak tercih edecekleri fakültenin kaç kontenjanı olduğunu, o kontenjanı karşılayabilecek altyapısının olup olmadığını, öğretim üyesi sayısını ve öğretim üye sayısı başına düşen öğrenci sayısına bakarak tercih etmeleri önerimizdir. Bir çok fakülte de yeni açılmanın verdiği etkiyle öğretim görevlisi sayısı son derece az, yeterli fiziki alana sahip olmayan ve bu anlamda diş hekimliği eğitiminin gereklerini tam olarak yerine getirmekte zorlanan fakültelerin mevcudiyeti hepimiz tarafından bilinmektedir. Elbetteki bir meslek tercihi bir sona ulaşmak gayesiyle bu tercihler yapılıyor ama sonuçta bir diş hekimi mezun olduğunda mesleki yetilerine son derece haiz olmalı, tecrübeli olmalı, belli bir birikim ve donanımla mezun olmalıdır.”

 

YÖK ÖNERİMİZİ DİKKATE ALMALI

Ülke de hızlı üniversite ve hızlı fakülteleşme sonucunun olumsuz yansımalarının diş hekimliğinde de olduğunun altını çizen Başkan Dt. Güler, “Bu anlamda altyapısını dolduramayan hızlı açılan fakültelerde diş hekimliği gereklerinin tam olarak yerine getirilemediği bizler tarafından görülmektedir. Arttırılan kontenjanlar ülke gerçeğiyle tam uyuşmamaktadır. Ülkemizin ihtiyaçları doğrultusunda TDB ve Diş Hekimleri Odasının önerileri dikkate alınmadan gereğinden fazla arttırılan kontenjanlar sonucunda mesleğimizde meslektaşlarımızın işsiz kalma tehlikesi giderek artmaktadır. Önümüzdeki 5 yıl içerisinde fakültelerden 30 bin diş hekimi mezun olacaktır. Şu an 40 bin diş hekimi mevcuttur. OECD ülkelerinde 1500 kişiye bir diş hekimi düşmektedir. Türkiye de bu sayı giderek artmaktadır. Bu anlamda beklentiler çok yüksek tutulmamalı, bunu söylemekten çok büyük üzüntü duyuyorum ama mezuniyet sonrası uzun bir işsizlik sürecinin var olduğunu bilinmelidir. Maalesef ülkemizin gerçeği budur. Bize göre 8.780 kontenjan gereğinden çok fazla bu sayı en az yarı yarıya düşürülmelidir. Bu kontenjan fakülteler için gereğinden çok fazla bir yüktür. YÖK’ün bu önerimizi önümüzdeki yıllarda dikkate alıp, kontenjanları düşüreceğini umut ediyoruz.” dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve adanayerelhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.