akay 2
akay
Akif Kemal Akay
Ali Demirçalı

Doğal Yaşam ve Yaban Hayatı zirvesi

GÜNDEM 12.08.2022 - 06:45, Güncelleme: 29.09.2023 - 04:46 1671+ kez okundu.
 

Doğal Yaşam ve Yaban Hayatı zirvesi

Otoyola terk edilen yaralı ve hasta atlardan doğan Mucizeler Diyarı Artvin Projesi 1. yılını doldurdu

06 Ağustos 2021 de Artvin Hopa'da otoyola terkedilen iki tır dolusu atı kurtarmak için hayvanseverler tarafından başlatılan mücadele birinci senesini doldurdu. Yapılan çalışmalar sadece Hopa atlarının yaşamlarının sağlamakla kalmadı; Artvin ve çevresinde yaban hayatının sürdürülebilir olması, sahipsiz sokak hayvanlarının ve çiftlik hayvanlarının refah seviyesinin artmasının yanı sıra bölgedeki kadın istihdamını da artırmayı hedef edinerek, turizm ve tarımla bütünleşen bir yaşam köyü projesine evrildi.   Hopa atlarının yürek burkan hikayesi 06 Ağustos 2021'de Hopa otoyoluna terk edilen atlar oldukça gündem olmuş, iki TIR dolusu atın Kırgızistan'a bir düğün yemeği olarak satıldığı ancak bozulan sağlıkları yüzünden sınırı geçemeyecekleri anlaşılınca TIR şoförleri tarafından otoyola terk edildikleri anlaşılmıştı. Atların hikayesi dernek üyeleri tarafından şöyle anlatılıyor:   “Öğleden sonra gelen ihbar telefonları ile hayvan hakları konusunda çalışan yerel dernek gönüllülerinin haberleri oldu Hopa Atlarından. Bir TIR'ın dorsesinde tamamı hasta, birkaçı ölü, engelli, hamile birçok at otoyol kenarına terk edilmiş olarak bulundu. Daha sonra başlayan yaşam hakkı mücadelesi 21 Ağustos 2021 gecesi terk edilen ikinci TIR atla beraber oldukça zorlu bir hal aldı.   6 Ağustos gecesi ilk grup at o TIR'dan indirildiğinde hepsi aç hepsi susuz, birkaçı çoktan ölmüş, birkaçı can çekişiyorken, daha sonra ismini Nazlı olarak koyacağımız hamile olan bir kısrağın doğumu gerçekleşti.  İşte o can pazarında, bir otoban kenarında, aynı tırın içinde kırkı aşkın atla günlerce aç susuz seyahat eden Nazlı daha sonra hepimizin bu proje için motivasyon kaynağı olacağı Mucize'yi doğurdu.”   Halen yerel bir dernek olan Haydiko Artvin'in (Hayvanları Doğayı İnsanları Koruma ve Yaşatma Derneği) üyeleri tarafından güvenli alanlara yerleştirilen atların, sağlık, bakım ve beslenme gibi temel ihtiyaçlarının karşılanması için verilen mücadele devam ediyor.   Dernek şu anda, atlar için kurduğu çiftliği bir eko köye dönüştürmeye çalışıyor.   Haydiko, Artvin ilinde oluşturulacak model köyle, bireylerde ve bir bütün olarak toplumda ekolojik yaşam bilinci ve duyarlılığı oluşturmayı, ekolojik dengelerin geri dönüşü olmayacak hız ve biçimde bozulması sonucunda ortaya çıkan sorunlara çözüm yolları sunmayı, doğa ve hayvan ile uyumlu, bütünsel, sürdürülebilir yaşamı desteklemeyi amaçlıyor.
Otoyola terk edilen yaralı ve hasta atlardan doğan Mucizeler Diyarı Artvin Projesi 1. yılını doldurdu

06 Ağustos 2021 de Artvin Hopa'da otoyola terkedilen iki tır dolusu atı kurtarmak için hayvanseverler tarafından başlatılan mücadele birinci senesini doldurdu. Yapılan çalışmalar sadece Hopa atlarının yaşamlarının sağlamakla kalmadı; Artvin ve çevresinde yaban hayatının sürdürülebilir olması, sahipsiz sokak hayvanlarının ve çiftlik hayvanlarının refah seviyesinin artmasının yanı sıra bölgedeki kadın istihdamını da artırmayı hedef edinerek, turizm ve tarımla bütünleşen bir yaşam köyü projesine evrildi.
 
Hopa atlarının yürek burkan hikayesi
06 Ağustos 2021'de Hopa otoyoluna terk edilen atlar oldukça gündem olmuş, iki TIR dolusu atın Kırgızistan'a bir düğün yemeği olarak satıldığı ancak bozulan sağlıkları yüzünden sınırı geçemeyecekleri anlaşılınca TIR şoförleri tarafından otoyola terk edildikleri anlaşılmıştı. Atların hikayesi dernek üyeleri tarafından şöyle anlatılıyor:
 
“Öğleden sonra gelen ihbar telefonları ile hayvan hakları konusunda çalışan yerel dernek gönüllülerinin haberleri oldu Hopa Atlarından. Bir TIR'ın dorsesinde tamamı hasta, birkaçı ölü, engelli, hamile birçok at otoyol kenarına terk edilmiş olarak bulundu. Daha sonra başlayan yaşam hakkı mücadelesi 21 Ağustos 2021 gecesi terk edilen ikinci TIR atla beraber oldukça zorlu bir hal aldı.
 
6 Ağustos gecesi ilk grup at o TIR'dan indirildiğinde hepsi aç hepsi susuz, birkaçı çoktan ölmüş, birkaçı can çekişiyorken, daha sonra ismini Nazlı olarak koyacağımız hamile olan bir kısrağın doğumu gerçekleşti.  İşte o can pazarında, bir otoban kenarında, aynı tırın içinde kırkı aşkın atla günlerce aç susuz seyahat eden Nazlı daha sonra hepimizin bu proje için motivasyon kaynağı olacağı Mucize'yi doğurdu.”
 
Halen yerel bir dernek olan Haydiko Artvin'in (Hayvanları Doğayı İnsanları Koruma ve Yaşatma Derneği) üyeleri tarafından güvenli alanlara yerleştirilen atların, sağlık, bakım ve beslenme gibi temel ihtiyaçlarının karşılanması için verilen mücadele devam ediyor.   Dernek şu anda, atlar için kurduğu çiftliği bir eko köye dönüştürmeye çalışıyor.
 
Haydiko, Artvin ilinde oluşturulacak model köyle, bireylerde ve bir bütün olarak toplumda ekolojik yaşam bilinci ve duyarlılığı oluşturmayı, ekolojik dengelerin geri dönüşü olmayacak hız ve biçimde bozulması sonucunda ortaya çıkan sorunlara çözüm yolları sunmayı, doğa ve hayvan ile uyumlu, bütünsel, sürdürülebilir yaşamı desteklemeyi amaçlıyor.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve adanayerelhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.