Diksiyon Eğitimi ilkokulda başlamalı ve bir ders olmalı

EĞİTİM 01.07.2022 - 06:31, Güncelleme: 29.09.2023 - 04:46 1647+ kez okundu.
 

Diksiyon Eğitimi ilkokulda başlamalı ve bir ders olmalı

  Günümüz dijital çağ alışkanlıkları ile de bozulan ifade şekillerimizin ilkokuldan başlayarak düzeltilmesini hep birlikte sağlamaya başlamalıyız. Tüm dersleri çocuklarımıza öğretiyorken maalesef güzel ve etkili konuşmayı öğretmiyoruz.  Karaoğlan, diksiyon konusunun öneminin altını çizerek şu açıklamaları yaptı:   Güzel ve etkili konuşma, hayatımızın her alanında hepimiz için son derece önemlidir. Öyle ki bir konu hakkında çok önemli şeyler biliyor ve bunları anlatıyorken doğru bir ifade ve doğru seçilmiş kelimelerle, doğru cümle kurarak anlatamazsanız, bildiklerinizin de, konunun da, bir önemi kalmayabiliyor.                                                                                         Diksiyonu düzgün olan insana saygı duyulur   Diksiyonun sözcük anlamına baktığımızda, “seslerin, sözcüklerin, vurguların, anlam ve coşku duraklarının hakkını vererek söyleme biçimi” şeklinde karşımıza çıkıyor. Çevre ilişkilerimizi incelersek bu duruma çoğunluğun dikkat etmediğini de rahatlıkla anlayabiliriz. Zaten güzel ve etkili konuşan ya da başka bir üslupla diksiyonu düzgün olan bir kişi hemen fark edilir, o insan talep görür ve saygı duyulur, farklıdır çünkü, herkes gibi değildir. “Ne kadar güzel konuşuyorsunuz!” “Ne güzel bir Türkçeniz var!” “Nerelisiniz?” “Spiker misiniz? ve benzer övgü cümlelerinin duyuluyor olması olağan bir hal alır. Bir insan ne kadar düzgün bir diksiyona sahipse kendine o kadar güvenir, bu da bugüne kadar tecrübe edinilmiş bir çok olay ile de sabittir.    Amerikan filmlerinde sıkça gördüğümüz mahkeme sahnelerini hatırladığımızda, bir avukat konuya ne kadar hakim olursa olsun, duruşma esnasında yaptığı konuşmayı diksiyonu ile destekleyemiyorsa yani güzel ve etkili konuşamıyorsa mahkemeyi de jüriyi de etkileyemiyor, ya da bildiklerini inanılmaz bir performans ve diksiyon ile ortaya koyan başka bir avukatın hem jüriyi, hem mahkeme hakimini nasıl etkilediğine çok defa şahit olmuşuzdur. Güzel ve etkili konuşma hayatın her alanında herkesi her şekilde etkiler ve konuşmacıyı herkesin önüne geçirir.
 

Günümüz dijital çağ alışkanlıkları ile de bozulan ifade şekillerimizin ilkokuldan başlayarak düzeltilmesini hep birlikte sağlamaya başlamalıyız. Tüm dersleri çocuklarımıza öğretiyorken maalesef güzel ve etkili konuşmayı öğretmiyoruz. 

Karaoğlan, diksiyon konusunun öneminin altını çizerek şu açıklamaları yaptı:

 

Güzel ve etkili konuşma, hayatımızın her alanında hepimiz için son derece önemlidir. Öyle ki bir konu hakkında çok önemli şeyler biliyor ve bunları anlatıyorken doğru bir ifade ve doğru seçilmiş kelimelerle, doğru cümle kurarak anlatamazsanız, bildiklerinizin de, konunun da, bir önemi kalmayabiliyor. 

                                                                                      

Diksiyonu düzgün olan insana saygı duyulur

 

Diksiyonun sözcük anlamına baktığımızda, “seslerin, sözcüklerin, vurguların, anlam ve coşku duraklarının hakkını vererek söyleme biçimi” şeklinde karşımıza çıkıyor. Çevre ilişkilerimizi incelersek bu duruma çoğunluğun dikkat etmediğini de rahatlıkla anlayabiliriz. Zaten güzel ve etkili konuşan ya da başka bir üslupla diksiyonu düzgün olan bir kişi hemen fark edilir, o insan talep görür ve saygı duyulur, farklıdır çünkü, herkes gibi değildir. “Ne kadar güzel konuşuyorsunuz!” “Ne güzel bir Türkçeniz var!” “Nerelisiniz?” “Spiker misiniz? ve benzer övgü cümlelerinin duyuluyor olması olağan bir hal alır. Bir insan ne kadar düzgün bir diksiyona sahipse kendine o kadar güvenir, bu da bugüne kadar tecrübe edinilmiş bir çok olay ile de sabittir. 

 

Amerikan filmlerinde sıkça gördüğümüz mahkeme sahnelerini hatırladığımızda, bir avukat konuya ne kadar hakim olursa olsun, duruşma esnasında yaptığı konuşmayı diksiyonu ile destekleyemiyorsa yani güzel ve etkili konuşamıyorsa mahkemeyi de jüriyi de etkileyemiyor, ya da bildiklerini inanılmaz bir performans ve diksiyon ile ortaya koyan başka bir avukatın hem jüriyi, hem mahkeme hakimini nasıl etkilediğine çok defa şahit olmuşuzdur. Güzel ve etkili konuşma hayatın her alanında herkesi her şekilde etkiler ve konuşmacıyı herkesin önüne geçirir.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve adanayerelhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.