ÇUKUROVA’DA MS BULUŞMASI

SAĞLIK 13.06.2022 - 07:20, Güncelleme: 29.09.2023 - 04:46 1624+ kez okundu.
 

ÇUKUROVA’DA MS BULUŞMASI

Çukurova Üniversitesi ve Başkent Üniversitesi destekleri ile Adana Multipl Skleroz Hastaları ve Yakınları Derneği (MSDER) tarafından MS hasta ve yakınları için Çukurova’da MS buluşması gerçekleştirildi.

Adana Hilton Oteli’nde gerçekleştirilen toplantının açılışında konuşan Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Meltem Demirkıran, 30 Mayıs dünya MS gününe dikkat çekti ve MS hakkında güncel bilgiler sundu. Demirkıran,  MS hastalarının fiziksel durumları elverdiği sürece kendilerine uygun işlerde çalışmalarının yararlı olacağını, bu durumun kendilerini sosyal ve psikolojik açısından rahatlatacağını söyledi. Ç.Ü Tıp Fakültesi Nöroloji Uzmanı Dr. Mehmet Balal, MS hastalığını, “Yanlış çalışan bağışıklık sisteminin beyin ve omuriliğe saldırması sonucu ortaya çıkan bir hastalık” olarak tanımladı,  MS hastalığının tarihçesi hakkında bilgi verdi.  Balal, MS hastalığı ile ilgili şöyle konuştu: “MS sebebi: Sebebi tam olarak bilinmemekle birlikte çevresel ve genetik faktörle ile çocukluk çağında geçirilen bazı enfeksiyonların neden olduğu düşünülmektedir. En sık 20-40 yaş arasında başlar. Kadınlarda 2 kat daha fazladır. Hastaların 10’u çocukluk çağında başlar. Temelde kalıtsal bir hastalık değildir. Aynı aile bireylerinde risk 10-20 kat artar. Çift yumurta ikizlerinde 2-3.Tek yumurta ikizlerinde 20-30’dir. MS hastalığının görülme sıklığı 100.000’de 41-61. Türkiye’de 40 bin, dünyada 25nilyon hasta olduğu tahmin ediliyor. Belirtileri: Yüzde, kollarda, bacaklarda uyuşma karıncalanma ve yanma, Bulanık veya çift görme, Konuşma bozukluğu, Kuvvetsizlik, Dengesizlik, El becerisinde bozulma, Ensede özellikle baş öne eğildiğinde elektriklenme hissi, Yorgunluk, İdrar ve gayta sorunları. Sara krizleri, Hafıza sorunları, Uyku bozuklukları, Ağrı, Cinsel işlev bozuklukları, Depresyon, Kaygı bozuklukları MS Tsnısı: Hastanın öyküsü, Ayrıntılı nörolojik muayene, Yardımcı inceleme yöntemleri, Manyetik Rezorans (MR), Omurilik sıvısı (Oligoklonal bant), Romatolojik testler, Enfeksiyöz testler, Beyin sapı uyarılmış potansiyeller.”
Çukurova Üniversitesi ve Başkent Üniversitesi destekleri ile Adana Multipl Skleroz Hastaları ve Yakınları Derneği (MSDER) tarafından MS hasta ve yakınları için Çukurova’da MS buluşması gerçekleştirildi.

Adana Hilton Oteli’nde gerçekleştirilen toplantının açılışında konuşan Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Meltem Demirkıran, 30 Mayıs dünya MS gününe dikkat çekti ve MS hakkında güncel bilgiler sundu. Demirkıran,  MS hastalarının fiziksel durumları elverdiği sürece kendilerine uygun işlerde çalışmalarının yararlı olacağını, bu durumun kendilerini sosyal ve psikolojik açısından rahatlatacağını söyledi.

Ç.Ü Tıp Fakültesi Nöroloji Uzmanı Dr. Mehmet Balal, MS hastalığını, “Yanlış çalışan bağışıklık sisteminin beyin ve omuriliğe saldırması sonucu ortaya çıkan bir hastalık” olarak tanımladı,  MS hastalığının tarihçesi hakkında bilgi verdi.  Balal, MS hastalığı ile ilgili şöyle konuştu:

“MS sebebi: Sebebi tam olarak bilinmemekle birlikte çevresel ve genetik faktörle ile çocukluk çağında geçirilen bazı enfeksiyonların neden olduğu düşünülmektedir.

En sık 20-40 yaş arasında başlar. Kadınlarda 2 kat daha fazladır. Hastaların 10’u çocukluk çağında başlar.

Temelde kalıtsal bir hastalık değildir. Aynı aile bireylerinde risk 10-20 kat artar. Çift yumurta ikizlerinde 2-3.Tek yumurta ikizlerinde 20-30’dir.

MS hastalığının görülme sıklığı 100.000’de 41-61. Türkiye’de 40 bin, dünyada 25nilyon hasta olduğu tahmin ediliyor.

Belirtileri: Yüzde, kollarda, bacaklarda uyuşma karıncalanma ve yanma, Bulanık veya çift görme, Konuşma bozukluğu, Kuvvetsizlik, Dengesizlik, El becerisinde bozulma, Ensede özellikle baş öne eğildiğinde elektriklenme hissi, Yorgunluk, İdrar ve gayta sorunları. Sara krizleri, Hafıza sorunları, Uyku bozuklukları, Ağrı, Cinsel işlev bozuklukları, Depresyon, Kaygı bozuklukları

MS Tsnısı: Hastanın öyküsü, Ayrıntılı nörolojik muayene, Yardımcı inceleme yöntemleri, Manyetik Rezorans (MR), Omurilik sıvısı (Oligoklonal bant), Romatolojik testler, Enfeksiyöz testler, Beyin sapı uyarılmış potansiyeller.”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve adanayerelhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.