akay 2
akay
Akif Kemal Akay
Ali Demirçalı

C Vitamini deposunun adını daha önce duydunuz mu?

SAĞLIK 30.08.2021 - 08:01, Güncelleme: 29.09.2023 - 04:46 1986+ kez okundu.
 

C Vitamini deposunun adını daha önce duydunuz mu?

Bu C Vitamini deposunun adını daha önce duydunuz mu? Tropik meyvelerin ünü topraklarını çoktan aştı. Birçok tropik meyve sofralarımızdaki yerini almaya başladı bile. Son zamanlarda sıklıkla gündeme gelen liçi meyvesi de bunlardan biri… Tatlı üzüm olarak tarif edebileceğimiz liçi meyvesinin geçmiş yıllarda halktan vergi olarak toplandığı için aynı zamanda kral meyvesi olarak da bilindiğini söyleyen Avrasya Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Büşra Çengel, bu tatlı meyvenin saymakla bitmeyen faydalarını anlatıyor. Lezzeti fark yaratıyor Yaklaşık 3 santimetre çapında olan boyutları, pembe kabuğuyla sıcak iklimlerin vazgeçilmezi olan bu meyve, liçi ağacında salkım şeklinde yetiştirilir. Tropik olması sebebiyle nasıl yendiğine dair birçok soru işareti vardır. Lezzetiyle fark yaratan liçi meyvesi, kabuğu soyularak ve içindeki çekirdekleri çıkarılarak yenilir. Kabuğu serttir ve kolayca soyulabilir. Tek başına yenilebileceği gibi tatlılarla, salatalarla ve dondurmalarla da tüketilebilir. Lezzeti bir kenara, tam bir C Vitamini deposu… Tropik meyveler arasında tadıyla ve iştah açan rengiyle ön plana çıkan liçi meyvesi, Çin’den ülkemize kadar ulaşan lezzetli bir besindir. Sert dış kabuğu, yumuşacık iç dokusuyla tatlı bir lezzet sunan liçi meyvesi, içeriğindeki birçok mineral ve vitamin sayesinde gerçek bir sağlık deposudur. Özellikle de C vitamini açısından hayli zengin olan liçi meyvesi, 9 adediyle günlük C vitamini ihtiyacını karşılayabilir. Güçlü içeriği bununla da sınırlı değildir; kalsiyum, selenyum, bakır, fosfat ve magnezyum barındıran liçi aynı zamanda lif kaynağıdır. Faydaları saymakla bitmiyor! İçeriğindeki lifler sayesinde bağırsak dostu bir meyvedir. Sindirim sisteminin fonksiyonlarını yerine getirmesinde aktif bir rol oynar. C vitamini kaynağı olan liçi meyvesi, bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlar. Vücut direncini arttırırken, hastalıklara yakalanma riskini düşürür. Doğal bir antioksidan olan liçi meyvesi, kandaki damar tıkanıklığını gidermeye yardımcı olarak kalp sağlığını korur. Cilt için de önemli yararları olan liçi meyvesi, cildi korumakla kalmaz aynı zamanda nemlendirir ve yaşlanmasını geciktirir. İçeriğindeki potasyum sayesinde böbrekleri çalıştırır ve kanda biriken zararlı içeriklerin atılmasını kolaylaştırır. İçeriğinde ki potasyum açık pembe renkte ise meyvenin taze olduğunun işaretidir. Eğer ki dış kabuğu kahverengiye dönük bir renk almışsa meyvenin taze olmadığına işarettir.

Bu C Vitamini deposunun adını daha önce duydunuz mu?

Tropik meyvelerin ünü topraklarını çoktan aştı. Birçok tropik meyve sofralarımızdaki yerini almaya başladı bile. Son zamanlarda sıklıkla gündeme gelen liçi meyvesi de bunlardan biri… Tatlı üzüm olarak tarif edebileceğimiz liçi meyvesinin geçmiş yıllarda halktan vergi olarak toplandığı için aynı zamanda kral meyvesi olarak da bilindiğini söyleyen Avrasya Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Büşra Çengel, bu tatlı meyvenin saymakla bitmeyen faydalarını anlatıyor.

Lezzeti fark yaratıyor

Yaklaşık 3 santimetre çapında olan boyutları, pembe kabuğuyla sıcak iklimlerin vazgeçilmezi olan bu meyve, liçi ağacında salkım şeklinde yetiştirilir. Tropik olması sebebiyle nasıl yendiğine dair birçok soru işareti vardır. Lezzetiyle fark yaratan liçi meyvesi, kabuğu soyularak ve içindeki çekirdekleri çıkarılarak yenilir. Kabuğu serttir ve kolayca soyulabilir. Tek başına yenilebileceği gibi tatlılarla, salatalarla ve dondurmalarla da tüketilebilir.

Lezzeti bir kenara, tam bir C Vitamini deposu…

Tropik meyveler arasında tadıyla ve iştah açan rengiyle ön plana çıkan liçi meyvesi, Çin’den ülkemize kadar ulaşan lezzetli bir besindir. Sert dış kabuğu, yumuşacık iç dokusuyla tatlı bir lezzet sunan liçi meyvesi, içeriğindeki birçok mineral ve vitamin sayesinde gerçek bir sağlık deposudur. Özellikle de C vitamini açısından hayli zengin olan liçi meyvesi, 9 adediyle günlük C vitamini ihtiyacını karşılayabilir. Güçlü içeriği bununla da sınırlı değildir; kalsiyum, selenyum, bakır, fosfat ve magnezyum barındıran liçi aynı zamanda lif kaynağıdır.

Faydaları saymakla bitmiyor!

  • İçeriğindeki lifler sayesinde bağırsak dostu bir meyvedir. Sindirim sisteminin fonksiyonlarını yerine getirmesinde aktif bir rol oynar.
  • C vitamini kaynağı olan liçi meyvesi, bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlar. Vücut direncini arttırırken, hastalıklara yakalanma riskini düşürür.
  • Doğal bir antioksidan olan liçi meyvesi, kandaki damar tıkanıklığını gidermeye yardımcı olarak kalp sağlığını korur.
  • Cilt için de önemli yararları olan liçi meyvesi, cildi korumakla kalmaz aynı zamanda nemlendirir ve yaşlanmasını geciktirir.
  • İçeriğindeki potasyum sayesinde böbrekleri çalıştırır ve kanda biriken zararlı içeriklerin atılmasını kolaylaştırır.
  • İçeriğinde ki potasyum açık pembe renkte ise meyvenin taze olduğunun işaretidir. Eğer ki dış kabuğu kahverengiye dönük bir renk almışsa meyvenin taze olmadığına işarettir.
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve adanayerelhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.