akay 2
akay
Akif Kemal Akay
Ali Demirçalı

Bu yıl Kara Cuma alışverişinde daha dikkatli olun

TEKNOLOJİ 25.11.2020 - 09:55, Güncelleme: 29.09.2023 - 04:46 1652+ kez okundu.
 

Bu yıl Kara Cuma alışverişinde daha dikkatli olun

Küresel salgın ve uygulanan karantina önlemlerinin küresel ekonomi üzerindeki olumsuz etkisine rağmen, yıllık Kara Cuma perakende satış geleneğinin bu yıl da popüler olması bekleniyor. Birçok mağaza indirimlerini yalnızca bir günle sınırlamak yerine, Kasım ayı boyunca Kara Cuma kampanyaları düzenlemeye başladı. Ancak paranın olduğu yerde, siber suçluların alışveriş yapanları izleyip istismar etmek için fırsat kollayacağı da ortada.   Kaspersky, çevrimiçi alışveriş yapanlara Kara Cuma döneminde şu 12 ipucunu uygulamalarını öneriyor: İşletim sisteminize ve uygulamalarınıza gerekli güvenlik güncellemelerini uyguladığınızdan emin olun. Yalnızca güvenli siteleri kullanın. "HTTPS://" ile başlayan bir URL arayın - GÜVENLİ anlamına gelen "S" harfine dikkat edin. Ayrıca web tarayıcısının adres çubuğunda kapalı bir asma kilit olup olmadığına bakın. Bunun üzerine tıklayarak sitenin güvenlik ayrıntılarını görebilirsiniz. Her çevrimiçi site için harflerin, sayıların ve özel karakterlerin karışımından oluşan ve en az 15 karakter uzunluğunda rastgele ve benzersiz bir şifre kullanın. E-postalardaki rastgele bağlantıları tıklamayın. Kimlik avı sitesine gitme riskinden kaçınmak için adresi kendiniz yazmanız her zaman daha iyidir. Bir teklif karşı koyulamayacak kadar iyi görünüyorsa, emin olmak için bağlantıyı tıklamak yerine doğrudan web sitesine giderek teklifi bulun. Bildiğiniz veya duyduğunuz tanıdık sitelerde kalmaya çalışın. Ancak bu durumda bile dikkatli olmanız gerekir. Suçlular, tanıdık bir site gibi görünmesi için sahte web sitelerinin adını kasıtlı olarak yanlış yazarlar. Yeni bir satıcıdan alışveriş yapmadan önce dikkatlice araştırın. İyi bir test, sipariş yanlış giderse satıcıya kolayca ulaşılıp ulaşılamayacağını görmektir. Sitede bir e-posta, telefon numarası, adres ve iade politikası arayın. Satıcının geri bildirim geçmişi, dürüstlüğüne ve güvenilirliğine dair fikir edinmenizi sağlayabilir. Mobil cihazınızı çevrimiçi alışverişler için kullanırken dikkatli olun. Genellikle telefon dostu oldukları için kullanılan kısaltılmış URL'ler, sizi fark ettirmeden riskli bir siteye yönlendirebilir. O anda ve orada bir işlem yapmanız gerekiyorsa, Wi-Fi'yi kapatın ve mobil veriyi kullanın. Ya da güvenli bir bağlantıya dönene kadar bekleyin. Çevrimiçi alışveriş gibi gizli işlemler için güvenilmeyen halka açık Wi-Fi bağlantı noktalarını kullanmaktan kaçının. Halka açık Wi-Fi ağları, bilgisayar korsanlarının bilgilerinizi gizlice ele geçirdiği ortak yerlerdir. Çocuklarınızın çevrimiçi hesaplarınıza, kredi kartı ve banka bilgilerinize erişemeyeceklerinden emin olun Bir siber saldırının hedefi olmanız halinde kişisel dosyalarınızın kaybolmasını önlemek için verilerinizi düzenli olarak yedekleyin. Olağandışı durumları veya dolandırıcılık faaliyetlerini hemen fark ettiğinizden emin olmak için hesaplarınızı düzenli olarak kontrol edin. Kaspersky Total Security gibi güvenilir güvenlik yazılımlarıyla tüm cihazlarınızın güvenliğini sağlayın.

Küresel salgın ve uygulanan karantina önlemlerinin küresel ekonomi üzerindeki olumsuz etkisine rağmen, yıllık Kara Cuma perakende satış geleneğinin bu yıl da popüler olması bekleniyor. Birçok mağaza indirimlerini yalnızca bir günle sınırlamak yerine, Kasım ayı boyunca Kara Cuma kampanyaları düzenlemeye başladı. Ancak paranın olduğu yerde, siber suçluların alışveriş yapanları izleyip istismar etmek için fırsat kollayacağı da ortada.

 

Kaspersky, çevrimiçi alışveriş yapanlara Kara Cuma döneminde şu 12 ipucunu uygulamalarını öneriyor:

  • İşletim sisteminize ve uygulamalarınıza gerekli güvenlik güncellemelerini uyguladığınızdan emin olun.
  • Yalnızca güvenli siteleri kullanın. "HTTPS://" ile başlayan bir URL arayın - GÜVENLİ anlamına gelen "S" harfine dikkat edin. Ayrıca web tarayıcısının adres çubuğunda kapalı bir asma kilit olup olmadığına bakın. Bunun üzerine tıklayarak sitenin güvenlik ayrıntılarını görebilirsiniz.
  • Her çevrimiçi site için harflerin, sayıların ve özel karakterlerin karışımından oluşan ve en az 15 karakter uzunluğunda rastgele ve benzersiz bir şifre kullanın.
  • E-postalardaki rastgele bağlantıları tıklamayın. Kimlik avı sitesine gitme riskinden kaçınmak için adresi kendiniz yazmanız her zaman daha iyidir. Bir teklif karşı koyulamayacak kadar iyi görünüyorsa, emin olmak için bağlantıyı tıklamak yerine doğrudan web sitesine giderek teklifi bulun.
  • Bildiğiniz veya duyduğunuz tanıdık sitelerde kalmaya çalışın. Ancak bu durumda bile dikkatli olmanız gerekir. Suçlular, tanıdık bir site gibi görünmesi için sahte web sitelerinin adını kasıtlı olarak yanlış yazarlar.
  • Yeni bir satıcıdan alışveriş yapmadan önce dikkatlice araştırın. İyi bir test, sipariş yanlış giderse satıcıya kolayca ulaşılıp ulaşılamayacağını görmektir. Sitede bir e-posta, telefon numarası, adres ve iade politikası arayın. Satıcının geri bildirim geçmişi, dürüstlüğüne ve güvenilirliğine dair fikir edinmenizi sağlayabilir.
  • Mobil cihazınızı çevrimiçi alışverişler için kullanırken dikkatli olun. Genellikle telefon dostu oldukları için kullanılan kısaltılmış URL'ler, sizi fark ettirmeden riskli bir siteye yönlendirebilir. O anda ve orada bir işlem yapmanız gerekiyorsa, Wi-Fi'yi kapatın ve mobil veriyi kullanın. Ya da güvenli bir bağlantıya dönene kadar bekleyin.
  • Çevrimiçi alışveriş gibi gizli işlemler için güvenilmeyen halka açık Wi-Fi bağlantı noktalarını kullanmaktan kaçının. Halka açık Wi-Fi ağları, bilgisayar korsanlarının bilgilerinizi gizlice ele geçirdiği ortak yerlerdir.
  • Çocuklarınızın çevrimiçi hesaplarınıza, kredi kartı ve banka bilgilerinize erişemeyeceklerinden emin olun
  • Bir siber saldırının hedefi olmanız halinde kişisel dosyalarınızın kaybolmasını önlemek için verilerinizi düzenli olarak yedekleyin.
  • Olağandışı durumları veya dolandırıcılık faaliyetlerini hemen fark ettiğinizden emin olmak için hesaplarınızı düzenli olarak kontrol edin.
  • Kaspersky Total Security gibi güvenilir güvenlik yazılımlarıyla tüm cihazlarınızın güvenliğini sağlayın.
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve adanayerelhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.