AUKUS krizinde yeni gelişme

12.06.2022 - 00:43, Güncelleme: 29.09.2023 - 04:46 1248+ kez okundu.
 

AUKUS krizinde yeni gelişme

Denizaltı teknolojisi satın almak ve ortak üretim için Fransa'yla yapmış olduğu anlaşmadan cayan Avustralya, bu durumdan dolayı toplam 555 milyon euro tazminat ödeyecek.

Geçen yıl Eylül ayında Avustralya, ortak denizaltı inşa yapmak üzere Fransa'yla imzalamış olduğu toplam 35 milyar euroluk anlaşmadan geri çekilmişti.   Onun yerine İngiltere ve Amerika ile AUKUS adı verilen bir anlaşma imzalayıp bu iki ülkeden nükleer denizaltı teknolojisi satın alma üretme anlaşması imzalamıştı.   Fransız yetkililer, üç ülke arasında AUKUS görüşmeleri kendilerinden habersiz şekilde yapıldığını ve Avustralya'nın anlaşmadan son anda geri çekildiğini söylemiş; sert tepki göstermişti. Paris, bu ülkelerden büyükelçilerini geçici olarak çekilmişti.   Krizden sonra 9 ay sonra imzalanan toplam 555 milyon euro değerindeki tazminat anlaşması, Avrupa Birliği ile Avustralya arasındaki ticaret anlaşması görüşmelerin önünü tıkayan bu krizin üzerine bir çizgi çekmiş oldu.
Denizaltı teknolojisi satın almak ve ortak üretim için Fransa'yla yapmış olduğu anlaşmadan cayan Avustralya, bu durumdan dolayı toplam 555 milyon euro tazminat ödeyecek.

Geçen yıl Eylül ayında Avustralya, ortak denizaltı inşa yapmak üzere Fransa'yla imzalamış olduğu toplam 35 milyar euroluk anlaşmadan geri çekilmişti.

 

Onun yerine İngiltere ve Amerika ile AUKUS adı verilen bir anlaşma imzalayıp bu iki ülkeden nükleer denizaltı teknolojisi satın alma üretme anlaşması imzalamıştı.

 

Fransız yetkililer, üç ülke arasında AUKUS görüşmeleri kendilerinden habersiz şekilde yapıldığını ve Avustralya'nın anlaşmadan son anda geri çekildiğini söylemiş; sert tepki göstermişti. Paris, bu ülkelerden büyükelçilerini geçici olarak çekilmişti.

 

Krizden sonra 9 ay sonra imzalanan toplam 555 milyon euro değerindeki tazminat anlaşması, Avrupa Birliği ile Avustralya arasındaki ticaret anlaşması görüşmelerin önünü tıkayan bu krizin üzerine bir çizgi çekmiş oldu.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve adanayerelhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.