ADANA MİLLETVEKİLİ BULUT, "5 İLAÇTAN 1’İ YOK"

SİYASET 08.11.2022 - 06:35, Güncelleme: 29.09.2023 - 04:46 2040+ kez okundu.
 

ADANA MİLLETVEKİLİ BULUT, "5 İLAÇTAN 1’İ YOK"

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, 8. Türk Tıp Dünyası Kurultayı Tıp Tarihine / Ortak Geçmişe Vefa Ödül Töreni'nde yaptığı konuşmada, “İnsanımızın tükettiği her 100 ilaçtan 89'unu yerli üretimle sağlıyoruz” ifadelerini Meclis gündemine taşıdı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına soru önergesi veren Bulut, Türkiye’de ilaç krizinin her geçen gün daha da derinleştiğini söyledi.

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “İnsanımızın tükettiği her 100 ilaçtan 89'unu yerli üretimle sağlıyoruz” iddiasını Meclis gündemine taşıdı. Bulut, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya, “İddia doğruysa piyasadaki ilaç sıkıntısının nedeni nedir?” diye sordu.   5 İLAÇTAN 1’İ YOK Birçok ilaçta tedarik sorununun yaşandığı ülkemizde 5 ilaçtan 1’inin eczane raflarında bulunamadığını kaydeden Bulut, şöyle devam etti: “Elindeki reçeteyle kapı kapı eczane gezen vatandaş aradığı ilacı bulamamaktadır. Kanserden tansiyona, diyabetten grip ilaçlarına kadar piyasada bulunmayan ilaç sayısı 650'nin üzerine çıkmıştır.  İlaç fiyatlarında baz alınan Euro kuru bu yıl eylül ayında ikinci kez yüzde 25 oranında artırılarak, 6.29 TL’den 7.86 TL’ye çıkarılmıştır, ancak reel Euro kuru 18.20 olduğu için yine çare olmamıştır. Firmalar kur düşüklüğünden dolayı ilaç vermemektedir. Her 4 ilaçtan 1’inin ithal olduğu Türkiye’de üretilen patentli ilaçların etken maddeleri dışarıdan gelmektedir.”   İLAÇ SIKINTISININ NEDENİ NE? CHP’nin eczacı kökenli Milletvekili Bulut, Bakan Koca’ya şu soruları yöneltti: -Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın iddia ettiği gibi “insanımızın tükettiği her 100 ilaçtan 89'unu yerli üretimle sağlıyorsak” piyasadaki ilaç sıkıntısının nedeni nedir? -Hangi ilaç firmaları Türkiye’ye ilaç göndermemektedir? Göndermeme gerekçesi nedir? ÜRETTİĞİMİZ YERLİ İLAÇ VAR MI? -Kaç tane ilaç ülkemizde üretilmektedir? -Etken maddesi de dahil olmak üzere yüzde yüz ülkemizde üretilen yerli ilaç var mıdır? -Özellikle onkoloji alanında yerli ilaç üretimi var mıdır? Varsa ülkemizde kanser tedavilerinde kullanılan ilaçların kaçı yerli üretim ilaçlardır? -Ülkemizde ithal-yerli kutu üzerinden pazar payı, ayrıca TL üzerinden ithal-yerli oranı nedir? -İlaç tedarikindeki krizi engellemek için Bakanlığınız hangi önlemleri almaktadır?
CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, 8. Türk Tıp Dünyası Kurultayı Tıp Tarihine / Ortak Geçmişe Vefa Ödül Töreni'nde yaptığı konuşmada, “İnsanımızın tükettiği her 100 ilaçtan 89'unu yerli üretimle sağlıyoruz” ifadelerini Meclis gündemine taşıdı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına soru önergesi veren Bulut, Türkiye’de ilaç krizinin her geçen gün daha da derinleştiğini söyledi.

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “İnsanımızın tükettiği her 100 ilaçtan 89'unu yerli üretimle sağlıyoruz” iddiasını Meclis gündemine taşıdı. Bulut, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya, “İddia doğruysa piyasadaki ilaç sıkıntısının nedeni nedir?” diye sordu.

 

5 İLAÇTAN 1’İ YOK

Birçok ilaçta tedarik sorununun yaşandığı ülkemizde 5 ilaçtan 1’inin eczane raflarında bulunamadığını kaydeden Bulut, şöyle devam etti:

“Elindeki reçeteyle kapı kapı eczane gezen vatandaş aradığı ilacı bulamamaktadır. Kanserden tansiyona, diyabetten grip ilaçlarına kadar piyasada bulunmayan ilaç sayısı 650'nin üzerine çıkmıştır.  İlaç fiyatlarında baz alınan Euro kuru bu yıl eylül ayında ikinci kez yüzde 25 oranında artırılarak, 6.29 TL’den 7.86 TL’ye çıkarılmıştır, ancak reel Euro kuru 18.20 olduğu için yine çare olmamıştır. Firmalar kur düşüklüğünden dolayı ilaç vermemektedir. Her 4 ilaçtan 1’inin ithal olduğu Türkiye’de üretilen patentli ilaçların etken maddeleri dışarıdan gelmektedir.”  

İLAÇ SIKINTISININ NEDENİ NE?

CHP’nin eczacı kökenli Milletvekili Bulut, Bakan Koca’ya şu soruları yöneltti:

-Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın iddia ettiği gibi “insanımızın tükettiği her 100 ilaçtan 89'unu yerli üretimle sağlıyorsak” piyasadaki ilaç sıkıntısının nedeni nedir?

-Hangi ilaç firmaları Türkiye’ye ilaç göndermemektedir? Göndermeme gerekçesi nedir?

ÜRETTİĞİMİZ YERLİ İLAÇ VAR MI?

-Kaç tane ilaç ülkemizde üretilmektedir?

-Etken maddesi de dahil olmak üzere yüzde yüz ülkemizde üretilen yerli ilaç var mıdır?

-Özellikle onkoloji alanında yerli ilaç üretimi var mıdır? Varsa ülkemizde kanser tedavilerinde kullanılan ilaçların kaçı yerli üretim ilaçlardır?

-Ülkemizde ithal-yerli kutu üzerinden pazar payı, ayrıca TL üzerinden ithal-yerli oranı nedir?

-İlaç tedarikindeki krizi engellemek için Bakanlığınız hangi önlemleri almaktadır?

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve adanayerelhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.