Çocuklara sosyalleşme olanağı yaratılmalı

KÜLTÜR 20.02.2023 - 11:30, Güncelleme: 29.09.2023 - 04:46 1401+ kez okundu.
 

Çocuklara sosyalleşme olanağı yaratılmalı

Deprem dolayısıyla gelen misafir öğrencilerle iletişimde öğretmen ve öğrencilerin rolü büyük

Kahramanmaraş’ta meydana gelen ve 10 ili etkileyen iki büyük depremin ardından okullara verilen 2 haftalık ek tatil bugün sona erdi. Deprem nedeniyle başka illerde misafir olacak depremzede öğrenciler, hem depremin yarattığı etki hem de yeni bir ortam nedeniyle stres, korku, kaygı ve endişe taşıdığı için öğretmen ve depremzede öğrencileri misafir edecek öğrencilerin onlarla kuracağı iletişim büyük önem taşıyor. Deprem sonrası çocuklarla kurulacak iletişimlere ve bireylerin iyi olma haline dikkat çekmek amacıyla YouTube kanalından ve sosyal medya hesapları üzerinden bilgilendirici yayınlara başlayan Sabri Ülker Vakfı, misafir öğrencilere davranış biçimlerine dikkat çekiyor.  “Rutinlere devam edilir ya da yeni rutinler oluşturulursa çocuğun adiyet duygusu pekişir” Sabri Ülker Vakfı’nın YouTube kanalına konuk olan, Eğitim Programları ve Öğretim alanında doktora derecesine sahip Hacettepe Üniversitesi İngilizce Öğretim Görevlisi Doç. Dr Mustafa Öztürk, deprem sonrasında okullarda misafir öğrencilerle kurulması gereken iletişime ilişkin önemli uyarı ve önerilerde bulundu.  Büyük bir yıkım ve kayıpla mücadele etmeye çalışan çocukların, güven duygusunu yeniden kazanmaları için en önemli şeyin rutinlerine geri dönmek olduğunu söyleyen Doç. Dr. Mustafa Öztürk, “Çocuklar bu süreçte kendilerini, afet öncesindeki olağan yaşantının, özellikle okulun gerektirdiği kurallar, rutinler ve beklentilerin, tamamen dışında hissedebilirler. Bunun farkında olarak, onları özlediğimizi ve okula döndükleri için ne kadar mutlu olduğunuzu tam olarak onlara hissettirmemiz gerekir. Eğer çocuk yepyeni bir okul ortamındaysa tabii ki onun için yeni rutinler ve beklentiler oluşturmak gerekecektir. Okuldan uzak kaldığı için ya da yaşadığı felaket nedeniyle okulu pek düşünme fırsatı bulamamış çocuklarla yeniden ilişki kurmak, yeni rutinler oluşturmak okula geri döndüklerinde yapılacak en önemli şeydir. Çocuklar gerçekten özlendiğini bilirse, okula yabancılaşmayacak ve okula aidiyet duygusu pekişecektir” dedi.   
Deprem dolayısıyla gelen misafir öğrencilerle iletişimde öğretmen ve öğrencilerin rolü büyük

Kahramanmaraş’ta meydana gelen ve 10 ili etkileyen iki büyük depremin ardından okullara verilen 2 haftalık ek tatil bugün sona erdi. Deprem nedeniyle başka illerde misafir olacak depremzede öğrenciler, hem depremin yarattığı etki hem de yeni bir ortam nedeniyle stres, korku, kaygı ve endişe taşıdığı için öğretmen ve depremzede öğrencileri misafir edecek öğrencilerin onlarla kuracağı iletişim büyük önem taşıyor. Deprem sonrası çocuklarla kurulacak iletişimlere ve bireylerin iyi olma haline dikkat çekmek amacıyla YouTube kanalından ve sosyal medya hesapları üzerinden bilgilendirici yayınlara başlayan Sabri Ülker Vakfı, misafir öğrencilere davranış biçimlerine dikkat çekiyor.

 “Rutinlere devam edilir ya da yeni rutinler oluşturulursa çocuğun adiyet duygusu pekişir”

Sabri Ülker Vakfı’nın YouTube kanalına konuk olan, Eğitim Programları ve Öğretim alanında doktora derecesine sahip Hacettepe Üniversitesi İngilizce Öğretim Görevlisi Doç. Dr Mustafa Öztürk, deprem sonrasında okullarda misafir öğrencilerle kurulması gereken iletişime ilişkin önemli uyarı ve önerilerde bulundu. 

Büyük bir yıkım ve kayıpla mücadele etmeye çalışan çocukların, güven duygusunu yeniden kazanmaları için en önemli şeyin rutinlerine geri dönmek olduğunu söyleyen Doç. Dr. Mustafa ÖztürkÇocuklar bu süreçte kendilerini, afet öncesindeki olağan yaşantının, özellikle okulun gerektirdiği kurallar, rutinler ve beklentilerin, tamamen dışında hissedebilirler. Bunun farkında olarak, onları özlediğimizi ve okula döndükleri için ne kadar mutlu olduğunuzu tam olarak onlara hissettirmemiz gerekir. Eğer çocuk yepyeni bir okul ortamındaysa tabii ki onun için yeni rutinler ve beklentiler oluşturmak gerekecektir. Okuldan uzak kaldığı için ya da yaşadığı felaket nedeniyle okulu pek düşünme fırsatı bulamamış çocuklarla yeniden ilişki kurmak, yeni rutinler oluşturmak okula geri döndüklerinde yapılacak en önemli şeydir. Çocuklar gerçekten özlendiğini bilirse, okula yabancılaşmayacak ve okula aidiyet duygusu pekişecektir” dedi. 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve adanayerelhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.