Tüketim, mutluluğun kalıcı kaynağı değil!
Uzun süreli mutluluk, tüketimle ilgili değil!
insanların acıdan kaçışı, mutluluğun bulunması programlanarak aktaran Uzman Klinik Psikolog Merve Umay Candaş Demir, “Mutluluk ise günümüzde ekonomik sistemler tarafından para sahibi olmak ve tüketilebilir ile eşleştirilmekte.” dedi.
Özellikle reklamların mutluluk pazarlayan bir dille, ürünün ürününün da mutlu olacağımız algısını yarattığına vurgu yapan Demir, "Ancak son dönemdeki çalışmaların bize belirli bir miktardan fazla paranın da mutluluk getirmediğini gösteriyor. O halde para ve gelir tüketimi, insanların uzun süreli olarak mutlu olmaz." şeklinde konuştu.
İnsanları zaaflarından etkileme amacı ön plan!
Tüketimimizde stresli olduğumuzu, sosyal, kişisel ve ekonomik yeteneklerimizi dile getiren Uzman Klinik Psikolog Merve Umay Candaş Demir, “Kişilik yapısı olarak kolayca dengeleyebilen kişilikler daha iyi durumda iken tüketim kararları alırken, duygusal açıdan dengeyi sağlayamayan kişiler fazlaca aşırı stressel aktiviteleri ile alışveriş yapmayı dahadırlar.” dedi.
Kişiliğin dışında tüketimimizi ortaya çıkaran psikolojik faktörlerden de bahseden Demir, şunları söyledi:
Sosyal ailemiz, onların onayladığı, arzuladığı kişilerin tüketim yeteneklerini gösterir. İnsan zaafları olan bir varlık. Lüks tüketimin insanları mutlu ettiğine süt bir algı mevcut. Kapitalist sistem içinde tüketimin her pencereden desteklendiği özellikle marka sevgi,, prestij gibi unsurlar ön palana çıkararak satış yapmayı hedefliyor. İnsanları zaaf etkileme amacı ön plandadır.Bunun için özellikle kişi odaklı olarak mutlu kalıcılığa hitap eden dağıtımlar kullanılır.Çeşitli marka reklamları bir ürün, materyalin kişi için özel, başarılı, mutlu kılacağı algısı yaratarak kişinin bunları ancak satın alabileceğini vurgular.”
Tüketim şirketlerinin gelirleri değiştirilmeli
Sosyal ve kültürel özelliklerin de tüketimin arttığı, kişinin ekonomik ürünleriyle yansıtıldığı yönde dikkat çeken Klinik Psikolog Merve Umay Candaş Demir, "Kişiler özellikle belirli markalara sahip ürünler ile zengin hissetmekte, gösterişçi tüketim alışkanlığı ile bir statüde olduğunu görmekteler. dedi.