TIBBİ CİHAZ SEKTÖRÜNDE DALGALANAN KUR KRİZİ BÜYÜYOR
TIBBİ CİHAZ SEKTÖRÜNDE DALGALANAN KUR KRİZİ BÜYÜYOR: “YIL SONUNA DOĞRU CİDDİ BİR MALZEME TEDARİK SORUNU YAŞAYABİLİRİZ”
Demokrat Parti Genel Başkan Yardımcısı İlay Aksoy’un hazırladığı programa konuk olan Tıbbi Cihaz tedarik firması sahibi İrem Taşpınar, dolar kurundaki dalgalanmanın sektöre etkisini anlattı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in önceki bakanlığı döneminde tıbbi cihaz sektöründe ödemelerin 2 yıl gecikmeli yapıldığını hatırlatan Taşpınar, “Bu ötelenebilir bir uygulama da değil. Hastane bir kalp hastasına stent uygulamasın mı, bekletsin mi... Kısa vadede, bu kadar agresif gitmediğini varsayarsak, gerekli tedbirler alınmazsa yıl sonuna doğru ciddi bir malzeme tedarik sorunu yaşayabiliriz.” diye konuştu.
Demokrat Partili İlay Aksoy’un YouTube kanalında düzenlediği 'Kervan Yolda Dizilmez' programında konuk ettiği Tıbbı Cihaz tedarik firması Ditanova'nın sahibi İrem Taşpınar ile yükselen döviz kurlarından kaynaklanan tedarik zincirin bozulmasını ve sağlık sektörün krize girmesi hakkında söyleşi yaptı.
“3 YIL PARAYI BEKLERKEN HERHANGİ BİR SEKTÖR NASIL AYAKTA KALABİLİR”
Tıbbi cihaz sektörünün öneminden ve ihtiyacından bahseden Taşpınar, ihracatçıya uygulanan ‘ihraç edilen ürünün ihracat bedelinin yüzde 40'ını TL'ye çevrilme kuralının’ da ihracatçıyı zorladığını aktardı. Kurun öngörülemez olmasını, sektörün ‘iflasa sürükleyecek bir noktada’ olduğunun altını çizen Taşpınar, “Ödemelerin tahsil edileceği bir zaman dilimi var, en erken 3 ay, 3 yıla da sarkabilir. 3 yıl parayı beklerken herhangi bir sektör nasıl ayakta kalabilir” dedi.
Kurdaki dalgalanmanın artamaya devam ettiği taktirde, “Sistemde hayati ürünlere ihtiyaç duyulduğunda bulunamayacak noktaya gelecek” yorumunda bulunan Taşpınar’ın söyleşisinden öne çıkanlar şöyle:
“TIBBİ CİHAZ İHTİYACI ARTIYOR VE ARTAMAYA DA DEVAM EDECEK”
"Şu anda Sağlık Bakanlığı'nın tıbbi cihaz kurumunda kayıtlı yaklaşık 6 milyon ürün var. Yaklaşık 33 bin tane de tıbbi malzeme tedarikçisi kayıtlı. Sektör oldukça regüle. Tıbbi cihazlar Avrupa Birliği ile tamamen uyum içinde. Ama her yıl Türkiye'nin kucağında yaşlılığı artan bir nüfus var, ekonomiden bağımsız. Artan kronik hastalıklar da var. Bu yüzden tıbbi cihaz ihtiyacı artıyor ve artamaya da devam edecek.
“HER PARA BİRİMİNİ KULLANIYORUZ”
Türkiye maske, sonda, hasta bezi üretiyor. İşçiliği az, sisteme katma değeri düşük olan ihracatta da güçlü bir marka çıkarması zor olan, daha basit grubu üretiyoruz. Risk sınıfı daha yüksek ürünler ithal olarak karşılanıyor. Yüzde 15'i yerli üretici sağlıyor. Dünya'daki tüm ihtiyacın yüzde 40'ını Amerika karşılıyor. Bazı ülkelerin ön plana çıkmış teknolojileri var. Her para birimini kullanıyoruz. Dolar başta olmak üzere euro, pound, Japon yeni gibi farklı para birimleri ne yazık ki sistemi çok etkiliyor.