Robotik Cerrahi ile Kusursuz Görüş ve Hassasiyet

 

Uluslararası Minimal İnvaziv Kardiyotorasik Cerrahi Derneği üyesi Prof. Dr. Serkan Durdu , Türkiye'de bir ilke imza attı. 42 yıllık erkek hastalığı, ortaya çıkan kalp kapağı anomalisi nedeniyle ciddi aort darlığına bağlı olarak, ülkemizde ilk kez robotik kullanım aort kapağı replasmanını başarıyla bitirdi.

Bir kişinin göğüs ağrısı ve nefes darlığı yaşayan, yapılan tedavilerin ardından iki kapaklı (biküspit) aort kapağına sahip olduğunu ve bu durumda kireçlenme ile birlikte ciddi kapak darlığına yol açtığını söyleyen Prof.

Robotik Cerrahi ile Kusursuz Görüş ve Hassasiyet

"Robotik sistem teklif edildi 10 kat büyütmeli 3D görüntüleme , cerrah cerrahi son derece ayrı ayrı görme imkanı sağlar. Aynı zamanda insan eli 160 kadar hayatta kalabilirken, robotik sistemlerin 540 bakımı kadar rekabetçi , insan eliyle transfer edebilen 3D görüntüleme, cerrahi müdahale son derece ayrıntılı görme imkânı sağlar." Dedi.

“ Yeni kapak yapısının konumu, yerleşimi ve işlevselliği robotik sistem sayesinde çok daha net değerlendirilebildi .” Açıklamasını yapan Prof. Dr. Durdu, bu yöntemin kapak replazmanlarında ezber bozacak bir döneme başladığını vurguladı.

Minimal Kesiden Daha Küçük Kesi, Daha Hızlı İyileşme

Robotik cerrahiyle yapılan işlemde, klasik minimal invaziv cerrahiye kıyasla yarı yarıya daha küçük bir kesi açılarak hasta ömrünün üst seviyeye çıkartıldığına dikkat ederek karşılaştıran Prof. Durdu, “Bu sayede daha az kan kaybı , daha kısa hastane yatışı , daha az kan ürünü kullanımı ve çok daha hızlı iyileşme süreci .” Bilgilerini verdi.

Türkiye İçin Öncü Bir Adım

Prof. Dr. Durdu, ameliyatının ardından şöyle devam etti; “ Robotik aort kapak cerrahisi, hem tıbbi hem cerrahiye sayısız avantaj sunuyor. Bu yöntemin Türkiye'de uygulanabilir hale gelmesi, kalp cerrahisinde devrim niteliğinde bir gelişmedir ”