ROBOTİK CERRAHİ ANNE OLMA ŞANSINI ARTIRIYOR!
Endometriozis: Dokularda hasar oluşumu önleniyor
Her 10 kadından birinde görülen endometriozis, rahmin iç yüzeyini kaplayan bölünme rahim dışında büyümeyle ortaya çıkan kronik bir hastalık. Özellikle yumurtalıklar, fallop tüpleri ve karın bölgelerinde görülüyor ve ciddi ağrılara, adet düzensizliklerine, hatta infertiliteye neden olabiliyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Elif Ganime Aygün, erken teşhis ve doğru tedaviyle, özellikle de doğru tedaviyla, hastalığın tedavisinin azaltılabileceğini belirtti, "Doku travma robotik cerrahi ile minimum seviyeye inmektedir. Bu işlem, endometrioma eksizyonunda, yani çikolata kistinde kist cidarı çıkarılırken yumurtalık ayırmadan ayırma yapılabilmektedir. Ayrıca daha derin endometriozis olgularında, ve tutulumunda pelvik organlar yapışık halde tutulabilir. olmadığı için büyük avantaj sağlıyor” diyor.
Miyom; Ameliyat sırasında rahmin bütünlüğü korunabiliyor
Rahimde, rahim duvarında veya rahmin ligamanlarında iyi huylu tümörler olan miyomlar, burada her 4 kadından birinde görülüyor. Miyomlar; İç yüzeyini bozarak embriyonun tutunmasını zorlaştırabiliyor, fallop tüplerine baskı yaparak üreme kanalında anatomiyi bozabiliyor ve şiddetli kanamaya yol açan rahim duvarında kaliteli bir yüzey oluşumuna fırsat tanımlıyor. Bu etkilerle de gebeliği önleyebiliyor. Rahim iç katmanına yakın olan miyomlar gebeliği önleme açısından daha büyük risk taşır. Erken teşhis ve uygun tedavi yöntemlerinin üreme akışını artırabileceğine işaret eden Doç. Elif Ganime Aygün, "Miyomların rahim duvarının hasarının çıkarılması son derece önemlidir. Robotik cerrahi, özellikle rahim duvarına gömülmüş ya da rahim duvarına baskı yapan miyomlarda ve büyük miyomların çıkarılmasında rahmin bütünlüğünü koruyarak infertiliteyi önleyebilmektedir" bilgisini veriyor.
Tüplerde tıkanıklık; Hassas cerrahi
Tüplerde tıkanıklık, günümüzde kadın kısırlığının yaygın nedenlerinden birini oluşturuyor. Döllenme tüplerinde meydana geliyor. Böylece fallop tüplerinin tıkanması yumurtanın spermle buluşmasını önleyerek doğal yoldan gebeliği zorlaştırabiliyor. Pelvik inflamatuar hastalık ve cinsel yolla bulaşan ülkede, rahim boyunca uzanan endometrial dokular, daha önceki cerrahi müdahaleler, tüplerin sıvıyla her yerinde şişmesi ve fonksiyonlarının kaybı gibi oluşumlar tüplerde tıkanıklık veya hasara dönüşen doğum ihtimalini düşürebilir. Doç. Dr. Elif Ganime Aygün, tüplerde tıkanıklık olan kısırlık sorununa oldukça sık rastlandığını vurgulayarak, "Tüplerdeki tıkanıklıkların açılması veya uç bölümlerle uygulanan işlemleri robotik çalıştırma daha hassas yapılandırılabilmek için operasyonun başarısını arttırmak" diye anlatıyor.