Kurbanlık fiyatları 23 bin TL'den başlıyor”

Besici: “Kurbanlık fiyatlarımız 23 bin TL'den başlıyor”

 

CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, Kurban Bayramı öncesinde bölgedeki hayvancılık işletmelerini ziyaret ederek kurban için kullanılan koyunların fiyatlarını yerinde inceledi.

Gürer, "Farklı il ve kurban fiyatlarının özellikle nakliye ile yer hizmetleri maliyetleri.

NDAKİ ARTİŞ

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, daha önceki dönemlerde kurbanlıkların bayram öncesinden seçildiğini, bayrama birkaç gün kalana kadar da herkesin kurbanını aldığını, ancak şu anda kurbanın öncesinde koyun çalışmaya gelen kişinin geçirdiği geçmişe göre azaldığını belirtti.

Emeklinin 14 bin lira ile geçiminin ise 22 bin lira ile küçükbaş hayvan alamayacağını belirten Besici, "Geçen seneye oranla bu sene alım gücü biraz daha zayıf. Burada emekli maaşına kurbanlık yok. 14.000 liraya, 15.000 liraya kurbanlık küçükbaşımız yok. En düşük fiyat 23.000 TL ile 27.000 TL bandında. Yani her vatandaşın alma sırasında geçen sene asgari ücrete bir kurbanlık. veriyorduk ama bu sene veremiyoruz." dedi.

2020 İLE 2024 KARŞILAŞTIRMASI

Ömer Fethi Gürer, "2020 yılında Diyanet İşleri Başkanlığı'nın açıkladığı kurban vekalet ücreti 800 liraydı. Bayramiyesi 1.000 liraydı. O bayramın ikramiyesiyle emekli olup bir tane kurban alabiliyordu. Bugün bayram ikramiyesi 4.000 TL. 4.000 liraya da emekli bu'ın ücretini alabilir misiniz?" dedi.

Besici Hanifi Güçlü'de "Sayın Vekilim'de 4.000 TL'ye ne kaldı?" diye yanıt verdi.

HAYVANCILIĞIN EN ÖNEMLİ SORUNU YEM sunumuNDAKİ ARTIŞ

Hayvancılık Sektörünün en önemli sorunlarının yem giderlerindeki artışın olduğunu vurgulayan Ömer Fethi Gürer, "Hayvancılığın en zor yönlerinden biri yem giderlerinin artışı. Ahır giderleri, mazot, elektrik, arpa, bunun yanında saman ve benzer giderlerle hayvancılık giderek zorlaşıyor." diye konuştu.

40 YILLIK AİLE GELENEĞİ ZOR ŞARTLARDA DEVAM EDİYOR

Dededen toruna hayvancılığa devam eden, kurbanlık koyun ve dana besleyerek pazara sunan Güçlü, artık ailesinin 40 yıldır sürdürdüğü hayvancılık geleneğinin daha zorlaştığını aile fertleri ifade etti. Dedesinin adını taşıyan Hanifi Güçlü, "Biz toplamda 40 yıldır hayvancılık yapıyoruz. Dedemden beridir. Ama bu yıllar, son 2 yıl hele daha da zorlaşarak geliyor. Sermaye henüz yok. Artan sermayeye göre yem süreleri artıyor, elektrik enerjisi artıyor, işgücü giderleri artıyor. Geçen sene bir hayvanın alışı 13.000-15.000 liraydı, bu sene 17.000-18.000 TL."

HAYVANCILIK ZORLAŞTI

Büyükbaş hayvancılıkla ilgili yaşanan sorunları anlatan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, "Büyükbaş hayvancılıkta bir de 10-15 hayvan olan ahırlar hemen hemen hemen hepsi boşalmış durumda. Büyükbaş hayvancılıkla ilgili yaşanan sorunları anlatan yerde var. Süt inekçi yapanları da sütten para kazanamadığını söylüyorlar. Çünkü 17 lira 15 kuruşta Ulusal Süt Konseyini fiyatını belirlemiş ama aracılar 13-14 liraya Orada da bir sorun var. Küçükbaş hayvancılığın eklenmesi tavsiye ediliyor. dedi.

MERA ALANI 70 YILDA %70 AZALDI

Türkiye'de mera hayvancılığının yaratılmasını sağlayan Besici Hanifi Güçlü, "Şu an küçükbaş hayvancılıkta meracılık geliştirilmediği için yani üretim politikasının değişmediği sürece hayvan fiyatları kesinlikle düşmez. Yani mera hayvancılığı doğru şekilde hesaplanır." Dedi.

CHP Niğde Milletvekili ve TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyon Üyeleri Ömer Fethi Gürer, "Türkiye'de 1940'larda 44 milyon hektar mera alanımız varken, şu anda mera alanımız 2001 sayımına göre 14 milyona vardı, hektar olarak. Şimdi bu son dönemde ne olduğunu görebiliyor. Şimdi meralar organize sanayiye dönüştü. Bunun yanı sıra enerji, çıkarılan vesaire gibide mera aralığı har vurup harman savurduk. Şimdi Hayvancılıkla uğraşmak zorunda kalıyor. , bunun yanında kırsal boşaldıkça büyükşehirde yaşayanların et, süt ve benzeri ürünlerin erişimi sorunlu hale geliyor. Onun için hayvancılığın mutlak güvencesi olması gerekiyor." şeklinde konuştu.