Avon düzenli meme kontrolüne davet ediyor
Küresel güzellik markası Avon, dünya çapında başlattığı meme kanseri ile mücadele hareketinin 30’uncu yılında, ‘Farkındaysak Güçlüyüz’ diyerek farkındalık çalışmalarına devam ediyor. Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 7 ülkede farklı yaş aralıklarındaki kadınlara yönelik bir anket gerçekleştiren Avon, sağlık kuruluşlarına giderek ya da elle muayene ile düzenli meme kontrolünün önemine vurgu yapıyor.
Avon'un araştırması, meme kanseri hakkında konuşulmasını sağlamak için hâlâ yapılacak çok iş olduğunu gösteriyor. Kadınları ve kız çocuklarını uzun vadeli sağlığına öncelik vermeleri için gereken bilgi ve farkındalıkla donatmak amacıyla genç yaşlardan itibaren meme sağlığı hakkında tartışmaya yönlendiriyor.
Kadınların dörtte biri rutin muayeneleri erteliyor
Avon’un Boob Census araştırmasına göre; kadınları üçte biri (%32), memelerini yılda bir kez sağlık uzmanına kontrol ettirmiyor. Bir sağlık uzmanı tarafından meme kontrolü gerçekleştirilen kadınların dörtte biri ise (%28), sonraki muayeneyi iki yıl veya daha uzun süre erteliyor. Yüzde 14'ü de yaşlarında düzenli meme kontrolü önerilmesine rağmen bir sağlık kuruluşuna hiç gitmediğini belirtiyor. Son bir yıl içinde rutin meme kontrolüne gitmeme nedenleri sorulduğunda, katılımcıların dörtte biri (%22) randevu almayı unuttuklarını, beşte biri (%16) ise rutin kontrolün kendileri için uygun olduğunu bilmediklerini söylüyor. Her 10 kişiden biri (%14) meme kanserinden etkilenmek için çok genç olduğunu düşünürken, benzer bir oran da (%13) randevuya gelemeyecek kadar endişeli olduğunu belirtiyor.
Elle muayene ile fark edileceğine inanmıyorlar
Avon’un araştırmasında, ayrıca kadınların kendilerinin de meme kontrolü yapmalarının önemine işaret ediliyor. Araştırmaya göre; kadınların dörtte biri (%23), kendi başlarına meme kontrolü yapmaları halinde meme kanseri belirtisini fark edebileceklerinden emin değil. %7'si meme sağlığı veya meme kanseri hakkında hiç eğitim almamış. Meme sağlığı ve meme kanseri hakkında nereden bilgi edindikleri sorulduğunda, katılımcılar aile hekimi/sağlık uzmanı (%40), online araştırma (%32), TV (%24), ebeveyn/veli (%26) ve okul/yüksekokul/üniversite (%15) şeklinde yanıt veriyor.