Gitgide daha unutkan oluyorsanız dikkat!

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Uzman Klinik Nöropsikolog Merve Türkkol, unutkanlığın psikolojik ve nörolojik nedenleri, tedavi yöntemleri ve uygun müdahale yöntemleri hakkında bilgi verdi.

Unutkanlık her zaman masum olmayabilir!

Unutkanlığın bilgiyle başlamasının doğal bir parçası olduğunu dile getiren Uzman Klinik Nöropsikolog Merve Türkkol, “Her insan zaman zaman kelime bulmada zorluklar, isimleri değiştiren ya da anahtarı nerede bulunduğunu hatırlayamama gibi küçük unutkanlıklar yaşayabilir.” dedi.

Bu tür unutkanlıkların, dikkatin dağılması, stres, uykusuzluk gibi günlük yaşam kullanımıyla bağlantılı olarak çoğu zaman klinik bir anlam taşımadığını aktaran Türkkol, “Ancak unutkanlık, kişinin yaşam koşulları ayrı şekilde şekilde yaşıyorsa, giderek günlük olarak büyüyorsa ve dil, karar veriyor, planlama gibi başka sağlıklı alanlarla birlikte kırılırsa bu durumda daha dikkatli olunmalıdır. Çocuğun okuldan almayı unutması, değerlendirilmesi gereken bir işlevsellik kaybıdır.” açıklamasını yaptı.

Nörolojik nedenli unutkanlık kalıcı ve ilerleyici bir bozulma olabiliyor!

Unutkanlığa neden olan psikolojik faktörler arasında en sık görülen arızaların kronik stres, anksiyete bozuklukları, travma sonrası stres bozukluğu (TSSB) ve uyku bozukluklarının dikkat çekmesi Klinik Nöropsikolog Merve Türkkol, "Özellikle arızalarda görülen 'psödodemans' durumu, Uzman kişinin ile ilgili yoğun şekilde arızalanmalarına rağmen testlerde bir arızanın saptanamamasıyla birliktedir. Bu hastalarda problem belleğe bilgi ya da dikkatin dağılmasıdır." dedi.

Nörolojik unutkanlığın ise beyindeki yapısal değişimler, nörotransmitter dengesizliklerinden veya sinaptik bozulmalardan kaynaklandığı ifade eden Türkkol, “Örneğin Alzheimer gibi demans türlerinde unutkanlık, özellikle yakın kopma şeklinde belirginleşir ve ilerleyici bir seyir gösterir. şeklinde konuştu.

Unutkanlığın nedeni bazı testlerle belirlenebilir!

Unutkanlık belirtileriyle ilgili uzman kliniklerin sınıflandırılması için multidisipliner bir değerlendirme süreci gerekli olan Uzman Klinik Nöropsikolog Merve Türkkol, “İlk, kişinin yaşadığı unutkanlığın tipi, süresi ve yaşam üzerindeki etkileri ayrıntılı bir öykü ile ortaya çıkan konur. dedi.

Klinik psikolojik değerlendirme kapsamındaki mevcut durumlar ve anksiyete düzeylerini ölçen Beck Depresyon Ölçeği, Beck Anksiyete Ölçeği gibi envanterler uygulanarak bireyin ruhsal durum profilinin oluştuğunu söyleyen Türkkol, şöyle devam etti:

"Bu psikometrik değerlendirmelerin ardından, nöropsikolojik testlerle bireysel dikkat, bellek, yürütücü tedaviler gibi temel tedavi yöntemleriki performans objektif olarak kaydedildi. Kognitif testlerde psikojenik unutkanlık yaşayan bireyler genellikle ilk öğrenme aşamasında güçlükleri yaşayabilirlar dalarda performanslarını yönetebilirler. Bu durum, kapasitesin kaydı (kodlama) değil, hatırlanıp geri getirme (geri alma) aşamasında bir atılımlık olduğunu düşündürebilir. Ancak bu tür performansları bazı demans türlerinin erken evresinde de görülebileceği için dikkatli olunmalı."

Hasta öyküsü ve muayenesi doğru tanı ve uygun tedavi için önemli!

Klinik değerlendirmenin yalnızca test işlemleri değil, aynı zamanda ayrıntılı öyküye dayanılarak yapılan analizin çizildiği Klinik Nöropsikolog Merve Türkkol, "Unutkanlık ne kadar süredir devam ediyor? Giderek artıyor mu? dedi.

Aynı zamanda bireyin kraniyal MR görüntülemesi, EEG sonuçları ve muayene verileri ile inceleme değerlendirme sonuçlarının klinik tabloyu tamamlayıcı bilgiler içeren sözlerine ekleyen Türkkol, tüm bu tedavi verileri bütüncül biçimde değerlendirildiğinde, kişinin unutkanlık yakınlarına yönelik doğru ya da olası tanılar konabileceği ve uygun süreçlerin planlanması kaydedilebilir.

Terapi sürecini, kişinin yaşamını yeniden inşa etmesini ve zihinsel gelişimini artırmaya odaklanmalı!

Psikolojik nedenli unutkanlıkta en etkili müdahalenin, kişiye özgü psikolojik ve tıbbi tedavi yöntemlerine bütüncül terapi yöntemiyle sağlanan terapiler sağlayan Psikolojik Nedenli Unutkanlık dedi.

Mindfulness Temelli Stres Azaltma (MBSR) programlarının da dikkati 'şimdi ve burada' tutma becerisini geliştirip belleğe bilgi işlem sürecini güçlendirdiğine işaret eden Türkkol, "Bazı durumlarda duygu düzenleme terapiler, geçmiş geçmişlerle unutkan travma yaşayan bireylerde fayda sağlar. Günlük planlama, hatırlatma sistemleri, görev bölümü gibi hesaplamayı de olarak kullanır. Eğer verenin sayısı veya varsa, mantıksal destek de hızı. önerisinde bulunuldu.

Psikolojik unutkanlık prosedürünün maskelenmesine yol açılabilir!

Psikolojik kodun unutulmasının, özellikle işlevsellikte belirgin bozulmadan uzun süre devam etmesi halinde kişinin tarafından hafif alınabileceğine dikkat edilmesi Uzman Klinik Nöropsikolog Merve Türkkol, “Bu durum kişinin sosyal, mesleki ve akademik yaşamında performans düşüklüğüne yol açabilir.” dedi.

Ayrıca unutkanlık şikayeti bulunan kişilerde mevcut olan mevcut olmayan ya da anksiyete gibi eksikliklerin kronikleşebildiğini kaydeden Türkkol, sayıları şu şekilde özetledi:

"Hatta panik bozukluğu veya yaygın anksiyete bozukluğu gibi daha komplike tablolara dönüşebilir. Psikolojik unutkanlık tedavisinin maskelenmesine de yol açılabilir. Örneğin demansın erken evresi, stres kaynaklı unutkanlık sanılarak gözden kaçırılabilir. Bu nedenle unutkanlık şikayeti, ne kadar olağandışı görünense görünsün ele alınmalı, sistematik değerlendirme yapılmalı ve uygun bir plan oluşturulmalıdır."