Deniz ve havuzda göz sağlığını korumak için 6 öneri
Kavurucu yaz sıcaklarıyla mücadelede serinlemek için girilen deniz veler, önemli noktalara dikkat edilmediği için çeşitli sağlık sorunlarını da beraberinde getirebiliyor. Tuzlu su, klor, UV ışınları ve mikropların gözlerde kalıcı hasarlar bırakabileceği uyarısında bulunan Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesi'nden Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Burcu Usta Uslu, "Suyun içindeyken risk alabileceğiniz herhangi bir fazla öğenin engellenmesinin en iyi yolu yüzücü kullanmak. Örneğin, klor gibi kimyasal maddeler içeren konjunktivit dediğimiz göz tahrişi, en sık görülen şikayetlerden biri. Bu nedenle, sonrasında ortaya çıkan, batma, kaşınma ve çapaklanma gibide bir sağlık" dedi.
Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Burcu Usta Uslu, yaz aylarında akın edilen deniz ve havuzların göz sağlığına kalıcı zararlar vermemesi için 6 önemli tavsiyede bulundu:
Yüzücü bakış
Deniz suyundaki tuz ve havuzdaki klor, gözler tahriş olabilir. Yüzücü gözlükleri, fazla tuz ve klor gibi kimyasalların göze temasını engelleyerek koruyucu bir bariyer oluşturur.
Kontakt lensle kilometreden vazgeçmek
Kontakt lenslerle denize da havuza girebilir, göz güvenliği ciddi şekilde tehdit edebilir. Suda bulunan mikroorganizmalar lense yapışarak kornea bütünlüğünü tehdit eder.
Hijyeninden emin olmadığından havuzlara girmeyin
Berrak olmayan, ağır klor kokan veya kalabalık havuzlar bakteri riski taşıyor. Göz hastalıklarının önemli bir kısmı bu tarz izlendikçe devam ediyor.
Sudan çıktıktan sonra gözlerinizi temizleyin
Deniz ya da havuzdan çıktıktan sonra gözlerinizi mutlaka temiz yıkayın. Göz kuruluğu ya da batma hissi varsa, suni ağlama damlası kullanmak faydalı olabilir.
UV uyumlu güneş gözlükleri kullanın
Kaynağı güneş olan UV ışınları, dozunda yararlı olsa da kontrolsüz bir şekilde maruz kalındığında önemli sağlık sorunlarına yol açabilir. Özellikle su yüzeyindeki güneş ışığının yansıtıldığı için gözler daha fazla zarar görebilir. Özetle sadece cildi değil gözleri de görebilirler bu Güneş ışınlarından korunmak için UV filtreli güneş gözlükleri tercih edilebilir.
Şikayetlerini önemseyin, doktora başvurun
Gözlerde kısa süren sürenin; batma, kızarıklık, sürüntü, sızıntı ya da çapaklanma gibi oluşumlar varsa bir göz uzmanına görünmeyi ihmal etmeyin.