ABD'li Yetkiliden Nükleer Açıklaması

İran’ın Amerika’nın müzakereden geri çekilmeyeceğini taahhüt etmesini istemesi ve BM Müfettişlerinden Tahran’ın atom projelerini takipten vazgeçmesini şart koşması sebebiyle çabalar tıkandı. Amerika’lı bir yetkili sürecin duvara tosladığını duyurdu.

 

İran Amerika'nın bir daha geri çekilmeyeceğini ve BM müfettişleri Tahran'ın atom programıyla alakalı soruşturmaları kapatmadığı sürece 2015 yılı nükleer anlaşmasını yeniden canlandırmanın bir anlamı olmadığını söyledi.

 

İRAN TALEPLERİNDE ISRARCI

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, BM Genel Kurulu'nda bir çıkmazın üstesinden gelme girişimlerinin başarısız olduğunu gösterdi, "Amerika'nın bir daha ihlal etmeyeceğine dair garanti vermeden yeniden bir anlaşmaya sahip olmanın ne anlamı var?"

 

Amerikalı Dışişleri Bakanlığı’ndan bir yetkili, BM Genel Kurulu'nun oturum aralarında gazetecilere verdiği demeçte, İran'ın tutumu nedeniyle "duvara çarptık." ve bu hafta İran'ın tutumunu değiştirmeye istekli olduğunu gösteren hiçbir şey olmadığını söyledi.

 

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, BM’de Reisi ile yaptığı görüşmesinden sonra "İran ile nükleer anlaşmaya varmakta top şimdi Tahran'da" demişti ancak Reisi, İran’a yayın yapan bir televizyondaki açıklamasında "Bu soruşturmalar kapatılmazsa nasıl kalıcı bir anlaşmaya varabiliriz? Amerikalılar ve Avrupalılar taahhütlerini yerine getirirlerse iyi bir anlaşma yapabiliriz."

 

İRAN’IN KONUMU MANTIKSIZ

İran, garanti aramanın yanı sıra, BM'nin nükleer gözlemcisi olan Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı IAEA İran'da araştırmalarını bırakmasını istiyor.

 

Gazetecilere konuşan üst düzey Amerika Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, İran tatmin edici cevaplar vermedikçe IAEA'ya bu soruşturmaları kapatması için baskı yapılmasını reddetti.

 

Yetkili, “IAEA'nın İran’da açıklanamayan uranyum parçacıkları izlerinin varlığına dair soruşturması açısından İran’ın istediği şeyin ve konumlarının çok mantıksız olduğunu düşünüyorum."

 

İran ile Nükleer Görüşmeler, Rusya ile Avrupa arasında karşılıklı ambargoya dönüşen enerji tedariği krizinde yeniden önem kazanmıştı.